Zapiekanka makaronowa z serem

5/5 (2)

Lubię dania proste i sycące, do których przygotowania wystarczy parę prostych składników. Takie, które rozgrzeją mnie w chłodne dni lub maksymalnie skrócą czas przebywania w kuchni, gdy jest cieplej. Tzw. comfort food, potrawy często podobne do siebie w wielu regionach całego świata, może nie posiadające identycznego składu, za to podobne cechy. Niektórzy mówią, że mączne kluski charakterystyczne dla niemieckiej i austriackiej kuchni kuchni to makaron spätzle, przygotowany z mąki pszennej, wody, soli, jajek i oleju. W kuchni polskiej to kluski lane, których odpowiednik można też spotkać w Czechach. Dlatego zapiekanka makaronowa z serem to międzynarodowe danie w wielu odsłonach i przybliżę Wam dziś jedną z najprostszych.

Käsespätzle to gotowane kluski, zapieczone z serem, z dodatkiem karmelizowanej cebuli i natki pietruszki. Prosta i pożywna potrawa, która dzięki świeżej naci dostarcza też sporej dawki witaminy C. Idealna nie tylko na zimę, a jeśli przyjrzeć się jej składowi, łatwo zauważyć, że również w kuchni polskiej jadamy makaron z serem, który można też spotkać w Czechach, Austrii, Szwajcarii, a nawet w USA, gdzie mówi się na niego mac and cheese. Lubimy kluski w tej części świata, nie tylko we Włoszech!

Można przygotować spätzle samodzielnie lub kupić gotowe – polecam, jak w przypadku wszystkich makaronów, wybierać te ugotowane, zapakowane próżniowo i przechowywane w lodówce. Koniecznie dobre sery – najwyższej jakości składniki w przepisach o prostym składzie to warunek konieczny uzyskania idealnego smaku. Do tego świeża natka pietruszki pokrojona ceramicznym nożem i karmelizowana na maśle cebulka. To wszystko, zapiekanka makaronowa z serem upiecze się sama :).

Zapiekanka makaronowa z serem

Liczba porcji2-3
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania35 min
Całkowity czas45 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Przepis na käsespätzle czyli zapiekanka makaronowa z serem, karmelizowaną cebulą i natką pietruszki, łatwa do zrobienia, smaczna, pożywna i sycąca.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 600 g klusek spätzle (ważone po ugotowaniu)
  • 300 g sera żółtego emmentaler i/lub gruyere (starty na tarce o grubych oczkach)
  • 6 łyżek masła
  • 2 spore cebule (drobno pokrojone)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ Pęczka natki pietruszki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


Moje porady

Zapiekanka makaronowa z serem - przepis wideo na käsespätzle

Zapiekanka makaronowa z serem - Jak zrobić

Krok 1
Nastawiam piekarnik na 200 st. C (przypiekanie od góry).
Krok 2
Na najmniejszym ogniu roztapiam masło na patelni.
Krok 3
Na masło wrzucam pokrojoną cebulę, solę i delikatnie, dokładnie mieszam. Zostawiam do skarmelizowania na malutkim ogniu, przez 20 minut.
Krok 4
Na dnie patelni żeliwnej lub naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem układam kluski wymieszanej ze startym serem.
Krok 5
Wstawiam do piekarnika na kilkanaście minut, do rozpuszczenia sera i zapieczenia brzegów.
Krok 6
Podaję zapiekankę ze skarmelizowaną cebulą i natką pietruszki.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Ciekawa jestem, czy i Wy lubicie kluski, makarony, którym trochę się w ostatnim czasie oberwało, kiedy nastała moda na bezglutenowe potrawy. Pamiętajcie, że warto je jadać, choć oczywiście nie codziennie, bo każdy powinien mieć zróżnicowaną dietę i oprócz klusek w jadłospisie powinny się też znaleźć kasze czy ryż, a przede wszystkim – warzywa! Dajcie znać, czy takie z karmelizowaną cebulą i natką pietruszki Wam posmakowały :).

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.

Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)