Ziemniaki Hasselback

Zapiekanki ziemniaczane są jednym z moich ulubionych dań. Można je przygotowywać, podobnie jak makarony, na nieskończenie wiele sposobów, z różnorodną ilością dodatków.
Przepis na ziemniaki Hasselback proponował bardzo dawno temu Michał Milowicz na łamach TeleTygodnia. W moim zeszycie z przepisami zachowała się wklejona z tym właśnie przepisem kartka, czekając przez wiele lat na swoją kolej do znalezienia się na moim stole. Ziemniaki po szwedzku, są pyszne!

Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich

Podstawowy skład tego dania to tylko ziemniaki, odrobina soli i ulubione zioła. Dawno temu, w XVIII wieku, w restauracji Hasselbacken w Sztokholmie upieczono ponacinane w cienkie plasterki, ale wciąż całe kartofle, a z biegiem lat przepis obiegł cały świat i dziś ziemniaki Hasselback znane są wszędzie, w niezliczonych wariantach smakowych.

Moja propozycja to podanie ich z dodatkiem śmietankowego sosu, chociaż możecie je też przyprawić tak jak klasyczne ziemniaki pieczone, zwłaszcza gdy chcecie przygotować wersję wegańską tej pysznej potrawy.

Ziemniaki Hasselback
Przygotowanie
20 min
Czas gotowania
1 godz.
Całkowity czas
1 godz. 20 min
 
Ziemniaki Hasselback czyli ziemniaki po szwedzku. Ponakrawane w cienkie plastry, ale wciąż całe ziemniaki zapiekane z sosem śmietankowym i ziołami oraz solą i białym pieprzem. Najlepsza zapiekanka ziemniaczana ze śmietanką i ziołami.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Skandynawska
Przepis na: ziemniaki hasselback
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 800 g ziemniaków (bulwy mniej więcej tej samej wielkości)
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 100 g żółtego sera (parmezan albo łatwiej dostępna i tańsza gouda; starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 3 gałązki świeżej szałwii (lub 1 łyżka szałwii suszonej)
  • 1 pęczek natki pietruszki (lub inne zioła do dekoracji)
  • masło lub oliwa (do posmarowania formy)
  • tarta bułka
  • sól, biały pieprz (najlepiej świeżo zmielone)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ziemniaki Hasselback - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Ziemniaki najlepiej obierać tuż przed przygotowywaniem zapiekanki. Jeśli zbyt długo poleżą w wodzie, stracą dużo witamin i składników mineralnych.

Ziemniaki Hasselback - Jak zrobić
  1. Obrane ziemniaki dokładnie płuczę pod bieżącą wodą, osuszam papierowym ręcznikiem. Każdy po kolei układam na łyżce (najlepiej drewnianej) i gęsto nacinam, aż do brzegów łyżki.
  2. Ponacinane ziemniaki lekko solę.
  3. Płaską formę żaroodporną smaruję cienką warstwą tłuszczu (masłem albo oliwą) i posypuję tartą bułką.
  4. Układam w formie ziemniaki i wstawiam do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piekę przez ok. 20 minut.
  5. W czasie gdy ziemniaki się zapiekają, płuczę szałwię, osuszam, kilka gałązek odkładam do dekoracji. Od pozostałych gałązek odrywam listki.
  6. Przyprawiam śmietankę solą i świeżo zmielonym, białym pieprzem.
  7. Wyjmuję z piekarnika ziemniaki, polewam równomiernie śmietanową mieszanką i znów wstawiam do pieczenia. Zapiekam jeszcze 35-40 minut w temperaturze 180 °C.
  8. Po wyjęciu z piekarnika posypuję ziemniaki żółtym serem, listkami szałwii i, opcjonalnie, dodatkowym białym pieprzem.
  9. Gotową zapiekankę dekoruję odłożonymi gałązkami szałwii i ewentualnie innymi ziołami.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Zapiekanka ziemniaczana po szwedzku
Zapiekanka ziemniaczana po szwedzku

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

21 komentarzy
  1. Zrobiłam te ziemniaki wczoraj i powiem Wam, że tak jak nie przepadałam za ziemniakami, tak teraz chyba stały się moim ulubionym daniem w tej wersji 🙂 Dorota, z Twoich przepisów zawsze wszystko wychodzi przepyszne 🙂

  2. Mój dzisiejszy obiad to te właśnie ziemniaki (zamiast szałwii sporo pietruszki) + do tego jajko sadzone będzie na talerzu + surówka z buraczków 😉
    Na obrazku ziemniaczki przed włożeniem ponownym do piekarnika.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/02/Zdj__cie003.jpg[/img]

  3. ciekawy przepis… i tak sie zastanawiam czy zrobić te ziemniaczki dzisiaj na kolacje czy jutro na obiadek… ale dodam trochę szynki bo inaczej mężur nie zje.. ale ciekawe:)

  4. Byłam ostatnio w Szwecji i jak na obiad dostałam te pyszne ziemniaki to myślałam,że się nie oderwę od jedzenia, były fantastyczne.Myślę,że to była klasyczna wersja,ziemniaki w plasterkach +śmietana+ser żółty.dodatkowo do ziemniaków dostałam wspaniałego kurczaka i warzywa..mmmm to było wspaniałe…ale z tego co nam opowiadała pilotka wycieczki to do tych ziemniaków musi być dodawana śmietana wysoko procentowa min.18,bo tylko tylko w tedy ziemniaki są naprawdę super.Polecam bardzo!!

  5. Nawet nie wiedziałam, że to po szwedzku. Znam wersję z cebulą i pieczarkami. Zresztą, jak piszesz, wersji ziemniaczanych jest nieskończenie wiele (ze szpinakiem też próbowałam).
    Ponieważ w kategorii kuchnia szwedzka jest jedna pozycja, podpowiem drugą. Pierogi po szwedzku.
    Są to mianowicie pierogi robione z ciasta drożdżowego (ciasto takie jak na pizzę, czyli bez mleka, a z wodą, dla odmiany chyba jest jedno jajko, ale głowy nie dam) i faszerowane grzybami smażonymi z cebulką. Raczej na ostro. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy dość duże kółka (większe niż przy klasycznych pierogach), pakujemy farsz go środka i składamy pieróg jak nam się podoba. Następnie pakujemy do piekarnika i pieczemy jak pizzę, czyli krótko, ale w wysokiej temperaturze.
    Te pierogi to swego czasu był mój popisowy numer. W przepisie stało, żeby pieczarki i cebula były surowe, ale z doświadczenia wiem, że lepiej je podsmażyć wcześniej, bo mogą się nie dopiec.
    Takie pierogi świetnie smakują z piwem 🙂 Można też potraktować je sosem pomidorowym (już po upieczeniu) lub – ostatecznie i o zgrozo – ketchupem. Palce lizać!

  6. Jak pisałam w sobotę nadszedł czas na ziemniaczki, wyszły przepyszne od teraz będzie to jedno z moich ulubionych dań:) jako dodatek wykorzystałam jednak kurczaka którego przyrządziłam z papryczką chilli i ziołami

  7. W sobotę wypróbuję:) tylko zastanawiam się czy nie podać tych ziemniaczków z jakimś mięskiem.. tylko co by tu najbardziej pasowalo?

  8. Czarnamorda: muszę wypróbować z porem, ale ja bym go nie blanszowała tylko podsmażyła na maśle – takiego pora lubię najbardziej :). A z kolei wczoraj robiłam ziemniaki smażone na patelni z zielonymi warzywami.

    Gosia: Moja rodzinka też jest mięsożerna, ale o dziwo nie buntuje się za bardzo jak robię same warzywa ;).

  9. Dzisiaj na obiadek robiłam te ziemniaczki. Jako, że mam bardziej mięsożerną rodzinę dodałam do sosu ze śmietanki szynkę oraz ser żółty i poźniej jeszcze na wierzch. Ziemniaczki są pyszne, delikatne. Bardzo mi smakowały.
    Pozdrawiam

  10. Witam, ja przywiozlam ze Szwecji troche inny przepis na zapiekanke ziemniaczana.Ziemniaki pokrojone w plasterki, ukladamy na blasze wysmarowanej maslem ,na ziemniaki zblanszowane pory pokrojone w piorka /tylko biale czesci/,potem ziemniaki pory tak na zmiane az do wyczerpania skladnikow.Kazda warstwe ziemniakow sole i pieprze.Szklanke smietany 18% mieszam z 3 jajami troche sole i pieprze i zalewam ta mieszanina ziemniaki. Na gore klade plasterki sera.Zapiekam w tem 180 40- 50 min.Mozna przyspieszyc zapiekanie uzywajac obgotowanych ziemniakow.Jest to tradycyjna zapiekanka podawana jako samodzielne danie lub dodatek do miesa lub ryb.
    Bardzo podobnie robi sie zapiekanke ziemniaczana z gotowanym lososiem ,zamiast porow jest losos obficie posypany swiezym koprem.
    Pozdrawiam

  11. Widziałam już tak nacinane ziemniaki w jakimś programie kulinarnym i bardzo mnie zainteresowały!
    Dziękuję za ten przepis, wykorzystam na pewno 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)