Zupa krem z bobu wegańska

Zupa krem z bobu

Świetna i nieskomplikowana, kilkuskładnikowa zupa krem z bobu, doskonała na letni obiad. Jest bardzo sycąca i bogata w roślinne białko. Lubię takie proste dania, gdy na zewnątrz wyjątkowo ciepło, ale i tak chętniej od chłodniku zjadłoby się coś ugotowanego. Przygotowałam wywar z warzyw, choć w upały polecam mieć w zapasie zamrożony wywar w niedużych porcjach i po prostu wrzucić go do garnka. Poddusiłam włoszczyznę na oliwie, dodałam cukinię, przyprawy. Dołożyłam blanszowany, obrany bób i zrobiłam doskonałą zupę.

Zobacz też: Więcej przepisów na bób

Moja zupa kremowa z bobu wyszła gęsta i pożywna, pięknie pachnąca. Spośród pasujących ziół wybrałam suszony koperek i lubczyk, ale równie pyszna będzie z ziołami prowansalskimi czy suszoną miętą.

Polecam zostawić odrobinę blanszowanego bobu do dekoracji: będzie ugotowany „al dente” czyli lekko twardy, ale w takiej formie można go spokojnie zjeść. Dla kontrastu kolorystycznego trochę ziarnistego, czerwonego pieprzu, delikatnie uprażony słonecznik, który będzie przyjemnie chrupiący oraz oczywiście świeże, pachnące zioła: mięta lub koperek, albo bazylia. Co kto lub – ciekawa jestem Waszego wyboru!

5 od 3 osób
Zupa krem z bobu
Zupa krem z bobu
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
35 min
Całkowity czas
45 min
 

Doskonała zupa krem z bobu z cukinią, porem, marchewką, doprawiona odrobiną chili oraz ziołami. Pyszna wegańska zupa kremowa z bobem na letni obiad.

Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 331 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg bobu (blanszowany (wrzucony w łupinach do wrzątku, gotowany 3 minuty pod przykryciem), lekko przestudzony, obrany)
  • 1 cebula (pokrojona w talarki lub półksiężyce)
  • 1 por (biała część, pokrojony w talarki)
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1 marchewka (obrana, pokrojona w plastry)
  • 1 cukinia (średnia; pokrojona w półksiężyce)
  • 4 łyżki oliwy (extra vergine, o niskiej kwasowości)
  • 5 szklanek wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka suszonego lubczyku (można zastąpić suszonym koperkiem, ziołami prowansalskimi lub suszoną kolendrą albo miętą)
  • ½ łyżeczki chili
  • 4 łyżki słonecznika (uprażony na suchej patelni)
  • pieprz (świeżo zmielony)
  • świeże zioła (do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Zupa krem z bobu - Jak zrobić
  1. W dużym garnku szklę cebulę, czosnek i por na oliwie.

  2. Dodaję marchewkę i cukinię i duszę pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 10 minut.

  3. Zalewam 5 szklankami wody, solę, dodaję zioła, dosypuję pieprz, zagotowuję.

  4. Zmniejszam ogień do minimum, żeby zupa delikatnie pyrkała i zostawiam pod przykryciem na 30 minut.

  5. Dodaję bób (część można odłożyć do dekoracji), trzymam całość na minimalnym ogniu jeszcze przez 5 minut.

  6. Miksuję całość blenderem. Doprawiam dodatkową solą i pieprzem w razie potrzeby.

  7. Podaję zupę udekorowaną świeżymi ziołami i bobem, posypaną uprażonym słonecznikiem.

Wartości odżywcze
Zupa krem z bobu
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 331 kcal Kalorie z tłuszczów 117 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 13g 20%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 420mg 18%
Potas 660mg 19%
Węglowodany ogółem 40g 13%
Błonnik 10g 40%
Cukry 5g
Białko 15g 30%
Witamina A 40.7%
Witamina C 13.1%
Wapń 9.3%
Żelazo 18.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Bez nabiału, bogata w roślinne białko, w pełni wegańska. Taka właśnie jest moja zupa krem z bobem na dzisiejszy obiad. Ciekawa jestem, czy i Wam posmakuje, bo ja po zjedzeniu swojej porcji z talerza nie mogłam się oderwać od garnka ;). Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszła i które zioła wykorzystaliście. Czekam informację, jak wrażenia :).

Zupa krem z bobu - przepis
Zupa krem z bobu – przepis
Krem z bobu - przepis
Krem z bobu – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)