Zapiekanka ziemniaczana z orzechami przepis | Dorota Kamińska

Zapiekanka ziemniaczana z orzechami

Zapiekanka ziemniaczana z orzechami

W związku z nadchodzącym wyjazdem w naszym mieszkaniu od kilku dni trwa opróżnianie kuchni z nagromadzonych zapasów. Dzisiaj przyszła kolej na schowane pod jedną z szafek ziemniaki. Ponieważ dawno nie jadłam zapiekanki ziemniaczanej, przeszukałam swoje przepisy i znalazłam coś, co mnie zainteresowało, a czego dotychczas nie przygotowywałam. Proste i pyszne danie na obiad lub kolację: zapiekanka ziemniaczana z orzechami.

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Kiedy mieszkałam z rodzicami, zapiekane na różne sposoby ziemniaki robiła moja mama. Pomyślałam, że miło będzie zjeść coś przyrządzonego w podobny sposób, ale z pewnymi modyfikacjami. A znaleziony przepis świetnie się do tego nadawał.

Zapiekanka ziemniaczana z orzechami
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
40 min
 
Zapiekanka ziemniaczana z orzechami, pod lekko chrupiącą skórką z orzechów, cebuli, czosnku i miodu. Nietypowa zapiekanka z ziemniaków, z dodatkiem chili i gałki muszkatołowej, w śmietankowym sosie.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: zapiekanka ziemniaczana z orzechami
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 750 g ziemniaków (obrane, opłukane, pokrojone w plasterki grubości ok. 0,5 cm)
  • 2 ząbki czosnku (duże; wyciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone)
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 czerwona papryczka chili (mała; usunięte nasiona, drobno pokrojona)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 250 g kremowej śmietanki 12% do zup i sosów
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Zapiekanka ziemniaczana z orzechami - Jak zrobić
  1. Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem.
  2. Dobrze wymoczone w wodzie plasterki ziemniaków układam wielowarstwowo, doprawiam co jakiś czas solą i gałką muszkatołową, zalewam śmietanką i pod przykryciem wstawiam do piekarnika na 20-25 minut. Temperatura: 220 stopni C, góra+dół.
  3. Bułkę tartą, cebulę, czosnek, papryczkę, orzechy, sok cytrynowy i syrop klonowy/miód mieszam na jednolitą „papkę”.
  4. Odkrywam zapiekankę, układam masę orzechowo-cebulową równomiernie na wierzchu ziemniaków, z powrotem przykrywam i zapiekam przez kolejnych 20-25 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmuję przykrywkę z naczynia żaroodpornego.
  5. Ziemniaki powinny całkowicie zmięknąć (ale uwaga: w smaku będą trochę inne niż ziemniaki z wody, więc niech nikogo to nie zmyli), a masa orzechowa być lekko chrupiąca.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Zapiekanka ziemniaczana z orzechami może wystąpić jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa. Wyszła mi bardzo dobra i zostało jeszcze trochę na jutro :).

A teraz przyszła mi ochota na przyrządzenie słodkich ziemniaków i po powrocie do domu muszę na takie zapolować.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)