fbpx
Czytasz właśnie
Zupa krem z bobu wegańska

Zupa krem z bobu wegańska

Zupa krem z bobu

Świetna i nieskomplikowana, kilkuskładnikowa zupa krem z bobu, doskonała na letni obiad. Jest bardzo sycąca i bogata w roślinne białko. Lubię takie proste dania, gdy na zewnątrz wyjątkowo ciepło, ale i tak chętniej od chłodniku zjadłoby się coś ugotowanego. Przygotowałam wywar z warzyw, choć w upały polecam mieć w zapasie zamrożony wywar w niedużych porcjach i po prostu wrzucić go do garnka. Poddusiłam włoszczyznę na oliwie, dodałam cukinię, przyprawy. Dołożyłam blanszowany, obrany bób i zrobiłam doskonałą zupę.

Zobacz też: Więcej przepisów na bób

Moja zupa kremowa z bobu wyszła gęsta i pożywna, pięknie pachnąca. Spośród pasujących ziół wybrałam suszony koperek i lubczyk, ale równie pyszna będzie z ziołami prowansalskimi czy suszoną miętą.

Polecam zostawić odrobinę blanszowanego bobu do dekoracji: będzie ugotowany „al dente” czyli lekko twardy, ale w takiej formie można go spokojnie zjeść. Dla kontrastu kolorystycznego trochę ziarnistego, czerwonego pieprzu, delikatnie uprażony słonecznik, który będzie przyjemnie chrupiący oraz oczywiście świeże, pachnące zioła: mięta lub koperek, albo bazylia. Co kto lub – ciekawa jestem Waszego wyboru!

Zobacz też
Pierogi z grzybami i kapustą

Zupa krem z bobu - przepis

Zupa krem z bobu

Doskonała zupa krem z bobu z cukinią, porem, marchewką, doprawiona odrobiną chili oraz ziołami. Pyszna wegańska zupa kremowa z bobem na letni obiad.
4.80 from 5 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 35 minutes
Razem: 45 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 331kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg bobu (blanszowany (wrzucony w łupinach do wrzątku, gotowany 3 minuty pod przykryciem), lekko przestudzony, obrany)
  • 1 cebula (pokrojona w talarki lub półksiężyce)
  • 1 por (biała część, pokrojony w talarki)
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1 marchewka (obrana, pokrojona w plastry)
  • 1 cukinia (średnia; pokrojona w półksiężyce)
  • 4 łyżki oliwy (extra vergine, o niskiej kwasowości)
  • 5 szklanek wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka suszonego lubczyku (można zastąpić suszonym koperkiem, ziołami prowansalskimi lub suszoną kolendrą albo miętą)
  • ½ łyżeczki chili
  • 4 łyżki słonecznika (uprażony na suchej patelni)
  • pieprz (świeżo zmielony)
  • świeże zioła (do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • W dużym garnku szklę cebulę, czosnek i por na oliwie.
  • Dodaję marchewkę i cukinię i duszę pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 10 minut.
  • Zalewam 5 szklankami wody, solę, dodaję zioła, dosypuję pieprz, zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień do minimum, żeby zupa delikatnie pyrkała i zostawiam pod przykryciem na 30 minut.
  • Dodaję bób (część można odłożyć do dekoracji), trzymam całość na minimalnym ogniu jeszcze przez 5 minut.
  • Miksuję całość blenderem. Doprawiam dodatkową solą i pieprzem w razie potrzeby.
  • Podaję zupę udekorowaną świeżymi ziołami i bobem, posypaną uprażonym słonecznikiem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 331kcal (17%) | Węglowodany: 40g (13%) | Białko: 15g (30%) | Tłuszcze: 13g (20%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 420mg (18%) | Potas: 660mg (19%) | Błonnik: 10g (42%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 2035IU (41%) | Witamina C: 10.8mg (13%) | Wapń: 93mg (9%) | Żelazo: 3.4mg (19%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bez nabiału, bogata w roślinne białko, w pełni wegańska. Taka właśnie jest moja zupa krem z bobem na dzisiejszy obiad. Ciekawa jestem, czy i Wam posmakuje, bo ja po zjedzeniu swojej porcji z talerza nie mogłam się oderwać od garnka ;). Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszła i które zioła wykorzystaliście. Czekam informację, jak wrażenia :).

Zupa krem z bobu - przepis
Zupa krem z bobu – przepis
Krem z bobu - przepis
Krem z bobu – przepis
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom