fbpx
Czytasz właśnie
Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Zapiekanki ziemniaczane są jednym z moich ulubionych dań. Można je przygotowywać, podobnie jak makarony, na nieskończenie wiele sposobów, z różnorodną ilością dodatków.
Przepis na ziemniaki Hasselback proponował bardzo dawno temu Michał Milowicz na łamach TeleTygodnia. W moim zeszycie z przepisami zachowała się wklejona z tym właśnie przepisem kartka, czekając przez wiele lat na swoją kolej do znalezienia się na moim stole. Ziemniaki po szwedzku, są pyszne!

Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich

Podstawowy skład tego dania to tylko ziemniaki, odrobina soli i ulubione zioła. Dawno temu, w XVIII wieku, w restauracji Hasselbacken w Sztokholmie upieczono ponacinane w cienkie plasterki, ale wciąż całe kartofle, a z biegiem lat przepis obiegł cały świat i dziś ziemniaki Hasselback znane są wszędzie, w niezliczonych wariantach smakowych.

Zobacz też
Ćwikła

Moja propozycja to podanie ich z dodatkiem śmietankowego sosu, chociaż możecie je też przyprawić tak jak klasyczne ziemniaki pieczone, zwłaszcza gdy chcecie przygotować wersję wegańską tej pysznej potrawy.

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback czyli ziemniaki po szwedzku. Ponakrawane w cienkie plastry, ale wciąż całe ziemniaki zapiekane z sosem śmietankowym i ziołami oraz solą i białym pieprzem. Najlepsza zapiekanka ziemniaczana ze śmietanką i ziołami.
4.67 z 3 ocen
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 20 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Skandynawska
Przepis na: ziemniaki hasselback
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 800 g ziemniaków (bulwy mniej więcej tej samej wielkości)
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 100 g żółtego sera (parmezan albo łatwiej dostępna i tańsza gouda; starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 3 gałązki świeżej szałwii (lub 1 łyżka szałwii suszonej)
  • 1 pęczek natki pietruszki (lub inne zioła do dekoracji)
  • masło lub oliwa (do posmarowania formy)
  • tarta bułka
  • sól, biały pieprz (najlepiej świeżo zmielone)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Ziemniaki najlepiej obierać tuż przed przygotowywaniem zapiekanki. Jeśli zbyt długo poleżą w wodzie, stracą dużo witamin i składników mineralnych.

Jak zrobić

  • Obrane ziemniaki dokładnie płuczę pod bieżącą wodą, osuszam papierowym ręcznikiem. Każdy po kolei układam na łyżce (najlepiej drewnianej) i gęsto nacinam, aż do brzegów łyżki.
  • Ponacinane ziemniaki lekko solę.
  • Płaską formę żaroodporną smaruję cienką warstwą tłuszczu (masłem albo oliwą) i posypuję tartą bułką.
  • Układam w formie ziemniaki i wstawiam do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piekę przez ok. 20 minut.
  • W czasie gdy ziemniaki się zapiekają, płuczę szałwię, osuszam, kilka gałązek odkładam do dekoracji. Od pozostałych gałązek odrywam listki.
  • Przyprawiam śmietankę solą i świeżo zmielonym, białym pieprzem.
  • Wyjmuję z piekarnika ziemniaki, polewam równomiernie śmietanową mieszanką i znów wstawiam do pieczenia. Zapiekam jeszcze 35-40 minut w temperaturze 180 °C.
  • Po wyjęciu z piekarnika posypuję ziemniaki żółtym serem, listkami szałwii i, opcjonalnie, dodatkowym białym pieprzem.
  • Gotową zapiekankę dekoruję odłożonymi gałązkami szałwii i ewentualnie innymi ziołami.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zapiekanka ziemniaczana po szwedzku
Zapiekanka ziemniaczana po szwedzku
21 komentarzy
  • Zrobiłam te ziemniaki wczoraj i powiem Wam, że tak jak nie przepadałam za ziemniakami, tak teraz chyba stały się moim ulubionym daniem w tej wersji 🙂 Dorota, z Twoich przepisów zawsze wszystko wychodzi przepyszne 🙂

  • Mój dzisiejszy obiad to te właśnie ziemniaki (zamiast szałwii sporo pietruszki) + do tego jajko sadzone będzie na talerzu + surówka z buraczków 😉
    Na obrazku ziemniaczki przed włożeniem ponownym do piekarnika.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/02/Zdj__cie003.jpg[/img]

