Zielona żabka przepis | Dorota Kamińska

Zielona żabka

Drink zielona żabka (green frog) zachwyca pięknym kolorem, który uzyskamy, łącząc sok pomarańczowy z wódką i niebieskim likierem blue curaçao. Zielona żabka, po dodaniu większej lub mniejszej ilości błękitnego likieru, nabierze bardziej lub mniej intensywnej barwy. Chociaż najlepiej przygotować tego drinka w shakerze, można też zmieszać wszystkie składniki za pomocą mieszadełka bezpośrednio w szklance.

Zobacz też: Więcej pomysłów na drinki

Nieco bardziej fantazyjnego wyglądu można nadać zielonej żabce, mieszając z pozostałymi składnikami w shakerze jedynie 20 ml blue curaçao, a po przelaniu gotowego drinka do szklanki, delikatnie wlać na wierzch kolejne 20 ml niebieskiego likieru.

Zielona żabka

Zielona żabka

Smaczny drink zielona żaba czyli green frog. Zielona żabka to koktajl z wódki, soku pomarańczowego i niebieskiego likieru blue blue curaçao, które razem, po wymieszaniu, nabierają jaskrawego, zielonego koloru.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 2 min
Razem: 2 min
Kategoria: Drink
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: green frog, zielona żaba, zielona żabka
Liczba porcji: 1 porcja
Kalorie: 199kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 40 ml wódki
  • 20-40 ml blue curaçao
  • 120 ml soku pomarańczowego
  • 1 plasterek cytryny lub limonki (do dekoracji)
  • lód w kostkach

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki przelewamy do shakera (można też wrzucić do shakera 1-2 kostki lodu).
  • Wstrząsamy kilka razy, żeby alkohole i sok dobrze się wymieszały.
  • Na dno szklanki lub kieliszka koktajlowego wrzucamy kilka kostek lodu i wlewamy drinka.
  • Dekorujemy szklankę plasterkiem cytryny lub limonki i serwujemy ze słomką.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Calories: 199kcal | Carbohydrates: 18g (6%) | Sodium: 1mg | Potassium: 240mg (7%) | Sugar: 13g | Vitamin A: 4.8% | Vitamin C: 77.2% | Calcium: 1.3% | Iron: 1.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zielona żaba
Zielona żaba
Zielona żabka
Zielona żabka

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

75 komentarzy
  1. …No dobra ale w twojej szklance (Huricane zazwyczaj są większe niż 360ml) są tylko 3 kostki lodu… na moje oko składające się z 20-25ml wody. Po to dodaje się do shakera lód, aby schłodzić napój (niektórych alkoholi nie podaje się w temp. wyższej niż 10 stopni C – podaj Latynosowi ciepłą wódkę a pochoruje się na 3-5 dni)… twoja jedna kosteczka lodu szybciej się rozpuści w sheker’ze niż schłodzi drinka. Poczytaj sobie historie powstania pierwszy cocktaili i zrozumiesz czemu się czepiamy…

  2. Być może nie dostrzegasz kostek lodu w drinku, musisz się trochę lepiej przyjrzeć :). W shakerze też była 1 kostka lodu.

  3. Dlaczego szejkujesz bez lodu? Szejkowanie i odpowiednie rozwodnienie koktajlu to jak smak umam w gotowaniu. Poza tym ciepły koktajl?!

  4. Zależy od tego jaki masz niebieski likier – w zależności od producenta są różne jego odcienie i czasem zamiast zielonego koloru może wyjść taki bardziej morski.

  5. Niestety nie zgadzam się z tym, ponieważ uczę się właśnie teraz w szkole o drinkach i wiem, że wymowa jest inna. Moja nauczycielka jest bardzo obyta w tym temacie i gdy rozmawialiśmy o tym drinku właśnie miała takie samo zdanie jak ja.

  6. Nie wymawia się „blu kirasał” tylko „blu kurakao”. Strasznie ta wymowa drażni moje ucho. Proszę o poprawę wymowy. Pozdrawiam.

  7. A to shakerów tam jeszcze nigdy nie widziałam, aczkolwiek zawsze się obkupuję w jakieś talerze za 2 zł :).

  8. Taki jak mój to w Makro, coś za ok. 80 zł o ile dobrze pamiętam. W Ikea pewnie też są, w sieciówkach typu Flo też się zdarzają, aczkolwiek tam najdroższe. Popatrz też na Allegro i z tego co pamiętam już się kilku barmanów wypowiadało, że najlepszy do częstych zabaw z drinkami jest shaker bostoński.

  9. [..YouTube..] Taki jak mój to w Makro, coś za ok. 80 zł o ile dobrze pamiętam. W Ikea pewnie też są, w sieciówkach typu Flo też się zdarzają, aczkolwiek tam najdroższe. Popatrz też na Allegro i z tego co pamiętam już się kilku barmanów wypowiadało, że najlepszy do częstych zabaw z drinkami jest shaker bostoński.

  10. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia – Podstawowy błąd – szklankę powinno się ochłodzić dodając kostki lodu i zalewając je wodą gazowaną, drinka tudzież koktajl należy podawać schłodzony bo w temp. pokojowej jest on mało smaczny, i na początku preferował bym dodawanie składników do szklanicy barmańskiej. Pozdrawiam!

  11. @Patrycja To piłaś błękitną lagunę, którą też mam już sfilmowaną :). Mnie jakoś lepiej podchodzą inne drinki, ale tym na blue curacao nie można odmówić pięknych kolorów :).

  12. Zazwyczaj zamiast soku pomarańczowego używałam sprite – co daje super niebieskiego drinka, ale tak też spróbuję 😉

  13. A nie mogę wypić tylu drinków naraz, bo nie będzie komu robić potem montażu, że o dokończeniu filmowania nie wspomnę ;).

  14. heheh a u mnie dziś dosłownie zielona żaba 😀 hehe super kolor wyszedł 🙂 Fajny efekt z tą zielenią 😀

  15. słomka «równo przycięty kawałek słomy lub rurka plastikowa służące do picia soków, lemoniady itp.» za: pwn słownik języka polskiego.

  16. [..YouTube..] @DarCzarnegoLicha słomka «równo przycięty kawałek słomy lub rurka plastikowa służące do picia soków, lemoniady itp.» za: pwn słownik języka polskiego.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)