Żeberka w miodzie przepis | Dorota Kamińska

Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie to odrobinę mniej popularna od kiełbasy czy karkówki z grilla potrawa, która również gości na polskich grillach. Mięso z okolic żeber jest odrobinę twardsze, dlatego podczas grillowania wymaga uwagi: nie można zbyt szybko przypiec wierzchu, bo środek pozostanie twardy i gumowaty. Na pewno warto je przygotować ze względu na smak i możliwość przyprawienia na wiele sposobów.

Zobacz też: Więcej pomysłów na dania z grilla

Kiedy ogłaszałam współpracę Pozytywnej Kuchni z właścicielem marki Fairy na Facebooku, poprosiłam Was o sugestie potraw, które bardzo mocno brudzą sprzęt do grillowania i naczynia. Padło sporo interesujących propozycji, a ostatecznie zdecydowałam się przygotować przepis na żeberka w miodzie, które po ugrillowaniu są piękne, brązowe i apetyczne, w przeciwieństwie do tacki do grillowania i żeberek od grilla. Przygotowanie takiego miodowego mięsa było świetną okazją do testów skuteczności płynu Fairy. Płyn poradził sobie bez wcześniejszego namaczania ze spaloną „na węgiel” marynatą na tacce, choć zmywanie takich zabrudzeń trwało dłużej niż standardowe mycie talerzy po jedzeniu i potrzebna tu była szczotka do skrobania oraz dość intensywne czyszczenie. Ze „zwykłymi” zabrudzeniami naczyń po grillowaniu Fairy obszedł się znacznie szybciej i jeśli grillujecie we własnym ogrodzie czy na działce, blisko domu, polecam odstawić jednorazowe tacki, talerze i kubeczki i zjeść wygodnie i elegancko z codziennej, szklanej lub porcelanowej zastawy.

Zapraszam do obejrzenia całości rezultatów – grillowania i zmywania.

Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie

Przepis na żeberka w miodzie z grilla lub piekarnika, doskonale doprawione i ostre. Najlepsze grillowane żeberka w miodzie.
0 from 0 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 1 hour 30 minutes
Razem: 1 hour 40 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: żeberka w miodzie
Liczba porcji: 6 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 1 kg żeberek (umyte w zimnej wodzie, osuszone papierowym ręcznikiem; do grillowania można je poporcjować, do pieczenia w piekarniku nie trzeba)

Marynata

  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • szklanki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Składniki marynaty mieszamy w misce.
  • Żeberka zanurzamy w marynacie tak, żeby mięso mogło przejść nią ze wszystkich stron i odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W trakcie marynowania mięso można obracać w misce.
  • Na ok. 1 godzinę przed grillowaniem wyjmujemy żeberka z lodówki. Układamy na żeberkach grilla lub na metalowej tacce do grillowania i grillujemy pod pokrywą grilla lub zawinięte w folię aluminiową przez ok. 20-30 minut, obracając w trakcie grillowania, żeby mięso upiekło się równomiernie ze wszystkich stron.
  • Gdy żeberka się grillują, można maczać je co kilka minut lub podlewać w marynacie.
  • Żeberka można też piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 1,5 godziny, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, obracając w trakcie pieczenia i podlewając marynatą.
  • Pozostałą marynatę można zredukować na dużym ogniu i wykorzystać jako dodatkowy sos miodowy do żeberek.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Żeberka z miodem
Żeberka z miodem
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

26 komentarzy
  1. a ja już słyszałam takie określenie, ale u mnie w domu też wszyscy mówią kratka 😀 a żeberka w miodzie muszę wypróbować 🙂 uwielbiam! ale z grilla jeszcze nie jadłam 🙂

  2. Bo to jest kratka 🙂 Nawet na etykietach jest napisana nazwa kratka 🙂
    Pierwszy raz się spotkałem z nazwą „żeberka grilowe” 🙂

  3. Te metalowe pręty, na których kładzie się mięso do grillowania. Niektórzy na to mówią „kratka”, chociaż kratki nie przypominają :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)