Ziemniaczane ciasto na knedle, pyzy i pierogi przepis | Dorota Kamińska

Ziemniaczane ciasto na knedle, pyzy i pierogi

Ziemniaczane ciasto na pierogi i knedle

Pyszne, ziemniaczane ciasto na knedle z dodatkiem mąki pszennej. Albo ciasto na knedle bezglutenowe – co kto lubi. Można zrobić obie wersje, w dodatku w prosty sposób. Wystarczy odpowiednia mąka oraz mączyste, sypkie ziemniaki. I jeden trik, który uwielbiam: zagniatanie z gorących ziemniaków. Żeby nie poparzyć rąk, trzeba oczywiście ugniatać je praską do ziemniaków lub skorzystać z robota planetarnego. Gorące ziemniaki zaparzą mąkę, a po wstępnym wymieszaniu składników można wbić jajko.

5 od 1 osoby
Ziemniaczane ciasto na pierogi i knedle
Ziemniaczane ciasto na pierogi, pyzy i knedle
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 
Ziemniaczane ciasto na pierogi, miękkie i delikatne, do wykorzystania również jako ciasto na knedle i pyzy. Ciasto na pierogi z ziemniakami.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto na pierogi z ziemniakami, ciasto na pierogi ziemniaczane, ciasto ziemniaczane na pierogi, ziemniaczane ciasto na pierogi, ziemniaczane ciasto pierogowe
Liczba kalorii: 145.6 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 100 pierogów (ok.)
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g sypkich ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
  • 2 szklanki mąki (ostateczna ilość mąki zależy od sypkości ziemniaków)
  • 2 jajka

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ziemniaczane ciasto na pierogi, pyzy i knedle - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Ziemniaczane ciasto na pierogi, pyzy i knedle - Jak zrobić
  1. Ziemniaki mielę w maszynce.

    Ziemniaczane ciasto na pierogi i knedle - krok 1
  2. Wszystkie składniki zagniatam w misce lub na stolnicy na ciasto.

    Ziemniaczane ciasto na pierogi i knedle - krok 2
Wartości odżywcze
Ziemniaczane ciasto na pierogi, pyzy i knedle
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 145.6 kcal Kalorie z tłuszczów 11 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1.21g 2%
Tłuszcze nasycone 0.33g 2%
Cholesterol 35.83mg 12%
Sód 19.67mg 1%
Potas 269.56mg 8%
Węglowodany ogółem 27.8g 9%
Błonnik 2.09g 8%
Cukry 0.11g
Białko 5.39g 11%
Witamina A 1.044%
Witamina C 7.59%
Wapń 2.6%
Żelazo 17.91%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Wersja bezglutenowa jest równie prosta do przyrządzenia!

5 od 1 osoby
Ziemniaczane ciasto na pierogi i knedle
Ciasto na knedle bezglutenowe
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
25 min
 

Przepis na ciasto na knedle bezglutenowe, na bazie gotowanych ziemniaków, jajka i mąki bezglutenowej.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto na knedle bezglutenowe
Liczba kalorii: 21 kcal
Liczba porcji: 50 sztuk (ok.), z nadzieniem
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg ziemniaków (sypkie/mączyste; ugotowane, wystudzone; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub dokładnie ugniecione)
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (polecam swoją uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (opcjonalnie; ciasto z dodatkiem jajka jest miękkie i delikatniejsze po ugotowaniu)
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ciasto na knedle bezglutenowe - Jak zrobić
  1. Ziemniaki, mąki, szczyptę soli i jajko zagniatam w kulę ciasta.

Wartości odżywcze
Ciasto na knedle bezglutenowe
Wielkość porcji (1 sztuka (bez nadzienia))
Liczba kalorii 21 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Cholesterol 3mg 1%
Sód 4mg 0%
Potas 85mg 2%
Węglowodany ogółem 4g 1%
Witamina A 0.1%
Witamina C 2.8%
Wapń 0.8%
Żelazo 4.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Miękkie, delikatne i łatwe do formowania. Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie i jakie nadzienie włożycie do środka. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)