Ziemniaki amerykańskie czyli potato wedges przepis | Dorota Kamińska

Ziemniaki amerykańskie czyli potato wedges

Doskonałe ziemniaki amerykańskie, w oryginale potato wedges, przygotowuje się w prosty sposób, a za każdym razem można spróbować przyprawić je w nowy sposób. To pyszny dodatek do steków czy innych mięsnych dań oraz potraw z ryb. Można też zaserwować je jako samodzielne danie – np. gorącą przekąskę imprezową. Moje ulubione ziemniaczki amerykańskie piekę z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku, a dziś pokażę Wam jak zrobić ziemniaki amerykańskie krok po kroku i czym jeszcze można je przyprawić.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Żeby zaoszczędzić energię i czas, ziemniaki amerykańskie można wstawić do piekarnika razem z kotletami warzywnymi, a posiadając piekarnik z opcją pieczenia parowego, upiec z rybą lub mięsem – nie przejdą ich zapachem, serio!

Amerykańskie ziemniaki będą świetnie smakować same, ale miłośnicy sosów mogą polać je swoim ulubionym, np. ostrym chili. Mnie zdarza się maczać je w jogurcie.

Poświęcając trochę więcej czasu, można przed ich upieczeniem wyszorować i sparzyć cytrynę lub limonkę, a potem zetrzeć skórkę do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami. To prosty sposób na wzbogacenie potato wedges oraz wszelkich innych dań – kto spróbuje, niech mi da znać w komentarzach, jakie były wrażenia smakowe :).

Ziemniaki amerykańskie

Ziemniaki amerykańskie - potato wedges

Najlepsze ziemniaki amerykańskie do steków i innych potraw z mięsa lub ryb - pyszne potato wedges z solą, pieprzem, ziołami lub korzennymi przyprawami i oliwą, pieczone w piekarniku.
5 od 8
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 38 min
Razem: 43 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 139kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (obrane lub w umytych, dobrze wyszorowanych skórkach)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • zioła: tymianek, rozmaryn (lub przyprawy korzenne: cynamon, gałka muszkatołowa; opcjonalnie)
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół).
  • Ziemniaki kroję w „ósemki” i wkładam do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuję 8 minut, następnie odcedzam i zostawiam na durszlaku do odparowania.
    Zamiast w garnku, ziemniaki można włożyć do miski, zalać niewielką ilością wody (na dnie naczynia) i gotować na maksymalnej mocy przez 3 minuty w kuchence mikrofalowej, pod specjalną pokrywką lub folią spożywczą do mikrofali.
    Ziemniaki amerykańskie - gotowanie
  • Doprawiam ziemniaki solą i pieprzem oraz ziołami lub korzennymi przyprawami, opcjonalnie skrapiam też cytryną.
    Ziemniaki amerykańskie - doprawianie
  • Polewam oliwą i równomiernie rozprowadzam po wszystkich kawałkach.
    Ziemniaki amerykańskie - foremka
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 30 minut, pod koniec pieczenia włączając tryb przypiekania od góry. Gdy lekko zbrązowieją, można wyjąć i serwować.
    Ziemniaki amerykańskie - pieczenie

Wartości odżywcze

Serving: 170g | Calories: 139kcal | Carbohydrates: 21g (7%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 4g (6%) | Sodium: 16mg (1%) | Potassium: 688mg (20%) | Fiber: 4g (16%) | Vitamin C: 25.4% | Calcium: 5% | Iron: 30%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak udały się Wasze ziemniaki amerykańskie? Napiszcie, który zestaw przypraw wybraliście :).

Ziemniaki amerykańskie - potato wedges
Ziemniaki amerykańskie – potato wedges

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

6 komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)