fbpx
Czytasz właśnie
Zupa bananowa z chili

Zupa bananowa z chili

Zupa bananowa

Przygotowywanie potraw z bananami z reguły wiąże się z chęcią zjedzenia czegoś słodkiego, chociaż zdarzyło mi się już kiedyś zrobić sos curry-bananowy do mięsa oraz zupę bananową, która wcale nie jest słodka. Rozgrzewa, w sam raz na zimowe wieczory, które wciąż nie chcą nas opuścić. Kto jeszcze lubi takie słodko-ostre smaki? Oto zupa bananowa z chili.

Zobacz też: Więcej pomysłów na pyszne zupy

Do przygotowania z niezbyt mocno dojrzałych bananów, żeby lekko słodkawy smak nie zdominował całości, zwłaszcza że w tej zupie słodka jest też kukurydza. Można pokusić się o banany zielone czyli platanas, ważne tylko, żeby nie były zbyt młode, bo do smaku zupy przejdzie ich goryczka. Mączyste i pożywne, a w połączeniu z chili – rozgrzewające. Dla kogo zupa bananowa z chili będzie smakowym wyzwaniem?

Zupa bananowa

Zupa bananowa z chili

Słodko-ostra, rozgrzewająca zupa bananowa z chili czyli nietypowa zupa bazująca na bananach, z dodatkiem kukurydzy, cebuli i czosnku oraz pomidorów i ziół.
4.41 from 5 votes
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Europejska
Przepis na: zupa bananowa z chili
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300 g nie za mocno dojrzałych bananów (obrane ze skóry, pokrojone ukośnie w kawałki długości ok. 3 cm)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 pomidor (duży, dojrzały, obrany ze skóry, pokrojony w kostkę)
  • 400 g kukurydzy
  • 1 papryczka chili (drobno pokrojona)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo zmielony pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę na maśle aż do miękkości.
  • Dodaję banany, pomidor i kukurydzę. Podsmażam przez kolejnych 5 minut.
  • W garnku zalewam warzywa i banana wywarem, dodaję chili, sól i pieprz.
  • Gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut, aż do zmiękczenia bananów. Doprawiam gałką muszkatołową, mieszam i od razu podaję.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Banan słodzi, chili rozgrzewa. Ale tę zimę przydałoby się wreszcie pożegnać!

Zobacz też
Pierogi z bobem i szpinakiem

 

13 komentarzy
  • Długo wahałam się czy zrobić tą zupkę czy bananową na bazie mleczka kokosowego! Wybór padł na „pozytywną” zupę.Właśnie spałaszowałyśmy z siostrą miseczki tej pysznej zupy! O taka zupę dokładnie mi chodziło – intrygujący smak, w pozytywnym znaczeniu tego słowa. Dodałam dwie cieniutkie chilli i naprawdę była rozgrzewająca – w sam raz na zimowe popołudnie! dziękuje za przepis! :):):) Ponad to sądzę, że godne uwagi byłyby wkrojone kawałeczki piersi z kurczaka.

  • Ja dziś robiłam tą zupkę. Bardzo mi smakowała, ale wyszła za mdła (mało ostre chilli) Po prostu następnym razem dam dwie sztuki.

    • Gosia: Ponieważ przygotowałaś danie wg mojego przepisu i opublikowałaś komentarz z relacją, jak Ci wyszło, dostajesz nagrodę w konkursie „Na 1000 sposobów” – wygrywasz zestaw oliw. Odezwę się do Ciebie na maila w celu ustalenia adresu dostawy.

  • A czy mogę ostrą paprykę zastąpić słodką i dodać szczyptę suszonego chili? Czy mocno wyczuwalny jest smak bananw? Pytam, bo mąż sceptyczny do takich wynalazków. Już go rano katowałam śledziem w sosie żurawinowym…

    • Patrycja: można zastąpić, ale pewnie smak będzie się delikatnie różnić. Smak bananów jest mocno wyczuwalny w samych bananowych kawałkach, a cała zupa po prostu przechodzi ich aromatem w pomieszaniu z pozostałymi warzywami i przyprawami. Sama zupa nie jest mocno słodka – ale kawałki bananów owszem, słodkie są. Jeśli mąż nie przepada za wynalazkami, przygotowanie takiej zupy to lekki ryzyk-fizyk ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom