Zupa bananowa z chili przepis | Dorota Kamińska

Zupa bananowa z chili

Zupa bananowa

Przygotowywanie potraw z bananami z reguły wiąże się z chęcią zjedzenia czegoś słodkiego, chociaż zdarzyło mi się już kiedyś zrobić sos curry-bananowy do mięsa oraz zupę bananową, która wcale nie jest słodka. Rozgrzewa, w sam raz na zimowe wieczory, które wciąż nie chcą nas opuścić. Kto jeszcze lubi takie słodko-ostre smaki? Oto zupa bananowa z chili.

Zobacz też: Więcej pomysłów na pyszne zupy

Do przygotowania z niezbyt mocno dojrzałych bananów, żeby lekko słodkawy smak nie zdominował całości, zwłaszcza że w tej zupie słodka jest też kukurydza. Można pokusić się o banany zielone czyli platanas, ważne tylko, żeby nie były zbyt młode, bo do smaku zupy przejdzie ich goryczka. Mączyste i pożywne, a w połączeniu z chili – rozgrzewające. Dla kogo zupa bananowa z chili będzie smakowym wyzwaniem?

Zupa bananowa z chili
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 
Słodko-ostra, rozgrzewająca zupa bananowa z chili czyli nietypowa zupa bazująca na bananach, z dodatkiem kukurydzy, cebuli i czosnku oraz pomidorów i ziół.
Danie: Zupa
Kuchnia: Europejska
Przepis na: zupa bananowa z chili
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 300 g nie za mocno dojrzałych bananów (obrane ze skóry, pokrojone ukośnie w kawałki długości ok. 3 cm)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 pomidor (duży, dojrzały, obrany ze skóry, pokrojony w kostkę)
  • 400 g kukurydzy
  • 1 papryczka chili (drobno pokrojona)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić wywar warzywny
Zupa bananowa z chili - Jak zrobić
  1. Cebulę i czosnek szklę na maśle aż do miękkości.
  2. Dodaję banany, pomidor i kukurydzę. Podsmażam przez kolejnych 5 minut.
  3. W garnku zalewam warzywa i banana wywarem, dodaję chili, sól i pieprz.
  4. Gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut, aż do zmiękczenia bananów. Doprawiam gałką muszkatołową, mieszam i od razu podaję.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Banan słodzi, chili rozgrzewa. Ale tę zimę przydałoby się wreszcie pożegnać!

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

13 komentarzy
  1. Długo wahałam się czy zrobić tą zupkę czy bananową na bazie mleczka kokosowego! Wybór padł na „pozytywną” zupę.Właśnie spałaszowałyśmy z siostrą miseczki tej pysznej zupy! O taka zupę dokładnie mi chodziło – intrygujący smak, w pozytywnym znaczeniu tego słowa. Dodałam dwie cieniutkie chilli i naprawdę była rozgrzewająca – w sam raz na zimowe popołudnie! dziękuje za przepis! :):):) Ponad to sądzę, że godne uwagi byłyby wkrojone kawałeczki piersi z kurczaka.

  2. Ja dziś robiłam tą zupkę. Bardzo mi smakowała, ale wyszła za mdła (mało ostre chilli) Po prostu następnym razem dam dwie sztuki.

    1. Gosia: Ponieważ przygotowałaś danie wg mojego przepisu i opublikowałaś komentarz z relacją, jak Ci wyszło, dostajesz nagrodę w konkursie „Na 1000 sposobów” – wygrywasz zestaw oliw. Odezwę się do Ciebie na maila w celu ustalenia adresu dostawy.

  3. A czy mogę ostrą paprykę zastąpić słodką i dodać szczyptę suszonego chili? Czy mocno wyczuwalny jest smak bananw? Pytam, bo mąż sceptyczny do takich wynalazków. Już go rano katowałam śledziem w sosie żurawinowym…

    1. Patrycja: można zastąpić, ale pewnie smak będzie się delikatnie różnić. Smak bananów jest mocno wyczuwalny w samych bananowych kawałkach, a cała zupa po prostu przechodzi ich aromatem w pomieszaniu z pozostałymi warzywami i przyprawami. Sama zupa nie jest mocno słodka – ale kawałki bananów owszem, słodkie są. Jeśli mąż nie przepada za wynalazkami, przygotowanie takiej zupy to lekki ryzyk-fizyk ;).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)