fbpx
Czytasz właśnie
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Jesienią, nawet jeśli dopisuje pogoda, organizm domaga się typowych dla tej pory roku potraw. Na stołach królują rozgrzewające potrawy, często jednogarnkowe, o bogatej konsystencji i pięknym aromacie przypraw i ziół. W moim domu rodzinnym taką potrawą była zupa gulaszowa, którą mama przygotowywała z wieprzowiny, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki, pomidorów i pieczarek oraz fasoli. W klasycznej, węgierskiej wersji, przygotowuje się ją z pieczonej, obranej ze skórki papryki, z wołowiną i cebulą.

Zobacz też: Inne pomysły na dania jednogarnkowe

Zupa gulaszowa od wielu lat gości na polskich stołach i, podobnie jak leczo z kiełbasą, na dobre wpisała się w kanon potraw kuchni polskiej. Można gotować ją na winie i/lub rozprowadzać śmietanką kremówką albo majonezem. Wybierzcie mięso wieprzowe lub wołowe, ulubione dodatki i eksperymentujcie, bo możliwości jej przygotowania jest tyle samo co gotujących ją pasjonatów dobrego jedzenia :).

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa z mięsa wołowego lub wieprzowego, z cebulą, papryką, pomidorami i pieczarkami czyli klasyczna polska zupa gulaszowa przygotowana na smalcu, pachnąca majerankiem i rozmarynem.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa gulaszowa
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g wołowiny lub wieprzowiny (pokrojona na kawałki wielkości 1 kęsa lub mielona)
  • 500 ml wywaru wołowego, wieprzowego lub warzywnego
  • 500 g pomidorów
  • ½ czerwonej lub pomarańczowej papryki
  • ½ zielonej lub żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pieczarki
  • 4 łyżki smalcu lub masła klarowanego
  • ostra papryka w proszku lub chili
  • majeranek (suszony)
  • rozmaryn (suszony)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Masło lub smalec powoli roztapiam na małym ogniu, następnie dodaję drobno pokrojoną cebulę i szklę.
  • Do zeszklonej cebuli dodaję paprykę i czosnek. Podsmażam, aż również staną się miękkie.
  • Do warzyw dodaję pieczarki, bardzo delikatnie mieszam i duszę pod przykryciem przez ok. 5 minut.
  • Do garnka dodaję zmielone mięso i podsmażam, ostrożnie mieszając, aż zmięknie i delikatnie się zrumieni. Przykrywam i duszę przez ok. 5 minut.
  • Do całości dodaję wywar i pomidory, mieszam i zagotowuję.
  • Zmniejszamy ogień, doprawiam zupę gulaszową, opcjonalnie zakwaszam sokiem z cytryny i gotuję jeszcze chwilę.
  • Zupę podaję gorącą, z dodatkiem chleba. Najlepsza będzie drugiego dnia po przygotowaniu.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa
41 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom