Zasmażana młoda kapusta przepis | Dorota Kamińska

Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta mojej mamy jest najlepsza. Delikatna, lekko słodka w smaku. Koniecznie z koperkiem, bez niego nie ma tego pysznego, letniego dodatku do młodych ziemniaków i sadzonego jajka! Zobaczcie jak zrobić młodą kapustę zasmażaną krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze młode ziemniaki na obiad

Młoda kapustka nadaje się do przygotowania bez konieczności gotowania. Wystarczy dusić ją po podsmażeniu. Można jednak wcześniej gotować, byle nie za długo. Młode listki są delikatniejsze i szybciej stają się miękkie pod wpływem wysokiej temperatury. Szczególnie latem warto ją przygotować i cieszyć się smakiem klasycznego obiadu. Młode ziemniaczki, jajko sadzone i zasmażana młoda kapusta pachnąca koperkiem. Cudowny zestaw, który jest niezmiennie dobry od lat!

Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta na letni obiad. Bardzo prosty przepis jak zrobić młodą kapustę zasmażaną z cebulą i koperkiem.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: zasmażana młoda kapusta
Liczba porcji: 6
Kalorie: 226kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 1 główka białej młodej kapusty (mała; oczyszczona z zewnętrznych, zepsutych liści, bez głąba, poszatkowana)
  • 2 łyżki masła (lub masła klarowanego)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 3 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub syropem z agawy)

Do zasmażki

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Kapustę zalewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  • Na patelni roztapiam na niewielkim ogniu połowę masła i szklę do miękkości cebulę.
  • Do cebuli dokładam uduszoną, odciśniętą kapustę, podsmażam chwilę całość, przykrywam i duszę pod przykryciem przez 5 minut.
  • Podduszoną kapustę doprawiam koperkiem, solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, cukrem. Zakwaszam całość sokiem z cytryny lub octem.
  • Odsuwam kapustę na bok patelni, dodaję masło na zasmażkę i topię, następnie zasypuję mąką.
  • Zasmażam lekko mąkę na maśle, mieszając dokładnie, a kiedy lekko się zrumieni, łączę zasmażkę z kapustą.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Calories: 226kcal | Carbohydrates: 25g (8%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 11g (17%) | Saturated Fat: 7g (35%) | Cholesterol: 30mg (10%) | Sodium: 549mg (23%) | Potassium: 607mg (17%) | Fiber: 8g (32%) | Sugar: 13g | Vitamin A: 13.7% | Vitamin C: 149.5% | Calcium: 14.5% | Iron: 10.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zasmażana młoda kapustka
Zasmażana młoda kapustka
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)