Zupa botwinka przepis | Dorota Kamińska

Zupa botwinka

Zupa botwinka

Musi pojawić się choć raz w moim wiosennym jadłospisie, nie ma odwrotu: zupa botwinka. Pokochałam jej smak dopiero w dorosłym życiu i dziś nie wyobrażam sobie bez niej obiadu zwiastującego nadejście wiosny. Można zrobić ją na wiele sposobów, ale za obowiązkowy dodatek uznaję jajko z koperkiem. Po kuchni rozchodzi się charakterystyczny zapach, nalewam dużą chochlę do talerza i wychodzę na taras, cieszyć się jej smakiem w promieniach wiosennego słońca. Najlepsza zupa botwinkowa!

Zobacz teżNajlepsze przepisy na tani obiad

Nie da się ukryć: nie każdemu zupa botwinka będzie smakować. Smak młodych listków i łodyżek buraczanych jest intensywny i chyba łatwiej polubić szpinak, nawet dzieciom. Mam na ten temat teorię: dzieci o wiele intensywniej odczuwają smaki. Pewnie dlatego, że zabezpieczyła nas w ten sposób natura, kiedy w pradawnych czasach poszukiwanie i zdobywanie pożywienia wiązało się z koniecznością rozpoznawania trujących składników na podstawie smaku.

Wracając do botwinki… Ale warto korzystać z jej dobrodziejstw, zwłaszcza że zawiera dużo witaminy A i C oraz żelazo i wapń. Część z nich straci w gotowaniu, ale przecież można ją też zjadać na surowo i jeśli nie zupa botwinka na obiad, to niech na talerzu zagości sałatka z botwinkowymi listkami!

Zupa botwinka
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
 
Najlepsza zupa botwinka - przepis na zupę z botwinki na wiosnę. Pyszna zupa botwinkowa z marchewką, pietruszką i ziemniakami oraz jajkiem i koperkiem, zabielana śmietanką lub jogurtem.
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa botwinka, zupa botwinkowa
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zupa botwinkowa
  • 1 pęczek botwinki (ok. 400-500 g; razem z małymi buraczkami, obranymi ze skórek)
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1 marchewka (niewielka; oskrobana, pokrojona na plasterki))
  • 1 pietruszka (niewielka; oskrobana, pokrojona na plasterki)
  • 2 ziemniaki (obrane, pokrojone w niedużą kostkę)
  • 500 ml wywaru warzywnego (w wersji mięsnej można wykorzystać wywar drobiowy)
  • 100-200 ml słodkiej śmietanki 18-36%
  • 1 cytryna (tylko wyciśnięty sok)
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
Do dekoracji
  • 2 łyżki koperku (drobno posiekany lub porwany na większe kawałki)
  • 4-6 jajek (ugotowane na twardo; pokrojone w ćwiartki lub na plasterki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Zupa botwinka bez laktozy - zamiast słodkiej śmietanki i soku z cytryny do zabielenia zupy botwinki można wykorzystać jogurt naturalny.

Zupa botwinka bez mleka - można przygotować na oleju roślinnym i zaserwować bez zabielania.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić wywar warzywny
Zupa botwinka - Jak zrobić
  1. Cebulę z czosnkiem szklę na maśle lub oliwie.
  2. Dodaję marchewkę i pietruszkę oraz młode buraczki z botwinki (pokrojone na plasterki), duszę pod przykryciem przez 5 minut.
  3. Zalewam wywarem, doprawiam solą i pieprzem i zagotowuję.
  4. Dodaję ziemniaki oraz łodyżki botwinki (posiekane) i gotuję jeszcze przez 5 minut. W ostatniej minucie dokładam listki botwinki (posiekane).
  5. Zdejmuję garnek z ognia. Odlewam kilka łyżek gorącego wywaru do szklanki ze śmietanką, a zupę przykrywam.
  6. Dokładnie mieszam śmietankę z gorącym wywarem i sokiem z cytryny. Wlewam do garnka z zupą i mieszam.
  7. Doprawiam do smaku w razie potrzeby, przelewam do talerzy i dekoruję koperkiem oraz jajkami.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Lubicie botwinkę? Kto koniecznie, podobnie jak ja, musi choć raz podać danie takie jak zupa z botwinki w wiosennym sezonie?

Zupa botwinka
Zupa botwinka
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)