Zapiekanka makaronowa z serem

Käsespätzle czyli zapiekanka makaronowa z serem | DOROTA.iN

Käsespätzle czyli zapiekanka makaronowa z serem i karmelizowaną cebulą oraz natką pietruszkiSkładniki (dla 2-3 osób):- 1 opakowanie klusek Spaetzle Hilcona: http://hilcona.pl/produkty/makarony/opis/szpecle_kluski_lane- 300 g sera żółtego emmentaler i/lub gruyere- 6 łyżek masła- 2 spore cebule- ½ łyżeczki soli- ½ pęczka natki pietruszkiPrzepis krok po kroku: https://www.dorotakaminska.pl/zapiekanka-makaronowa-z-serem/Wersja z serem gruyere będzie miała bardziej intensywny smak.

Publiée par Dorota Kamińska sur Samedi 27 mai 2017

Lubię dania proste i sycące, do których przygotowania wystarczy parę prostych składników. Takie, które rozgrzeją mnie w chłodne dni lub maksymalnie skrócą czas przebywania w kuchni, gdy jest cieplej. Tzw. comfort food, potrawy często podobne do siebie w wielu regionach całego świata, może nie posiadające identycznego składu, za to podobne cechy. Niektórzy mówią, że mączne kluski charakterystyczne dla niemieckiej i austriackiej kuchni kuchni to makaron spätzle, przygotowany z mąki pszennej, wody, soli, jajek i oleju. W kuchni polskiej to kluski lane, których odpowiednik można też spotkać w Czechach. Dlatego zapiekanka makaronowa z serem to międzynarodowe danie w wielu odsłonach i przybliżę Wam dziś jedną z najprostszych.

Käsespätzle to gotowane kluski, zapieczone z serem, z dodatkiem karmelizowanej cebuli i natki pietruszki. Prosta i pożywna potrawa, która dzięki świeżej naci dostarcza też sporej dawki witaminy C. Idealna nie tylko na zimę, a jeśli przyjrzeć się jej składowi, łatwo zauważyć, że również w kuchni polskiej jadamy makaron z serem, który można też spotkać w Czechach, Austrii, Szwajcarii, a nawet w USA, gdzie mówi się na niego mac and cheese. Lubimy kluski w tej części świata, nie tylko we Włoszech!

Można przygotować spätzle samodzielnie lub kupić gotowe – polecam, jak w przypadku wszystkich makaronów, wybierać te ugotowane, zapakowane próżniowo i przechowywane w lodówce. Koniecznie dobre sery – najwyższej jakości składniki w przepisach o prostym składzie to warunek konieczny uzyskania idealnego smaku. Do tego świeża natka pietruszki pokrojona ceramicznym nożem i karmelizowana na maśle cebulka. To wszystko, zapiekanka makaronowa z serem upiecze się sama :).

Zapiekanka makaronowa z serem
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
35 min
Całkowity czas
45 min
 
Przepis na käsespätzle czyli zapiekanka makaronowa z serem, karmelizowaną cebulą i natką pietruszki, łatwa do zrobienia, smaczna, pożywna i sycąca.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Austriacka, Niemiecka
Przepis na: kasespatzle, zapiekanka makaronowa z serem
Liczba porcji: 3 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 600 g klusek spätzle (ważone po ugotowaniu)
  • 300 g sera żółtego emmentaler i/lub gruyere (starty na tarce o grubych oczkach)
  • 6 łyżek masła
  • 2 spore cebule (drobno pokrojone)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ Pęczka natki pietruszki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Zapiekanka makaronowa z serem - przepis i film wideo

Zapiekanka makaronowa z serem - Jak zrobić
  1. Nastawiam piekarnik na 200 st. C (przypiekanie od góry).
  2. Na najmniejszym ogniu roztapiam masło na patelni.
  3. Na masło wrzucam pokrojoną cebulę, solę i delikatnie, dokładnie mieszam. Zostawiam do skarmelizowania na malutkim ogniu, przez 20 minut.
  4. Na dnie patelni żeliwnej lub naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem układam kluski wymieszanej ze startym serem.
  5. Wstawiam do piekarnika na kilkanaście minut, do rozpuszczenia sera i zapieczenia brzegów.
  6. Podaję zapiekankę ze skarmelizowaną cebulą i natką pietruszki.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, czy i Wy lubicie kluski, makarony, którym trochę się w ostatnim czasie oberwało, kiedy nastała moda na bezglutenowe potrawy. Pamiętajcie, że warto je jadać, choć oczywiście nie codziennie, bo każdy powinien mieć zróżnicowaną dietę i oprócz klusek w jadłospisie powinny się też znaleźć kasze czy ryż, a przede wszystkim – warzywa! Dajcie znać, czy takie z karmelizowaną cebulą i natką pietruszki Wam posmakowały :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)