Zapiekanka jajeczna z grzybami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Zapiekanka jajeczna z grzybami
Zapiekanka jajeczna z grzybami

Sezon grzybobrań uważam za rozpoczęty! Podczas wyprawy do lasu na jeżyny moja przyjaciółka Ania znalazła podgrzybka, sitaka i kozaka, z których dzisiaj (upraszczając nieco przepis do 3 podgrzybków 😉 ) przygotowałam dobrą kolację. Zapiekanka jajeczna z grzybami: prosta, smaczna i pożywna.

Zobacz też: Więcej pomysłów na smaczne kolacje

Zapiekanka jajeczna z grzybami

Zapiekanka jajeczna z grzybami

Zapiekanka jajeczna z grzybami czyli jajka z piekarnika z dodatkiem grzybowej potrawki, serwowane, opcjonalnie, z wędliną. Smaczna kolacja lub pożywne, białkowe śniadanie.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 25 min
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: zapiekanka jajeczna z grzybami
Liczba porcji: 3 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 podgrzybki (oczyszczone, umyte, pokrojone na plasterki)
  • 2 łyżki sosu pomidorowego 100% (można zastąpić keczupem)
  • ¼ małej papryczki chili (drobno pokrojona)
  • ¼ zielonej papryki (pokrojona w kostkę)
  • 2 plasterki dojrzałego pomidora (pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 3 listki suszonej bazylii (drobno pokruszone)
  • sól i pieprz
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • 4 plasterki Plasterki wędliny (opcjonalnie; np. polędwica sopocka)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na oliwie szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy paprykę i papryczkę chili i delikatnie podsmażamy aż zmięknie.
  • Dodajemy grzyby, mieszamy, przykrywamy i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy pomidora i koncentrat/keczup i delikatnie mieszając przesmażamy całość aż do uzyskania konsystencji 'papki' grzybowej, pod koniec doprawiając całość.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, układamy na dnie plasterki wędliny. Na wierzchu każdego z plasterków kładziemy farsz grzybowy, formując w nim zagłębienie, do którego następnie wbijamy surowe jajko.
  • Zapiekamy całość w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 °C przez ok. 15-20 minut.
  • Podajemy z chrupkim pieczywem posmarowanym masłem, np. czosnkowym.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom