Zapiekanka z cukinii przepis | Dorota Kamińska

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii to kolejny smaczny obiad bez mięsa, a recepturę oparłam na podobnej, ziemniaczanej wersji. Cukinia to warzywo niskoskrobiowe i w czasie pieczenia puści dużo soku, dlatego warto dla zagęszczenia sosu w zapiekance dodać pszenną lub bezglutenową mąkę lub wbić jajko. Moja zapiekanka cukiniowa pięknie pachnie tymiankiem, skórką z cytryny i czosnkiem, ale możecie też doprawić ją ziołami prowansalskimi lub postawić na korzenne smaki. Z gałką muszkatołową, cynamonem oraz chili również będzie wyśmienita! Zobaczcie jak zrobić zapiekankę z cukinii – przepis krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Ciekawa jestem, która wersja bardziej przypadnie Wam do gustu. Zioła+skórka z cytryny, czy może korzenny aromat? W obu wydaniach jest wyśmienita, ale osobiście wolę wersję ziołową. Wybrałam przyprawy podobne do tych, z których korzystałam wcześniej, robiąc grillowaną cukinię.

Zapiekanka cukiniowa

Podobnie jak w zapiekance ziemniaczanej, również tutaj możecie wykorzystać dodatek boczku. Jeśli oczywiście macie ochotę, bo u mnie wersja wegetariańska. Wystarczy pokroić cukinię w długie plastry, żeby było jak najmniej do poukładania. Cebula z czosnkiem zeszklone dla lepszego smaku. I ten pyszny, śmietankowy sos, który powstanie po połączeniu z przyprawami i cytryną… bajka!

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii, ze śmietanką z sokiem i skórką z cytryny, a do tego świeże zioła. Najlepsza zapiekanka z cukinią na pyszny, łatwy obiad.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina 15 min
Razem: 1 godzina 30 min
Kategoria: Danie główne, Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: zapiekanka z cukinią, zapiekanka z cukinii
Liczba porcji: 6
Kalorie: 478kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg cukinii (pokrojona w duże plastry o grubości 3-4 mm; dodatkowo do 1 kg cukinii można dołożyć 500 g obranych, pokrojonych na plasterki ziemniaków)
  • 4 plastry boczku surowego wędzonego (opcjonalnie; pokrojony w niedużą kostkę; w wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć i dodać o 1 łyżkę oleju więcej do smażenia cebuli)
  • 1 cebula (duża; drobno posiekana)
  • 2-4 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki do zup i sosów (18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka)
  • 1 jajko (lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • ½ szklanki drobno startego sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego (do smażenia)
  • 1 łyżeczka mieszanki cynamonu i gałki muszkatołowej (lub 3 łyżki tymianku lub mieszanki ziół prowansalskich)
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub posiekanego drobno imbiru (opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem)
  • 1 łyżka bazylii (posiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, oregano, tymiankiem lub szałwią)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
  • Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem. 
  • Cebulę z czosnkiem oraz boczkiem szklę na oliwie na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć, a mięso delikatnie się zrumienić.
  • Cynamon i gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam ze śmietanką i jajkiem/mąką ziemniaczaną (rozcieram grudki). Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układam cukinię, przekładając każdą warstwę niewielką ilością cebuli z czosnkiem i boczku oraz posypując tymiankiem. Ostatnią warstwę zostawiam bez warzyw i mięsa.
  • Zalewam całość śmietanką i przykrywam.
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. Cukinia powinna zmięknąć.
  • Odkrywam naczynie, wyłączam piekarnik i posypuję zapiekankę serem żółtym.
  • Zostawiam odkrytą zapiekankę w piekarniku na 15 minut, do roztopienia sera.
  • Serwuję z dodatkiem świeżych ziół na wierzchu.

Wartości odżywcze

Serving: 330g | Calories: 478kcal | Carbohydrates: 10g (3%) | Protein: 11g (22%) | Fat: 44g (68%) | Saturated Fat: 22g (110%) | Cholesterol: 176mg (59%) | Sodium: 327mg (14%) | Potassium: 596mg (17%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 5g | Vitamin A: 32.9% | Vitamin C: 39.4% | Calcium: 19.7% | Iron: 7.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Przepis na zapiekankę z cukinii
Przepis na zapiekankę z cukinii
Zapiekanka z cukinii - przepis
Zapiekanka z cukinii – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy moja zapiekanka z cukinii przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, którą wersję wybraliście!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)