fbpx
Czytasz właśnie
Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta mojej mamy jest najlepsza. Delikatna, lekko słodka w smaku. Koniecznie z koperkiem, bez niego nie ma tego pysznego, letniego dodatku do młodych ziemniaków i sadzonego jajka! Zobaczcie jak zrobić młodą kapustę zasmażaną krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze młode ziemniaki na obiad

Młoda kapustka nadaje się do przygotowania bez konieczności gotowania. Wystarczy dusić ją po podsmażeniu. Można jednak wcześniej gotować, byle nie za długo. Młode listki są delikatniejsze i szybciej stają się miękkie pod wpływem wysokiej temperatury. Szczególnie latem warto ją przygotować i cieszyć się smakiem klasycznego obiadu. Młode ziemniaczki, jajko sadzone i zasmażana młoda kapusta pachnąca koperkiem. Cudowny zestaw, który jest niezmiennie dobry od lat!

Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta na letni obiad. Bardzo prosty przepis jak zrobić młodą kapustę zasmażaną z cebulą i koperkiem.
4.58 from 7 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: zasmażana młoda kapusta
Liczba porcji: 6
Kalorie: 226kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 1 główka białej młodej kapusty (mała; oczyszczona z zewnętrznych, zepsutych liści, bez głąba, poszatkowana)
  • 2 łyżki masła (lub masła klarowanego)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 3 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub syropem z agawy)

Do zasmażki

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Kapustę zalewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  • Na patelni roztapiam na niewielkim ogniu połowę masła i szklę do miękkości cebulę.
  • Do cebuli dokładam uduszoną, odciśniętą kapustę, podsmażam chwilę całość, przykrywam i duszę pod przykryciem przez 5 minut.
  • Podduszoną kapustę doprawiam koperkiem, solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, cukrem. Zakwaszam całość sokiem z cytryny lub octem.
  • Odsuwam kapustę na bok patelni, dodaję masło na zasmażkę i topię, następnie zasypuję mąką.
  • Zasmażam lekko mąkę na maśle, mieszając dokładnie, a kiedy lekko się zrumieni, łączę zasmażkę z kapustą.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 226kcal (11%) | Węglowodany: 25g (8%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 30mg (10%) | Sód: 549mg (24%) | Potas: 607mg (17%) | Błonnik: 8g (33%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 685IU (14%) | Witamina C: 123.3mg (149%) | Wapń: 145mg (15%) | Żelazo: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zasmażana młoda kapustka
Zasmażana młoda kapustka
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom