Zupa gulaszowa przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Jesienią, nawet jeśli dopisuje pogoda, organizm domaga się typowych dla tej pory roku potraw. Na stołach królują rozgrzewające potrawy, często jednogarnkowe, o bogatej konsystencji i pięknym aromacie przypraw i ziół. W moim domu rodzinnym taką potrawą była zupa gulaszowa, którą mama przygotowywała z wieprzowiny, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki, pomidorów i pieczarek oraz fasoli. W klasycznej, węgierskiej wersji, przygotowuje się ją z pieczonej, obranej ze skórki papryki, z wołowiną i cebulą.

Zobacz też: Inne pomysły na dania jednogarnkowe

Zupa gulaszowa od wielu lat gości na polskich stołach i, podobnie jak leczo z kiełbasą, na dobre wpisała się w kanon potraw kuchni polskiej. Można gotować ją na winie i/lub rozprowadzać śmietanką kremówką albo majonezem. Wybierzcie mięso wieprzowe lub wołowe, ulubione dodatki i eksperymentujcie, bo możliwości jej przygotowania jest tyle samo co gotujących ją pasjonatów dobrego jedzenia :).

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa z mięsa wołowego lub wieprzowego, z cebulą, papryką, pomidorami i pieczarkami czyli klasyczna polska zupa gulaszowa przygotowana na smalcu, pachnąca majerankiem i rozmarynem.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa gulaszowa
Liczba porcji: 2 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g wołowiny lub wieprzowiny (pokrojona na kawałki wielkości 1 kęsa lub mielona)
  • 500 ml wywaru wołowego, wieprzowego lub warzywnego
  • 500 g pomidorów
  • ½ czerwonej lub pomarańczowej papryki
  • ½ zielonej lub żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pieczarki
  • 4 łyżki smalcu lub masła klarowanego
  • ostra papryka w proszku lub chili
  • majeranek (suszony)
  • rozmaryn (suszony)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Masło lub smalec powoli roztapiam na małym ogniu, następnie dodaję drobno pokrojoną cebulę i szklę.
  • Do zeszklonej cebuli dodaję paprykę i czosnek. Podsmażam, aż również staną się miękkie.
  • Do warzyw dodaję pieczarki, bardzo delikatnie mieszam i duszę pod przykryciem przez ok. 5 minut.
  • Do garnka dodaję zmielone mięso i podsmażam, ostrożnie mieszając, aż zmięknie i delikatnie się zrumieni. Przykrywam i duszę przez ok. 5 minut.
  • Do całości dodaję wywar i pomidory, mieszam i zagotowuję.
  • Zmniejszamy ogień, doprawiam zupę gulaszową, opcjonalnie zakwaszam sokiem z cytryny i gotuję jeszcze chwilę.
  • Zupę podaję gorącą, z dodatkiem chleba. Najlepsza będzie drugiego dnia po przygotowaniu.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa
41 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom