fbpx
Czytasz właśnie
Ziemniaczane ciasto na knedle, pyzy i pierogi

Ziemniaczane ciasto na knedle, pyzy i pierogi

Ziemniaczane ciasto na pierogi i knedle

Pyszne, ziemniaczane ciasto na knedle z dodatkiem mąki pszennej. Albo ciasto na knedle bezglutenowe – co kto lubi. Można zrobić obie wersje, w dodatku w prosty sposób. Wystarczy odpowiednia mąka oraz mączyste, sypkie ziemniaki. I jeden trik, który uwielbiam: zagniatanie z gorących ziemniaków. Żeby nie poparzyć rąk, trzeba oczywiście ugniatać je praską do ziemniaków lub skorzystać z robota planetarnego. Gorące ziemniaki zaparzą mąkę, a po wstępnym wymieszaniu składników można wbić jajko.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na knedle

Takie ciasto, zarówno w wersji z mąką pszenną jak bez, nadaje się doskonale nie tylko na knedle. Można wykorzystać je również do pierogów czy uformować pyzy z nadzieniem lub kartacze/cepeliny. Choć tutaj akurat klasyczna receptura sugeruje wykorzystanie mieszanki surowych i gotowanych ziemniaków. Ale dla początkujących – możecie sobie ułatwić życie i nie rzucać się od razu na głęboką wodę.

Ziemniaczane ciasto na pierogi i knedle

Ziemniaczane ciasto na pierogi, pyzy i knedle

Ziemniaczane ciasto na pierogi, miękkie i delikatne, do wykorzystania również jako ciasto na knedle i pyzy. Ciasto na pierogi z ziemniakami.
4.34 from 6 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto na pierogi z ziemniakami, ciasto na pierogi ziemniaczane, ciasto ziemniaczane na pierogi, ziemniaczane ciasto na pierogi, ziemniaczane ciasto pierogowe
Liczba porcji: 100 pierogów (ok.)
Kalorie: 145.6kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g sypkich ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
  • 2 szklanki mąki (ostateczna ilość mąki zależy od sypkości ziemniaków)
  • 2 jajka

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Ziemniaki mielę w maszynce.
    Ziemniaczane ciasto na pierogi i knedle - krok 1
  • Wszystkie składniki zagniatam w misce lub na stolnicy na ciasto.
    Ziemniaczane ciasto na pierogi i knedle - krok 2

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 145.6kcal (7%) | Węglowodany: 27.8g (9%) | Białko: 5.39g (11%) | Tłuszcze: 1.21g (2%) | Tłuszcze nasycone: 0.33g (2%) | Cholesterol: 35.83mg (12%) | Sód: 19.67mg (1%) | Potas: 269.56mg (8%) | Błonnik: 2.09g (9%) | Cukier: 0.11g | Witamina A: 52.2IU (1%) | Witamina C: 6.3mg (8%) | Wapń: 26mg (3%) | Żelazo: 3.2mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Wersja bezglutenowa jest równie prosta do przyrządzenia!

Zobacz też
Frytki smażone w dwóch zakresach temperatur

Ziemniaczane ciasto na pierogi i knedle

Ciasto na knedle bezglutenowe

Przepis na ciasto na knedle bezglutenowe, na bazie gotowanych ziemniaków, jajka i mąki bezglutenowej.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto na knedle bezglutenowe
Liczba porcji: 50 sztuk (ok.), z nadzieniem
Kalorie: 21kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (sypkie/mączyste; ugotowane, wystudzone; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub dokładnie ugniecione)
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (polecam swoją uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (opcjonalnie; ciasto z dodatkiem jajka jest miękkie i delikatniejsze po ugotowaniu)
  • 1 szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Ziemniaki, mąki, szczyptę soli i jajko zagniatam w kulę ciasta.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (bez nadzienia) | Kalorie: 21kcal (1%) | Węglowodany: 4g (1%) | Cholesterol: 3mg (1%) | Sód: 4mg | Potas: 85mg (2%) | Witamina A: 5IU | Witamina C: 2.3mg (3%) | Wapń: 8mg (1%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Miękkie, delikatne i łatwe do formowania. Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie i jakie nadzienie włożycie do środka. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

 

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom