Zapiekanka makaronowa z serem przepis | Dorota Kamińska

Zapiekanka makaronowa z serem

Käsespätzle czyli zapiekanka makaronowa z serem | DOROTA.iN

Käsespätzle czyli zapiekanka makaronowa z serem i karmelizowaną cebulą oraz natką pietruszkiSkładniki (dla 2-3 osób):- 1 opakowanie klusek Spaetzle Hilcona: http://hilcona.pl/produkty/makarony/opis/szpecle_kluski_lane- 300 g sera żółtego emmentaler i/lub gruyere- 6 łyżek masła- 2 spore cebule- ½ łyżeczki soli- ½ pęczka natki pietruszkiPrzepis krok po kroku: https://www.dorotakaminska.pl/zapiekanka-makaronowa-z-serem/Wersja z serem gruyere będzie miała bardziej intensywny smak.

Publiée par Dorota Kamińska sur Samedi 27 mai 2017

Lubię dania proste i sycące, do których przygotowania wystarczy parę prostych składników. Takie, które rozgrzeją mnie w chłodne dni lub maksymalnie skrócą czas przebywania w kuchni, gdy jest cieplej. Tzw. comfort food, potrawy często podobne do siebie w wielu regionach całego świata, może nie posiadające identycznego składu, za to podobne cechy. Niektórzy mówią, że mączne kluski charakterystyczne dla niemieckiej i austriackiej kuchni kuchni to makaron spätzle, przygotowany z mąki pszennej, wody, soli, jajek i oleju. W kuchni polskiej to kluski lane, których odpowiednik można też spotkać w Czechach. Dlatego zapiekanka makaronowa z serem to międzynarodowe danie w wielu odsłonach i przybliżę Wam dziś jedną z najprostszych.

Käsespätzle to gotowane kluski, zapieczone z serem, z dodatkiem karmelizowanej cebuli i natki pietruszki. Prosta i pożywna potrawa, która dzięki świeżej naci dostarcza też sporej dawki witaminy C. Idealna nie tylko na zimę, a jeśli przyjrzeć się jej składowi, łatwo zauważyć, że również w kuchni polskiej jadamy makaron z serem, który można też spotkać w Czechach, Austrii, Szwajcarii, a nawet w USA, gdzie mówi się na niego mac and cheese. Lubimy kluski w tej części świata, nie tylko we Włoszech!

Można przygotować spätzle samodzielnie lub kupić gotowe – polecam, jak w przypadku wszystkich makaronów, wybierać te ugotowane, zapakowane próżniowo i przechowywane w lodówce. Koniecznie dobre sery – najwyższej jakości składniki w przepisach o prostym składzie to warunek konieczny uzyskania idealnego smaku. Do tego świeża natka pietruszki pokrojona ceramicznym nożem i karmelizowana na maśle cebulka. To wszystko, zapiekanka makaronowa z serem upiecze się sama :).

Zapiekanka makaronowa z serem

Zapiekanka makaronowa z serem

Przepis na käsespätzle czyli zapiekanka makaronowa z serem, karmelizowaną cebulą i natką pietruszki, łatwa do zrobienia, smaczna, pożywna i sycąca.
0 od 0
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 35 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Austriacka, Niemiecka
Przepis na: kasespatzle, zapiekanka makaronowa z serem
Liczba porcji: 3 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 600 g klusek spätzle (ważone po ugotowaniu)
  • 300 g sera żółtego emmentaler i/lub gruyere (starty na tarce o grubych oczkach)
  • 6 łyżek masła
  • 2 spore cebule (drobno pokrojone)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ Pęczka natki pietruszki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Film wideo

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 200 st. C (przypiekanie od góry).
  • Na najmniejszym ogniu roztapiam masło na patelni.
  • Na masło wrzucam pokrojoną cebulę, solę i delikatnie, dokładnie mieszam. Zostawiam do skarmelizowania na malutkim ogniu, przez 20 minut.
  • Na dnie patelni żeliwnej lub naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem układam kluski wymieszanej ze startym serem.
  • Wstawiam do piekarnika na kilkanaście minut, do rozpuszczenia sera i zapieczenia brzegów.
  • Podaję zapiekankę ze skarmelizowaną cebulą i natką pietruszki.

Przydatne przepisy i poradniki

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy i Wy lubicie kluski, makarony, którym trochę się w ostatnim czasie oberwało, kiedy nastała moda na bezglutenowe potrawy. Pamiętajcie, że warto je jadać, choć oczywiście nie codziennie, bo każdy powinien mieć zróżnicowaną dietę i oprócz klusek w jadłospisie powinny się też znaleźć kasze czy ryż, a przede wszystkim – warzywa! Dajcie znać, czy takie z karmelizowaną cebulą i natką pietruszki Wam posmakowały :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)