Ziemniaki amerykańskie czyli potato wedges

Doskonałe ziemniaki amerykańskie, w oryginale potato wedges, przygotowuje się w prosty sposób, a za każdym razem można spróbować przyprawić je w nowy sposób. To pyszny dodatek do steków czy innych mięsnych dań oraz potraw z ryb. Można też zaserwować je jako samodzielne danie – np. gorącą przekąskę imprezową. Moje ulubione ziemniaczki amerykańskie piekę z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku, a dziś pokażę Wam jak zrobić ziemniaki amerykańskie krok po kroku i czym jeszcze można je przyprawić.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Żeby zaoszczędzić energię i czas, ziemniaki amerykańskie można wstawić do piekarnika razem z kotletami warzywnymi, a posiadając piekarnik z opcją pieczenia parowego, upiec z rybą lub mięsem – nie przejdą ich zapachem, serio!

Amerykańskie ziemniaki będą świetnie smakować same, ale miłośnicy sosów mogą polać je swoim ulubionym, np. ostrym chili. Mnie zdarza się maczać je w jogurcie.

Poświęcając trochę więcej czasu, można przed ich upieczeniem wyszorować i sparzyć cytrynę lub limonkę, a potem zetrzeć skórkę do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami. To prosty sposób na wzbogacenie potato wedges oraz wszelkich innych dań – kto spróbuje, niech mi da znać w komentarzach, jakie były wrażenia smakowe :).

Ziemniaki amerykańskie - potato wedges
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
38 min
Całkowity czas
43 min
 

Najlepsze ziemniaki amerykańskie do steków i innych potraw z mięsa lub ryb - pyszne potato wedges z solą, pieprzem, ziołami lub korzennymi przyprawami i oliwą, pieczone w piekarniku.

Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska
Liczba kalorii: 139 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg ziemniaków (obrane lub w umytych, dobrze wyszorowanych skórkach)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • zioła: tymianek, rozmaryn (lub przyprawy korzenne: cynamon, gałka muszkatołowa; opcjonalnie)
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ziemniaki amerykańskie - potato wedges - przepis i film wideo

Ziemniaki amerykańskie - potato wedges - Jak zrobić
  1. Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół).

  2. Ziemniaki kroję w „ósemki” i wkładam do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuję 8 minut, następnie odcedzam i zostawiam na durszlaku do odparowania.

    Zamiast w garnku, ziemniaki można włożyć do miski, zalać niewielką ilością wody (na dnie naczynia) i gotować na maksymalnej mocy przez 3 minuty w kuchence mikrofalowej, pod specjalną pokrywką lub folią spożywczą do mikrofali.

    Ziemniaki amerykańskie - gotowanie
  3. Doprawiam ziemniaki solą i pieprzem oraz ziołami lub korzennymi przyprawami, opcjonalnie skrapiam też cytryną.

    Ziemniaki amerykańskie - doprawianie
  4. Polewam oliwą i równomiernie rozprowadzam po wszystkich kawałkach.

    Ziemniaki amerykańskie - foremka
  5. Wstawiam do piekarnika na ok. 30 minut, pod koniec pieczenia włączając tryb przypiekania od góry. Gdy lekko zbrązowieją, można wyjąć i serwować.

    Ziemniaki amerykańskie - pieczenie
Wartości odżywcze
Ziemniaki amerykańskie - potato wedges
Wielkość porcji (170 g)
Liczba kalorii 139 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Sód 16mg 1%
Potas 688mg 20%
Węglowodany ogółem 21g 7%
Błonnik 4g 16%
Białko 4g 8%
Witamina C 25.4%
Wapń 5%
Żelazo 30%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Jak udały się Wasze ziemniaki amerykańskie? Napiszcie, który zestaw przypraw wybraliście :).

Ziemniaki amerykańskie - potato wedges
Ziemniaki amerykańskie – potato wedges

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)