Zupa botwinka przepis | Dorota Kamińska

Zupa botwinka

Zupa botwinka

Musi pojawić się choć raz w moim wiosennym jadłospisie, nie ma odwrotu: zupa botwinka. Pokochałam jej smak dopiero w dorosłym życiu i dziś nie wyobrażam sobie bez niej obiadu zwiastującego nadejście wiosny. Można zrobić ją na wiele sposobów, ale za obowiązkowy dodatek uznaję jajko z koperkiem. Po kuchni rozchodzi się charakterystyczny zapach, nalewam dużą chochlę do talerza i wychodzę na taras, cieszyć się jej smakiem w promieniach wiosennego słońca. Najlepsza zupa botwinkowa!

Zobacz teżNajlepsze przepisy na tani obiad

Nie da się ukryć: nie każdemu zupa botwinka będzie smakować. Smak młodych listków i łodyżek buraczanych jest intensywny i chyba łatwiej polubić szpinak, nawet dzieciom. Mam na ten temat teorię: dzieci o wiele intensywniej odczuwają smaki. Pewnie dlatego, że zabezpieczyła nas w ten sposób natura, kiedy w pradawnych czasach poszukiwanie i zdobywanie pożywienia wiązało się z koniecznością rozpoznawania trujących składników na podstawie smaku.

Wracając do botwinki… Ale warto korzystać z jej dobrodziejstw, zwłaszcza że zawiera dużo witaminy A i C oraz żelazo i wapń. Część z nich straci w gotowaniu, ale przecież można ją też zjadać na surowo i jeśli nie zupa botwinka na obiad, to niech na talerzu zagości sałatka z botwinkowymi listkami!

Zupa botwinka

Zupa botwinka

Najlepsza zupa botwinka - przepis na zupę z botwinki na wiosnę. Pyszna zupa botwinkowa z marchewką, pietruszką i ziemniakami oraz jajkiem i koperkiem, zabielana śmietanką lub jogurtem.
4.58 od 7
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa botwinka, zupa botwinkowa
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 220kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zupa botwinkowa

  • 1 pęczek botwinki (ok. 400-500 g; razem z małymi buraczkami, obranymi ze skórek)
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1 marchewka (niewielka; oskrobana, pokrojona na plasterki))
  • 1 pietruszka (niewielka; oskrobana, pokrojona na plasterki)
  • 2 ziemniaki (obrane, pokrojone w niedużą kostkę)
  • 500 ml wywaru warzywnego (w wersji mięsnej można wykorzystać wywar drobiowy)
  • 100-200 ml słodkiej śmietanki 18-36%
  • 1 cytryna (tylko wyciśnięty sok)
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek

Do dekoracji

  • 2 łyżki koperku (drobno posiekany lub porwany na większe kawałki)
  • 4-6 jajek (ugotowane na twardo; pokrojone w ćwiartki lub na plasterki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę z czosnkiem szklę na maśle lub oliwie.
  • Dodaję marchewkę i pietruszkę oraz młode buraczki z botwinki (pokrojone na plasterki), duszę pod przykryciem przez 5 minut.
  • Zalewam wywarem, doprawiam solą i pieprzem i zagotowuję.
  • Dodaję ziemniaki oraz łodyżki botwinki (posiekane) i gotuję jeszcze przez 5 minut. W ostatniej minucie dokładam listki botwinki (posiekane).
  • Zdejmuję garnek z ognia. Odlewam kilka łyżek gorącego wywaru do szklanki ze śmietanką, a zupę przykrywam.
  • Dokładnie mieszam śmietankę z gorącym wywarem i sokiem z cytryny. Wlewam do garnka z zupą i mieszam.
  • Doprawiam do smaku w razie potrzeby, przelewam do talerzy i dekoruję koperkiem oraz jajkami.

Przydatne przepisy i poradniki

Zupa botwinka bez laktozy - zamiast słodkiej śmietanki i soku z cytryny do zabielenia zupy botwinki można wykorzystać jogurt naturalny.

Zupa botwinka bez mleka - można przygotować na oleju roślinnym i zaserwować bez zabielania.

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić wywar warzywny

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 220kcal | Carbohydrates: 14g (5%) | Protein: 10g (20%) | Fat: 14g (22%) | Saturated Fat: 7g (35%) | Cholesterol: 228mg (76%) | Sodium: 641mg (27%) | Potassium: 954mg (27%) | Fiber: 4g (16%) | Sugar: 3g | Vitamin A: 166.1% | Vitamin C: 43.3% | Calcium: 16.1% | Iron: 22.4%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Lubicie botwinkę? Kto koniecznie, podobnie jak ja, musi choć raz podać danie takie jak zupa z botwinki w wiosennym sezonie?

Zupa botwinka
Zupa botwinka
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)