Zielone curry tajskie – green curry z krewetkami

Zielone curry tajskie green curry
5/5 (1)

Jedna ze smaczniejszych potraw, jakie kiedykolwiek jadłam, choć może, bardziej niż ze względu na smak, mam do niej sentyment, wspominając niejedną azjatycką podróż. Te ulice przepełnione smakiem, sosy gotowane w dużych garnkach i mięsa obsmażane na szybko. Zabieram Was dziś w podróż kulinarną do Tajlandii, gdzie jedną z najpopularniejszych potraw serwowanych turystom jest zielone curry, przygotowane na bazie mleka kokosowego i zielonej pasty curry. To doskonałe i proste do odtworzenia we własnej kuchni danie.

Zobacz też: Więcej potraw kuchni tajskiej

Krewetki z mlekiem kokosowym można spotkać w wielu azjatyckich kuchniach. Poza Tajlandią przygotowuje się je w Indiach, na Sri Lance, w Tajlandii, Malezji, Indonezji i na Filipinach, wzbogacając smak mieszanką lokalnych past smakowych lub przypraw. Moja ulubiona potrawa kuchni tajskiej, zielone curry, jest też przygotowywana w wersji z piersią kurczaka lub wieprzowiną, albo z samymi warzywami: a te powinny być zielone i tylko czerwona papryka chili jest czasem dodawana, żeby przełamać smak tego dania. Choć Azja jest ogromnym kontynentem, widać wiele podobieństw kulinarnych w jej najodleglejszych zakątkach.

Zielone curry z krewetkami to proste, ale eleganckie i wyjątkowo smaczne danie, które warto przygotować na romantyczną kolację dla dwojga lub ugotować więcej, gdy z wizytą wpadają znajomi. Wystarczy niecałe pół godziny i pyszne, pachnące krewetki w kokosowym, zielonym sosie lądują na stole!

Różne są sposoby podawania green curry, bo Tajowie, podobnie jak większość Azjatów, stawiają na stołach miski z jedzeniem, a każdy z domowników i gości sam nakłada sobie porcje potraw na talerz, najczęściej komponując je z białym ryżem. W restauracjach zielone curry podaje się w głębokim talerzu lub misce, a ryż zamawia osobno i miesza z dość rzadkim, kokosowym sosem, w którym pływają warzywa z mięsem oraz kawałkami ryb i owoców morza.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)