Zapiekanka z brokułami przepis | Dorota Kamińska

Zapiekanka z brokułami

Zapiekanka z brokułami

Zapiekanka z brokułami to kolejna wegetariańska propozycja, w której, obok zielonych różyczek brokułowych, wykorzystałam też ziemniaki, cebulę, czosnek, por i marchewkę. Całość upiekłam w śmietankowo-jajecznym sosie i doprawiłam serem pleśniowym. To doskonała zapiekanka z brokułem na obiad lub kolację, w dodatku bez mięsa. Zobaczcie jak zrobić zapiekankę z brokułem krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Dzięki różnorodnym składnikom zapiekanka z brokułem jest kolorowa i apetycznie wygląda, a do tego pięknie pachnie! To dzięki dodatkowi ziół lub korzennych przypraw oraz cytryny, ale nie tylko. Cebula z porem i pleśniowy ser również gwarantują intensywność smaków całego dania. Mogłoby się wydawać, że to wszystko pozornie do siebie nie pasuje, ale nic bardziej mylnego. Z pewnością warto się pokusić i spróbować! Wszystkie smaki świetnie się uzupełniają. Zapiekanka z brokułami to wyjątkowo ciekawe, a nietrudne do zrobienia danie!

Zapiekanka z brokułem - przepis
Zapiekanka z brokułem – przepis

Przypomniała mi się jej wersja próbowana w paryskiej restauracji. Podano mi ją w foremce, w której wcześniej była zapiekana. Pamiętam miękkość warzyw, aromat przypraw i pyszny, śmietankowy sos. Musiałam odtworzyć tamten smak i udało mi się :). Taka zapiekanka z brokuła wymaga blanszowania brokułowych różyczek, żeby potem nie spaliły się w trakcie pieczenia. Pozostałe warzywa zmiękną w śmietankowym sosie. Będzie smaczna zarówno z dodatkiem korzennych przypraw, jak i ziół.

Zapiekanka z brokułami

Zapiekanka z brokułami

Zapiekanka z brokułami, cebulą, czosnkiem, porem, marchewką i ziemniakami, ze śmietanką oraz jajkiem, z sokiem i skórką z cytryny, a do tego świeże zioła lub korzenne przyprawy.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 1 hour 15 minutes
Razem: 1 hour 30 minutes
Kategoria: Danie główne, Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: zapiekanka brokułowa, zapiekanka z brokułami
Liczba porcji: 6
Kalorie: 464kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g ziemniaków (obrane; pokrojone w plastry o szerokości ok. 3-5 mm)
  • 300 g brokuła (tylko różyczki, bez twardych trzonków; blanszowany przez 1 minutę we wrzątku)
  • 200 g marchewki (obrana; pokrojona na plasterki o grubości ok. 3-4 mm)
  • 1 cebula (duża; drobno posiekana)
  • 1 por (tylko biała część; pokrojony w talarki)
  • 2-4 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki do zup i sosów (18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka)
  • 1 jajko (lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 50 g sera gorgonzola lub lazur (można zastąpić innym serem z niebieską/zieloną pleśnią w środku)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego (do smażenia)
  • 1 łyżeczka mieszanki cynamonu i gałki muszkatołowej (lub 3 łyżki tymianku lub mieszanki ziół prowansalskich)
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub posiekanego drobno imbiru (opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem)
  • 1 łyżka bazylii (posiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, oregano, tymiankiem lub szałwią)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
  • Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem. 
  • Cebulę z czosnkiem oraz porem szklę na oliwie na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć.
  • Cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam ze śmietanką i jajkiem/mąką ziemniaczaną (rozcieram grudki). Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układam ziemniaki, przekładając każdą warstwę niewielką ilością cebuli z czosnkiem i porem oraz posypując różyczkami brokuła, marchewką i tymiankiem. Ostatnią warstwą jest brokuł z marchewką.
  • Zalewam całość śmietanką i przykrywam.
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. ziemniaki powinny zmięknąć.
  • Odkrywam naczynie, wyłączam piekarnik i posypuję zapiekankę kawałkami sera pleśniowego.
  • Zostawiam odkrytą zapiekankę w piekarniku na 15 minut, do roztopienia sera.
  • Serwuję z dodatkiem świeżych ziół na wierzchu.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 330g | Calories: 464kcal (23%) | Carbohydrates: 24g (8%) | Protein: 9g (18%) | Fat: 38g (58%) | Saturated Fat: 20g (125%) | Cholesterol: 164mg (55%) | Sodium: 243mg (11%) | Potassium: 780mg (22%) | Fiber: 5g (21%) | Sugar: 3g (3%) | Vitamin A: 7460IU (149%) | Vitamin C: 61mg (74%) | Calcium: 194mg (19%) | Iron: 4.2mg (23%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Polecam ją upiec późnym latem lub wczesną jesienią albo na zimowy wieczór, kiedy dom przyjemnie rozgrzeje ciepło piekarnika, a zapach pieczonych warzyw rozejdzie się po całej kuchni. Jeszcze trochę lata przed nami, ale te chłodne wieczory wróżą, że potrawy z piekarnika coraz częściej będą się pojawiać w mojej kuchni.

 

Zapiekanka brokułowa
Zapiekanka brokułowa

Jeśli nie marchewka, to może papryka? Sprawdziłaby się też dynia albo batat. Piękne dopasowanie kolorystyczne i smakowe :).

Zapiekanka z brokuła - przepis
Zapiekanka z brokuła – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy moja zapiekanka z brokułem przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)