Zupa grzybowa wigilijna przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Zupa grzybowa wigilijna

Zupa grzybowa wigilijna

  • postna, bez mięsa
  • na wywarze z grzybów i warzyw
  • czysta, bez zabielania
Klasyczna zupa grzybowa

Zupa grzybowa wigilijna, postna, przygotowana na grzybowo-warzywnym wywarze. Taka wigilijna zupa grzybowa jest jedną z tradycyjnych potraw pojawiających się na polskich, wigilijnych stołach. Najlepiej przygotować ją z suszonych borowików, w przeddzień wigilijnej kolacji. Z pewnością warto pamiętać o wystarczająco długim wymoczeniu grzybów w zimnej wodzie przed gotowaniem oraz ugotowaniu potem w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dzięki temu grzyby nie będą twarde, a całość nabierze pięknego, brązowego koloru i intensywnego, grzybowego zapachu. Zobaczcie przepis jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

W moim domu rodzinnym tradycyjną zupą wigilijną od zawsze był barszcz czerwony. Zupę grzybową jadało się u nas często, ale nigdy w Wigilię. W tym roku, ze względu na ulubiony smak i zapach, przygotuję ją w pierwszy dzień Świąt.

Przepis na zupę grzybową wigilijną

Zupa grzybowa wigilijna to klasyczne danie Świąteczne na Śląsku. Najlepsza będzie z własnoręcznie zebranych grzybów. Bardzo lubię ten moment otwarcia pudełka, w którym trzymam zasuszone. Przypomina mi się, jak zbierałyśmy je wspólnie z mamą, potem suszyłam i pachniało w całym domu… A teraz wykorzystam na Święta i podzielę się tym kulinarnym dobrem z innymi.

Klasyczna zupa grzybowa

Zupa grzybowa wigilijna

Najlepsza, postna zupa grzybowa wigilijna, ugotowana na wywarze warzywnym z grzybami. Pyszna wigilijna zupa grzybowa podana z kluskami, ziemniakami, pierożkami lub makaronem.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina 30 min
Razem: 1 godzina 45 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: postna zupa grzybowa, wigilijna zupa grzybowa, zup grzybowa postna, zupa grzybowa wigilijna
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 109kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg świeżych warzyw na zupę (marchew, pietruszka, seler, por; można zastąpić je 50 g suszonych warzyw)
  • 2 cebule
  • 50 g suszonych grzybów
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 5 łyżek łyżek natki pietruszki (świeża; posiekana)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Grzyby zalewam 1 l zimnej wody, moczę przez 1 godzinę. Zagotowuję całość i gotuję do miękkości.
  • Warzywa kroję w kostkę i podsmażam na maśle. Jeśli korzystam z suszonych warzyw, moczę je dokładnie w wodzie, a dopiero potem smażę.
  • Zalewam warzywa 2 l wody, zagotowuję i gotuję do miękkości.
  • Cebulę szklę na maśle i dodaję do wywaru warzywnego.
  • Kiedy grzybki zmiękną, odcedzam je z wywaru grzybowego i odstawiam. Następnie drobno kroję. Wywar grzybowy wlewam do wywaru warzywnego.
  • Kiedy warzywa są już miękkie, odcedzam je z wywaru.
  • Zupę doprawiam solą i pieprzem, odstawiam na 1 godzinę. Podgrzewam przed podaniem.

Przydatne przepisy i poradniki

Warzywa pozostałe z gotowania wywaru możemy zużyć np. jak nadzienie do pierogów lub zmiksować w blenderze, podgrzać, doprawić i zaserować jako kremową zupę z warzyw.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić wywar warzywny

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 375ml | Kalorie: 109kcal (5%) | Węglowodany: 14g (5%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 5g (8%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 13mg (4%) | Sód: 81mg (4%) | Potas: 259mg (7%) | Błonnik: 3g (13%) | Witamina A: 3530IU (71%) | Witamina C: 10.8mg (13%) | Wapń: 23mg (2%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zupę grzybową wigilijną podaje się gorącą, w talerzach lub filiżankach. Będzie znakomicie smakować z pasztecikami, np. z grzybami i kapustą, knyszami albo łazankami.

Zupa grzybowa wigilijna przepis

W niektórych domach zupę grzybową wigilijną rozprowadza się też śmietaną, tak przygotowuje ją np. mama mojego przyjaciela, Edwarda. Jednak klasyczna wersja tej potrawy powinna być czysta, o pięknym, ciemnobrązowym kolorze. Bez rozjaśniających dodatków. Która pojawi się u Was?

Zupa grzybowa wigilijna
Zupa grzybowa wigilijna

Bardzo jestem ciekawa, czy taka postna zupa grzybowa zagości u Was na Święta. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszła i smakowała. Jakie inne potrawy goszczą na Waszych wigilijnych stołach?

11 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom