Zupa krem z bobu przepis - wegańska i pyszna! | Dorota Kamińska

Zupa krem z bobu wegańska

Zupa krem z bobu

Świetna i nieskomplikowana, kilkuskładnikowa zupa krem z bobu, doskonała na letni obiad. Jest bardzo sycąca i bogata w roślinne białko. Lubię takie proste dania, gdy na zewnątrz wyjątkowo ciepło, ale i tak chętniej od chłodniku zjadłoby się coś ugotowanego. Przygotowałam wywar z warzyw, choć w upały polecam mieć w zapasie zamrożony wywar w niedużych porcjach i po prostu wrzucić go do garnka. Poddusiłam włoszczyznę na oliwie, dodałam cukinię, przyprawy. Dołożyłam blanszowany, obrany bób i zrobiłam doskonałą zupę.

Zobacz też: Więcej przepisów na bób

Moja zupa kremowa z bobu wyszła gęsta i pożywna, pięknie pachnąca. Spośród pasujących ziół wybrałam suszony koperek i lubczyk, ale równie pyszna będzie z ziołami prowansalskimi czy suszoną miętą.

Polecam zostawić odrobinę blanszowanego bobu do dekoracji: będzie ugotowany „al dente” czyli lekko twardy, ale w takiej formie można go spokojnie zjeść. Dla kontrastu kolorystycznego trochę ziarnistego, czerwonego pieprzu, delikatnie uprażony słonecznik, który będzie przyjemnie chrupiący oraz oczywiście świeże, pachnące zioła: mięta lub koperek, albo bazylia. Co kto lub – ciekawa jestem Waszego wyboru!

Zupa krem z bobu

Zupa krem z bobu

Doskonała zupa krem z bobu z cukinią, porem, marchewką, doprawiona odrobiną chili oraz ziołami. Pyszna wegańska zupa kremowa z bobem na letni obiad.
4.75 od 4 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 35 min
Razem: 45 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 331kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg bobu (blanszowany (wrzucony w łupinach do wrzątku, gotowany 3 minuty pod przykryciem), lekko przestudzony, obrany)
  • 1 cebula (pokrojona w talarki lub półksiężyce)
  • 1 por (biała część, pokrojony w talarki)
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1 marchewka (obrana, pokrojona w plastry)
  • 1 cukinia (średnia; pokrojona w półksiężyce)
  • 4 łyżki oliwy (extra vergine, o niskiej kwasowości)
  • 5 szklanek wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka suszonego lubczyku (można zastąpić suszonym koperkiem, ziołami prowansalskimi lub suszoną kolendrą albo miętą)
  • ½ łyżeczki chili
  • 4 łyżki słonecznika (uprażony na suchej patelni)
  • pieprz (świeżo zmielony)
  • świeże zioła (do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • W dużym garnku szklę cebulę, czosnek i por na oliwie.
  • Dodaję marchewkę i cukinię i duszę pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 10 minut.
  • Zalewam 5 szklankami wody, solę, dodaję zioła, dosypuję pieprz, zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień do minimum, żeby zupa delikatnie pyrkała i zostawiam pod przykryciem na 30 minut.
  • Dodaję bób (część można odłożyć do dekoracji), trzymam całość na minimalnym ogniu jeszcze przez 5 minut.
  • Miksuję całość blenderem. Doprawiam dodatkową solą i pieprzem w razie potrzeby.
  • Podaję zupę udekorowaną świeżymi ziołami i bobem, posypaną uprażonym słonecznikiem.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Calories: 331kcal | Carbohydrates: 40g (13%) | Protein: 15g (30%) | Fat: 13g (20%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Sodium: 420mg (18%) | Potassium: 660mg (19%) | Fiber: 10g (40%) | Sugar: 5g | Vitamin A: 40.7% | Vitamin C: 13.1% | Calcium: 9.3% | Iron: 18.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bez nabiału, bogata w roślinne białko, w pełni wegańska. Taka właśnie jest moja zupa krem z bobem na dzisiejszy obiad. Ciekawa jestem, czy i Wam posmakuje, bo ja po zjedzeniu swojej porcji z talerza nie mogłam się oderwać od garnka ;). Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszła i które zioła wykorzystaliście. Czekam informację, jak wrażenia :).

Zupa krem z bobu - przepis
Zupa krem z bobu – przepis
Krem z bobu - przepis
Krem z bobu – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)