Zapiekanka ze szpinaku

Zapiekanka ze szpinaku

Potrawa nieco pracochłonna, jeśli nie dysponujemy mikserem lub maszynką do mięsa i musimy ugniatać masę widelcem. Za to smaczna, jak to ze szpinakiem często bywa :). Zapiekanka ze szpinaku, puszysta za sprawą ubitych na pianę białek. Delikatna w smaku, z dużą ilością sera i jajkami, bardzo pożywna i idealna na kolację.

Zobacz też: Więcej przepisów na kolację

Zrobiłam tę potrawę 2 razy – jednego dnia bez czosnku (taką wersję miałam zapisaną w swoich zbiorach przepisów), drugiego dnia z czosnkiem i właśnie ta zapiekanka ze szpinaku smakowała mi najbardziej.

Zapiekanka ze szpinaku
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
40 min
 
Zapiekanka ze szpinaku z twarogiem i serem żółtym czyli zapiekanka szpinakowa na pianie z białek. Prosta do zrobienia zapiekanka gotowa w 30 minut.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: zapiekanka ze szpinaku
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g twarogu
  • 3 jajka (osobno żółtka, a białka ze szczyptą soli ubite na sztywną pianę)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 500 g świeżego szpinaku (umyty, osuszony, drobno pokrojony; można zastąpić mrożonym, pod warunkiem że go wcześniej się rozmrozi i odciśnie na sicie z nadmiaru wody)
  • ½ szklanki gęstej śmietany
  • 200 g żółtego sera
  • bułka tarta (do posypania dna naczynia żaroodpornego)
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Domowy twaróg - prosty przepis
Zapiekanka ze szpinaku - Jak zrobić
  1. Twaróg ucieram z żółtkami, 1 łyżką masła, czosnkiem i kaszą manną, doprawiam. Powinna powstać jednolita, starannie wyrobiona, gęsta masa.
  2. Mieszam masę serową ze szpinakiem.
  3. Ubijam białka na sztywną pianę.
  4. Połowę ubitych białek dodaję do masy serowej, ostrożnie mieszając łyżką. Powtarzam czynność z drugą połową piany.
  5. Całość przekładam do wysmarowanego pozostałym masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego, wyrównuję brzegi i polewam śmietaną.
  6. Po wierzchu posypuję żółtym serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 °C na ok. 30 minut.
  7. Zapiekanka wyjdzie bardzo miękka, więc do nakładania potrzebna będzie szeroka łopatka.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

4 komentarze
  1. Witam, zachwycił mnie Pani przepis i zamierzam zrobić tę zapiekankę – mam tylko problem ze śmietaną. Powinna to być słodka np 30% czy wystarczy 12%, 18%?
    Pozdrawiam i gratuluję blogu – świetne przepisy!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)