Zasmażana młoda kapusta przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Zasmażana młoda kapusta
Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta mojej mamy jest najlepsza. Delikatna, lekko słodka w smaku. Koniecznie z koperkiem, bez niego nie ma tego pysznego, letniego dodatku do młodych ziemniaków i sadzonego jajka! Zobaczcie jak zrobić młodą kapustę zasmażaną krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze młode ziemniaki na obiad

Młoda kapustka nadaje się do przygotowania bez konieczności gotowania. Wystarczy dusić ją po podsmażeniu. Można jednak wcześniej gotować, byle nie za długo. Młode listki są delikatniejsze i szybciej stają się miękkie pod wpływem wysokiej temperatury. Szczególnie latem warto ją przygotować i cieszyć się smakiem klasycznego obiadu. Młode ziemniaczki, jajko sadzone i zasmażana młoda kapusta pachnąca koperkiem. Cudowny zestaw, który jest niezmiennie dobry od lat!

Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta na letni obiad. Bardzo prosty przepis jak zrobić młodą kapustę zasmażaną z cebulą i koperkiem.
4.75 od 4 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: zasmażana młoda kapusta
Liczba porcji: 6
Kalorie: 226kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 1 główka białej młodej kapusty (mała; oczyszczona z zewnętrznych, zepsutych liści, bez głąba, poszatkowana)
  • 2 łyżki masła (lub masła klarowanego)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 3 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub syropem z agawy)

Do zasmażki

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kapustę zalewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  • Na patelni roztapiam na niewielkim ogniu połowę masła i szklę do miękkości cebulę.
  • Do cebuli dokładam uduszoną, odciśniętą kapustę, podsmażam chwilę całość, przykrywam i duszę pod przykryciem przez 5 minut.
  • Podduszoną kapustę doprawiam koperkiem, solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, cukrem. Zakwaszam całość sokiem z cytryny lub octem.
  • Odsuwam kapustę na bok patelni, dodaję masło na zasmażkę i topię, następnie zasypuję mąką.
  • Zasmażam lekko mąkę na maśle, mieszając dokładnie, a kiedy lekko się zrumieni, łączę zasmażkę z kapustą.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 226kcal (11%) | Carbohydrates: 25g (8%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 30mg (10%) | Sód: 549mg (24%) | Potas: 607mg (17%) | Fiber: 8g (33%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 685IU (14%) | Witamina C: 123.3mg (149%) | Wapń: 145mg (15%) | Żelazo: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zasmażana młoda kapustka
Zasmażana młoda kapustka
Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom