Zupa gulaszowa przepis | Dorota Kamińska

Zupa gulaszowa

Jesienią, nawet jeśli dopisuje pogoda, organizm domaga się typowych dla tej pory roku potraw. Na stołach królują rozgrzewające potrawy, często jednogarnkowe, o bogatej konsystencji i pięknym aromacie przypraw i ziół. W moim domu rodzinnym taką potrawą była zupa gulaszowa, którą mama przygotowywała z wieprzowiny, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki, pomidorów i pieczarek oraz fasoli. W klasycznej, węgierskiej wersji, przygotowuje się ją z pieczonej, obranej ze skórki papryki, z wołowiną i cebulą.

Zobacz też: Inne pomysły na dania jednogarnkowe

Zupa gulaszowa od wielu lat gości na polskich stołach i, podobnie jak leczo z kiełbasą, na dobre wpisała się w kanon potraw kuchni polskiej. Można gotować ją na winie i/lub rozprowadzać śmietanką kremówką albo majonezem. Wybierzcie mięso wieprzowe lub wołowe, ulubione dodatki i eksperymentujcie, bo możliwości jej przygotowania jest tyle samo co gotujących ją pasjonatów dobrego jedzenia :).

5 od 1 osoby
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
 
Zupa gulaszowa z mięsa wołowego lub wieprzowego, z cebulą, papryką, pomidorami i pieczarkami czyli klasyczna polska zupa gulaszowa przygotowana na smalcu, pachnąca majerankiem i rozmarynem.
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa gulaszowa
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 250 g wołowiny lub wieprzowiny (pokrojona na kawałki wielkości 1 kęsa lub mielona)
  • 500 ml wywaru wołowego, wieprzowego lub warzywnego
  • 500 g pomidorów
  • ½ czerwonej lub pomarańczowej papryki
  • ½ zielonej lub żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pieczarki
  • 4 łyżki smalcu lub masła klarowanego
  • ostra papryka w proszku lub chili
  • majeranek (suszony)
  • rozmaryn (suszony)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Zupa gulaszowa - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak zrobić wywar warzywny
  3. Jak pokroić cebulę
Zupa gulaszowa - Jak zrobić
  1. Masło lub smalec powoli roztapiam na małym ogniu, następnie dodaję drobno pokrojoną cebulę i szklę.
  2. Do zeszklonej cebuli dodaję paprykę i czosnek. Podsmażam, aż również staną się miękkie.
  3. Do warzyw dodaję pieczarki, bardzo delikatnie mieszam i duszę pod przykryciem przez ok. 5 minut.
  4. Do garnka dodaję zmielone mięso i podsmażam, ostrożnie mieszając, aż zmięknie i delikatnie się zrumieni. Przykrywam i duszę przez ok. 5 minut.
  5. Do całości dodaję wywar i pomidory, mieszam i zagotowuję.
  6. Zmniejszamy ogień, doprawiam zupę gulaszową, opcjonalnie zakwaszam sokiem z cytryny i gotuję jeszcze chwilę.
  7. Zupę podaję gorącą, z dodatkiem chleba. Najlepsza będzie drugiego dnia po przygotowaniu.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

41 komentarzy
  1. Zupka super , mój mąż jest jej wielbicielem jak i z resztą moje dzieciaczki , gotuje ją raz w tygodniu i idzie w 3 godziny jest super polecam !

  2. to podobnie jak moja kuzynka, ona też tak ją przygotowuje. U mnie za to czerwona fasolka idzie do chili con carne i zupy meksykańskiej.

  3. …a może odrobina czosnku do tego szpinaku? 😀 Kurcze…do wiosny tak daleko…a by się zjadło świeży…młody szpinak… ehh

  4. ale kuchnia to świetne pole do próbowania i czarowania. Jak to mama mówiła zmuszając mnie do jedzenia szpinaku-trzeba wszystkiego w życiu spróbować.

    i proszę,świeży szpinak na patelnię z masełkiem i nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba 🙂

  5. Spodziewałam się, że pojawią się w tej kwestii konserwatywne głosy. Mięso zmielone nie różni się w smaku od mięsa pokrojonego na większe kawałki, więc nie ma to wg mnie znaczenia. W mojej rodzinie akurat zawsze robi się ją z mielonego.

  6. chili świetna sprawa ja jednak wybrałabym słodką wersję niestety jestem za wrażliwa na chili 🙁 ale lubię ! przepis na pewno wypróbuję :))

  7. Bez przesady z tą śmietaną, ja preferuję z mielonego tylko w postaci kulek z pomidorami, cebulką i pieczarkami i bez fasoli; przyprawy wg uznania, ale pieprz , papryka słodka i ostra + majeranek i oczywiście sól są wskazane. Mielone sama robię, więc nie ma mowy o mięsie oddzielonym mechanicznie od kości.

  8. Zamiast obsmażać mięso mielone, można zrobić z niego niewielkie kulki (o średnicy ok, 1,5 cm) lekko przyprawione (sól, pieprz, majeranek) i wrzucić do zupy na samym końcu już po dodaniu wywaru i pomidorów i pogotować ok 10 min- zupa z kulkami wygląda ciekawie;-) a wykonanie kulek nie zajmuje dużo czasu. Można do kulek dodać „lepiszcze” w postaci jajka, ale nie jest to potrzebne

  9. To ten: pozytywnakuchnia.pl/test-garnek-ceramiczny-ceramic-galicja/ Bardzo dobrze się sprawdza, nie zmienia koloru i łatwo czyści :).

  10. Zrobiłam zwykly wywar: pozytywnakuchnia.pl/wywar-warzywny/ i zamroziłam w plastikowym pojemniku do mrożenia :). Można też zamrozić rosół w woreczkach albo pojemnikach do lodu To bardzo wygodna metoda, zwłaszcza jeśli nie uznaje się kostek rosołowych.

  11. Można:) U mnie w domu zawsze jeżeli zostawał rosół, lub jakaś zupa w dużej ilości to w zamykany pojemnik i do zamrażarki. I nic się z tym nie dzieje:)

  12. [..YouTube..] Zrobiłam zwykly wywar: pozytywnakuchnia.pl/wywar-warzywny/ i zamroziłam w plastikowym pojemniku do mrożenia :). Można też zamrozić rosół w woreczkach albo pojemnikach do lodu To bardzo wygodna metoda, zwłaszcza jeśli nie uznaje się kostek rosołowych.

  13. [..YouTube..] @gwiazdenka1987 Zrobiłam zwykly wywar: pozytywnakuchnia.pl/wywar-warzywny/ i zamroziłam w plastikowym pojemniku do mrożenia :). Można też zamrozić rosół w woreczkach albo pojemnikach do lodu To bardzo wygodna metoda, zwłaszcza jeśli nie uznaje się kostek rosołowych.

  14. [..YouTube..] @gwiazdenka1987 Można:) U mnie w domu zawsze jeżeli zostawał rosół, lub jakaś zupa w dużej ilości to w zamykany pojemnik i do zamrażarki. I nic się z tym nie dzieje:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)