Zupa czosnkowa przepis | Dorota Kamińska

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa na grzankach

Bardzo prosta zupa czosnkowa, której przygotowanie wymaga dosłownie kilku składników, z czosnkiem w roli głównej. W smaku dobra i oczywiście o mocnym aromacie czosnku, gęstej konsystencji i intensywnie ziołowym aromacie.

Zobacz też: Więcej przepisów na zupy

Taka zupa czosnkowa jest prosta do zrobienia, podobnie jak zupa cebulowa, a do tego tania. Może nie należy do szczególnie bogatych w składniki odżywcze ze względu na skromny smak, ale czosnek… czosnek jest zdrowy i robi swoje :). Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu. Jak to jest, możecie mnóstwo czosnku pod każdą postacią, czy unikacie?

Zupa czosnkowa na grzankach

Zupa czosnkowa

Bardzo prosta zupa czosnkowa o nieskomplikowanym składzie. Zupa z czosnku, chleba tostowego oraz ziół i parmezanu.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa czosnkowa
Liczba porcji: 6 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 12 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę 250 g chleba tostowego (pokrojony w drobną kostkę) 2 liście laurowe 5 listków świeżej szałwii 2 łyżki świeżego tymianku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 żółtka 1 łyżka startego, żółtego sera (najlepiej parmezanu) sól i pieprz)
  • 250 g chleba tostowego (pokrojony w drobną kostkę)
  • 2 liście laurowe
  • 5 listków świeżej szałwii
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka startego, żółtego sera (najlepszy będzie parmezan)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Z połowy pieczywa tostowego przygotowuję grzanki (można zrumienić je na patelni posmarowanej niewielką ilością oliwy lub podpiec na blasze w piekarniku).
  • Oliwę zagotowuję w garnku z 6 szklankami wody.
  • Liście laurowe, szałwię i tymianek związuję nitką w pęczek (albo wkładam do zamykanego sitka do parzenia herbaty) i wrzucam do garnka z wodą i oliwą.
  • Dodaję czosnek, sól i pieprz. Gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy związane zioła i dodaję połowę chleba tostowego (tę, z której nie zostały przygotowane grzanki).
  • Doprowadzam do wrzenia, mieszam, zdejmuję z ognia.
  • Tuż przed podaniem „zaciągam” zupę rozkłóconymi żółtkami. Po wierzchu sypię żółtym serem i grzankami oraz przyozdabiam, np. czerwoną papryczką chili i rozmarynem.

Przydatne przepisy i poradniki

Zamiast mieszanki oliwy i 6 szklanek wody można wykorzystać 6 szklanek wywaru warzywnego lub 5 szklanek wywaru i 1 szklankę białego wina.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić chleb tostowy
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Zupy czosnkowe należą do naszych ulubionym i fajnie się ogląda różne ich wersje przygotowane przez osoby blogujące.
    Dziękuję za udział w zabawie.
    Pozdrawiam;-)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)