  • ciekawy przepis… i tak sie zastanawiam czy zrobić te ziemniaczki dzisiaj na kolacje czy jutro na obiadek… ale dodam trochę szynki bo inaczej mężur nie zje.. ale ciekawe:)

  • Byłam ostatnio w Szwecji i jak na obiad dostałam te pyszne ziemniaki to myślałam,że się nie oderwę od jedzenia, były fantastyczne.Myślę,że to była klasyczna wersja,ziemniaki w plasterkach +śmietana+ser żółty.dodatkowo do ziemniaków dostałam wspaniałego kurczaka i warzywa..mmmm to było wspaniałe…ale z tego co nam opowiadała pilotka wycieczki to do tych ziemniaków musi być dodawana śmietana wysoko procentowa min.18,bo tylko tylko w tedy ziemniaki są naprawdę super.Polecam bardzo!!

  • Nawet nie wiedziałam, że to po szwedzku. Znam wersję z cebulą i pieczarkami. Zresztą, jak piszesz, wersji ziemniaczanych jest nieskończenie wiele (ze szpinakiem też próbowałam).
    Ponieważ w kategorii kuchnia szwedzka jest jedna pozycja, podpowiem drugą. Pierogi po szwedzku.
    Są to mianowicie pierogi robione z ciasta drożdżowego (ciasto takie jak na pizzę, czyli bez mleka, a z wodą, dla odmiany chyba jest jedno jajko, ale głowy nie dam) i faszerowane grzybami smażonymi z cebulką. Raczej na ostro. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy dość duże kółka (większe niż przy klasycznych pierogach), pakujemy farsz go środka i składamy pieróg jak nam się podoba. Następnie pakujemy do piekarnika i pieczemy jak pizzę, czyli krótko, ale w wysokiej temperaturze.
    Te pierogi to swego czasu był mój popisowy numer. W przepisie stało, żeby pieczarki i cebula były surowe, ale z doświadczenia wiem, że lepiej je podsmażyć wcześniej, bo mogą się nie dopiec.
    Takie pierogi świetnie smakują z piwem 🙂 Można też potraktować je sosem pomidorowym (już po upieczeniu) lub – ostatecznie i o zgrozo – ketchupem. Palce lizać!

  • Jak pisałam w sobotę nadszedł czas na ziemniaczki, wyszły przepyszne od teraz będzie to jedno z moich ulubionych dań:) jako dodatek wykorzystałam jednak kurczaka którego przyrządziłam z papryczką chilli i ziołami

  • W sobotę wypróbuję:) tylko zastanawiam się czy nie podać tych ziemniaczków z jakimś mięskiem.. tylko co by tu najbardziej pasowalo?

  • Czarnamorda: muszę wypróbować z porem, ale ja bym go nie blanszowała tylko podsmażyła na maśle – takiego pora lubię najbardziej :). A z kolei wczoraj robiłam ziemniaki smażone na patelni z zielonymi warzywami.

    Gosia: Moja rodzinka też jest mięsożerna, ale o dziwo nie buntuje się za bardzo jak robię same warzywa ;).

  • Dzisiaj na obiadek robiłam te ziemniaczki. Jako, że mam bardziej mięsożerną rodzinę dodałam do sosu ze śmietanki szynkę oraz ser żółty i poźniej jeszcze na wierzch. Ziemniaczki są pyszne, delikatne. Bardzo mi smakowały.
    Pozdrawiam

  • Witam, ja przywiozlam ze Szwecji troche inny przepis na zapiekanke ziemniaczana.Ziemniaki pokrojone w plasterki, ukladamy na blasze wysmarowanej maslem ,na ziemniaki zblanszowane pory pokrojone w piorka /tylko biale czesci/,potem ziemniaki pory tak na zmiane az do wyczerpania skladnikow.Kazda warstwe ziemniakow sole i pieprze.Szklanke smietany 18% mieszam z 3 jajami troche sole i pieprze i zalewam ta mieszanina ziemniaki. Na gore klade plasterki sera.Zapiekam w tem 180 40- 50 min.Mozna przyspieszyc zapiekanie uzywajac obgotowanych ziemniakow.Jest to tradycyjna zapiekanka podawana jako samodzielne danie lub dodatek do miesa lub ryb.
    Bardzo podobnie robi sie zapiekanke ziemniaczana z gotowanym lososiem ,zamiast porow jest losos obficie posypany swiezym koprem.
    Pozdrawiam

  • Widziałam już tak nacinane ziemniaki w jakimś programie kulinarnym i bardzo mnie zainteresowały!
    Dziękuję za ten przepis, wykorzystam na pewno 🙂

4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom