Zielone curry tajskie - green curry z krewetkami przepis | Dorota Kamińska

Zielone curry tajskie – green curry z krewetkami

Zielone curry tajskie green curry

Jedna ze smaczniejszych potraw, jakie kiedykolwiek jadłam! Choć wiem, że może, bardziej niż ze względu na smak, mam do niej sentyment, wspominając niejedną azjatycką podróż. Te ulice przepełnione milionem aromatów, sosy gotowane w dużych garnkach i mięsa obsmażane na szybko. Zabieram Was dziś w podróż kulinarną do Tajlandii. Jedną z najpopularniejszych potraw serwowanych tam turystom jest zielone curry, przygotowane na bazie mleka kokosowego i zielonej pasty curry. To doskonałe i proste do odtworzenia we własnej kuchni danie. Zobaczcie jak zrobić zielone curry tajskie: green curry z krewetkami lub innym dodatkiem.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni tajskiej

Krewetki z mlekiem kokosowym można spotkać w wielu azjatyckich kuchniach. Poza Tajlandią przygotowuje się je w Indiach, na Sri Lance, w Tajlandii, Malezji, Indonezji i na Filipinach. Smak wzbogaca się mieszanką lokalnych past smakowych lub przypraw. Moja ulubiona potrawa kuchni tajskiej, zielone curry, jest też przygotowywana w wersji z piersią kurczaka lub wieprzowiną, albo z samymi warzywami. Te powinny być zielone i tylko czerwona papryka chili jest czasem dodawana, żeby przełamać smak tego dania. Choć Azja jest ogromnym kontynentem, widać wiele podobieństw kulinarnych nawet w jej najodleglejszych zakątkach.

Green curry z krewetkami

Zielone curry z krewetkami to proste, ale też eleganckie i wyjątkowo smaczne danie. Dużo zależy od sposobu podania. Warto przygotować je na romantyczną kolację dla dwojga lub ugotować więcej, gdy z wizytą wpadają znajomi. Wystarczy niecałe pół godziny i pyszne, pachnące krewetki w kokosowym, zielonym sosie lądują na stole!

Wspólny tajski posiłek

Różne są sposoby podawania green curry. Tajowie, podobnie jak większość Azjatów, stawiają na stołach miski z jedzeniem, a każdy z domowników i gości sam nakłada sobie porcje potraw na talerz. Najczęściej komponuje się nieduże porcje różnych potraw z białym ryżem. W restauracjach zielone curry podaje się w głębokim talerzu lub misce. Ryż jest w zestawie lub trzeba go zamówić osobno. Całość miesza się potem z dość rzadkim, kokosowym sosem, w którym pływają warzywa z mięsem oraz kawałkami ryb i owoców morza.

Zielone curry tajskie green curry

Zielone curry tajskie

Zielone curry tajskie - green curry z krewetkami, tofu, kurczakiem lub wieprzowiną, albo z owocami morza. Można przygotować je z dowolnymi dodatkami do wyboru, a bazą jest zielona pasta curry i mleko kokosowe oraz warzywa.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Tajska
Przepis na: green curry, tajskie green curry, tajskie zielone curry, zielone curry, zielone curry tajskie
Liczba porcji: 4
Kalorie: 346kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g krewetek tygrysich lub królewskich (można zastąpić kawałkami piersi z kurczaka, wieprzowiny, mieszanką owoców morza lub tofu pokrojonym w kostkę)
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 100 g bakłażana (azjatycki bakłażan różni się od europejskiego, jest mniejszy i jaśniejszy, ale można wykorzystać oba rodzaje; pokrojony w półksiężyce lub grubą kostkę)
  • 1 cebula (pokrojona w półksiężyce lub drobno)
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie; drobno posiekany)
  • ½ czerwonej papryczki chili (opcjonalnie; pokrojona w paski)
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki zielonej pasty curry (im więcej, tym bardziej ostre będzie curry)
  • 6 listków limety kaffir
  • szklanki mleka kokosowego (najlepsze będzie mleko składające się wyłącznie z wody i miąższu orzecha kokosowego, bez innych dodatków)
  • ½ szklanki wywaru warzywnego (można zastąpić wodą)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka skórki startej z limonki (wcześniej wyszorowana i sparzona)
  • 2 łyżeczki cukru palmowego (można zastąpić brązowym cukrem)
  • 4 gałązki świeżej kolendry

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W woku rozgrzewam olej. Dodaję cebulę, imbir, papryczkę chilil i pastę curry. Podsmażam na niedużym płomieniu przez ok. 1 minutę. Cały czas delikatnie mieszam. Zalewam wodą/wywarem.
  • Dodaję cebulę, czosnek i krewetki. Podsmażam przez kilka minut na średnim ogniu, do zaróżowienia krewetek. Wyjmuję krewetki z patelni i odstawiam.
    Jeśli zamiast z krewetek korzystam z tofu, zdejmuję je z patelni po lekkim zrumienieniu.
    Jeśli korzystam z kurczaka/wieprzowiny, obsmażam do lekkiego zrumienienia i zostawiam na patelni.
  • Dodaję do pozostałych w woku składników fasolkę, listki kaffiru, dokładam kawałki bakłażana. Gotuję na niedużym ogniu przez ok. 15 minut.
  • Dolewam mleko kokosowe. Dosypuję skórkę z limonki i cukier. Dokładam krewetki. Mieszam i zagotowuję. Zdejmuję z ognia.
  • Doprawiam sosem rybnym i sokiem z limonki. Dokładnie mieszam. Zdejmuję z ognia i serwuję.
  • Podaję z ugotowanym ryżem, posypane świeżą, posiekaną kolendrą.

Wartości odżywcze

Serving: 275g (bez dodatku ryżu) | Calories: 346kcal | Carbohydrates: 13g (4%) | Protein: 16g (32%) | Fat: 26g (40%) | Saturated Fat: 17g (85%) | Cholesterol: 126mg (42%) | Sodium: 1057mg (44%) | Potassium: 480mg (14%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 5g | Vitamin A: 18.1% | Vitamin C: 19.8% | Calcium: 9.1% | Iron: 19.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Uwielbiam. Gdy jestem w Tajlandii, muszę je zjeść choć raz!

Tajskie green curry z krewetkami
Tajskie green curry z krewetkami

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy zielone curry tajskie to również i jedno z Waszych ulubionych dań. Bardzo jestem ciekawa, jak Wam wyjdzie według mojej receptury :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)