Żeberka w miodzie przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Żeberka w miodzie
Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie to odrobinę mniej popularna od kiełbasy czy karkówki z grilla potrawa, która również gości na polskich grillach. Mięso z okolic żeber jest odrobinę twardsze, dlatego podczas grillowania wymaga uwagi: nie można zbyt szybko przypiec wierzchu, bo środek pozostanie twardy i gumowaty. Na pewno warto je przygotować ze względu na smak i możliwość przyprawienia na wiele sposobów.

Zobacz też: Więcej pomysłów na dania z grilla

Kiedy ogłaszałam współpracę Pozytywnej Kuchni z właścicielem marki Fairy na Facebooku, poprosiłam Was o sugestie potraw, które bardzo mocno brudzą sprzęt do grillowania i naczynia. Padło sporo interesujących propozycji, a ostatecznie zdecydowałam się przygotować przepis na żeberka w miodzie, które po ugrillowaniu są piękne, brązowe i apetyczne, w przeciwieństwie do tacki do grillowania i żeberek od grilla. Przygotowanie takiego miodowego mięsa było świetną okazją do testów skuteczności płynu Fairy. Płyn poradził sobie bez wcześniejszego namaczania ze spaloną „na węgiel” marynatą na tacce, choć zmywanie takich zabrudzeń trwało dłużej niż standardowe mycie talerzy po jedzeniu i potrzebna tu była szczotka do skrobania oraz dość intensywne czyszczenie. Ze „zwykłymi” zabrudzeniami naczyń po grillowaniu Fairy obszedł się znacznie szybciej i jeśli grillujecie we własnym ogrodzie czy na działce, blisko domu, polecam odstawić jednorazowe tacki, talerze i kubeczki i zjeść wygodnie i elegancko z codziennej, szklanej lub porcelanowej zastawy.

Zapraszam do obejrzenia całości rezultatów – grillowania i zmywania.

Zobacz też
Śliwki w occie

Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie

Przepis na żeberka w miodzie z grilla lub piekarnika, doskonale doprawione i ostre. Najlepsze grillowane żeberka w miodzie.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 godz. 30 min
Razem: 1 godz. 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: żeberka w miodzie
Liczba porcji: 6 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 1 kg żeberek (umyte w zimnej wodzie, osuszone papierowym ręcznikiem; do grillowania można je poporcjować, do pieczenia w piekarniku nie trzeba)

Marynata

  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • szklanki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Składniki marynaty mieszamy w misce.
  • Żeberka zanurzamy w marynacie tak, żeby mięso mogło przejść nią ze wszystkich stron i odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W trakcie marynowania mięso można obracać w misce.
  • Na ok. 1 godzinę przed grillowaniem wyjmujemy żeberka z lodówki. Układamy na żeberkach grilla lub na metalowej tacce do grillowania i grillujemy pod pokrywą grilla lub zawinięte w folię aluminiową przez ok. 20-30 minut, obracając w trakcie grillowania, żeby mięso upiekło się równomiernie ze wszystkich stron.
  • Gdy żeberka się grillują, można maczać je co kilka minut lub podlewać w marynacie.
  • Żeberka można też piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 1,5 godziny, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, obracając w trakcie pieczenia i podlewając marynatą.
  • Pozostałą marynatę można zredukować na dużym ogniu i wykorzystać jako dodatkowy sos miodowy do żeberek.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Żeberka z miodem
Żeberka z miodem
26 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom