Zupa botwinka przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Zupa botwinka

Zupa botwinka

Zupa botwinka

Musi pojawić się choć raz w moim wiosennym jadłospisie, nie ma odwrotu: zupa botwinka. Pokochałam jej smak dopiero w dorosłym życiu i dziś nie wyobrażam sobie bez niej obiadu zwiastującego nadejście wiosny. Można zrobić ją na wiele sposobów, ale za obowiązkowy dodatek uznaję jajko z koperkiem. Po kuchni rozchodzi się charakterystyczny zapach, nalewam dużą chochlę do talerza i wychodzę na taras, cieszyć się jej smakiem w promieniach wiosennego słońca. Najlepsza zupa botwinkowa!

Zobacz teżNajlepsze przepisy na tani obiad

Nie da się ukryć: nie każdemu zupa botwinka będzie smakować. Smak młodych listków i łodyżek buraczanych jest intensywny i chyba łatwiej polubić szpinak, nawet dzieciom. Mam na ten temat teorię: dzieci o wiele intensywniej odczuwają smaki. Pewnie dlatego, że zabezpieczyła nas w ten sposób natura, kiedy w pradawnych czasach poszukiwanie i zdobywanie pożywienia wiązało się z koniecznością rozpoznawania trujących składników na podstawie smaku.

Wracając do botwinki… Ale warto korzystać z jej dobrodziejstw, zwłaszcza że zawiera dużo witaminy A i C oraz żelazo i wapń. Część z nich straci w gotowaniu, ale przecież można ją też zjadać na surowo i jeśli nie zupa botwinka na obiad, to niech na talerzu zagości sałatka z botwinkowymi listkami!

Zobacz też
Kotlety z ciecierzycy

Zupa botwinka

Zupa botwinka

Najlepsza zupa botwinka - przepis na zupę z botwinki na wiosnę. Pyszna zupa botwinkowa z marchewką, pietruszką i ziemniakami oraz jajkiem i koperkiem, zabielana śmietanką lub jogurtem.
4.63 z 8 votes
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa botwinka, zupa botwinkowa
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 220kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zupa botwinkowa

  • 1 pęczek botwinki (ok. 400-500 g; razem z małymi buraczkami, obranymi ze skórek)
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1 marchewka (niewielka; oskrobana, pokrojona na plasterki))
  • 1 pietruszka (niewielka; oskrobana, pokrojona na plasterki)
  • 2 ziemniaki (obrane, pokrojone w niedużą kostkę)
  • 500 ml wywaru warzywnego (w wersji mięsnej można wykorzystać wywar drobiowy)
  • 100-200 ml słodkiej śmietanki 18-36%
  • 1 cytryna (tylko wyciśnięty sok)
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek

Do dekoracji

  • 2 łyżki koperku (drobno posiekany lub porwany na większe kawałki)
  • 4-6 jajek (ugotowane na twardo; pokrojone w ćwiartki lub na plasterki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Cebulę z czosnkiem szklę na maśle lub oliwie.
  • Dodaję marchewkę i pietruszkę oraz młode buraczki z botwinki (pokrojone na plasterki), duszę pod przykryciem przez 5 minut.
  • Zalewam wywarem, doprawiam solą i pieprzem i zagotowuję.
  • Dodaję ziemniaki oraz łodyżki botwinki (posiekane) i gotuję jeszcze przez 5 minut. W ostatniej minucie dokładam listki botwinki (posiekane).
  • Zdejmuję garnek z ognia. Odlewam kilka łyżek gorącego wywaru do szklanki ze śmietanką, a zupę przykrywam.
  • Dokładnie mieszam śmietankę z gorącym wywarem i sokiem z cytryny. Wlewam do garnka z zupą i mieszam.
  • Doprawiam do smaku w razie potrzeby, przelewam do talerzy i dekoruję koperkiem oraz jajkami.

Przydatne przepisy i poradniki

Zupa botwinka bez laktozy - zamiast słodkiej śmietanki i soku z cytryny do zabielenia zupy botwinki można wykorzystać jogurt naturalny.
Zupa botwinka bez mleka - można przygotować na oleju roślinnym i zaserwować bez zabielania.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić wywar warzywny

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g | Kalorie: 220kcal (11%) | Węglowodany: 14g (5%) | Białko: 10g (20%) | Tłuszcze: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 228mg (76%) | Sód: 641mg (28%) | Potas: 954mg (27%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 8305IU (166%) | Witamina C: 35.7mg (43%) | Wapń: 161mg (16%) | Żelazo: 4mg (22%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Lubicie botwinkę? Kto koniecznie, podobnie jak ja, musi choć raz podać danie takie jak zupa z botwinki w wiosennym sezonie?

Zupa botwinka
Zupa botwinka
3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom