fbpx
Czytasz właśnie
Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa na grzankach

Bardzo prosta zupa czosnkowa, której przygotowanie wymaga dosłownie kilku składników, z czosnkiem w roli głównej. W smaku dobra i oczywiście o mocnym aromacie czosnku, gęstej konsystencji i intensywnie ziołowym aromacie.

Zobacz też: Więcej przepisów na zupy

Taka zupa czosnkowa jest prosta do zrobienia, podobnie jak zupa cebulowa, a do tego tania. Może nie należy do szczególnie bogatych w składniki odżywcze ze względu na skromny smak, ale czosnek… czosnek jest zdrowy i robi swoje :). Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu. Jak to jest, możecie mnóstwo czosnku pod każdą postacią, czy unikacie?

Zobacz też
Sałatka szopska

Zupa czosnkowa na grzankach

Zupa czosnkowa

Bardzo prosta zupa czosnkowa o nieskomplikowanym składzie. Zupa z czosnku, chleba tostowego oraz ziół i parmezanu.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 25 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa czosnkowa
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 12 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę 250 g chleba tostowego (pokrojony w drobną kostkę) 2 liście laurowe 5 listków świeżej szałwii 2 łyżki świeżego tymianku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 żółtka 1 łyżka startego, żółtego sera (najlepiej parmezanu) sól i pieprz)
  • 250 g chleba tostowego (pokrojony w drobną kostkę)
  • 2 liście laurowe
  • 5 listków świeżej szałwii
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka startego, żółtego sera (najlepszy będzie parmezan)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Z połowy pieczywa tostowego przygotowuję grzanki (można zrumienić je na patelni posmarowanej niewielką ilością oliwy lub podpiec na blasze w piekarniku).
  • Oliwę zagotowuję w garnku z 6 szklankami wody.
  • Liście laurowe, szałwię i tymianek związuję nitką w pęczek (albo wkładam do zamykanego sitka do parzenia herbaty) i wrzucam do garnka z wodą i oliwą.
  • Dodaję czosnek, sól i pieprz. Gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy związane zioła i dodaję połowę chleba tostowego (tę, z której nie zostały przygotowane grzanki).
  • Doprowadzam do wrzenia, mieszam, zdejmuję z ognia.
  • Tuż przed podaniem „zaciągam” zupę rozkłóconymi żółtkami. Po wierzchu sypię żółtym serem i grzankami oraz przyozdabiam, np. czerwoną papryczką chili i rozmarynem.

Przydatne przepisy i poradniki

Zamiast mieszanki oliwy i 6 szklanek wody można wykorzystać 6 szklanek wywaru warzywnego lub 5 szklanek wywaru i 1 szklankę białego wina.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić chleb tostowy
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Zobacz komentarze (1)
  • Zupy czosnkowe należą do naszych ulubionym i fajnie się ogląda różne ich wersje przygotowane przez osoby blogujące.
    Dziękuję za udział w zabawie.
    Pozdrawiam;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom