Zapiekanka jajeczna z grzybami

Zapiekanka jajeczna z grzybami

Sezon grzybobrań uważam za rozpoczęty! Podczas wyprawy do lasu na jeżyny moja przyjaciółka Ania znalazła podgrzybka, sitaka i kozaka, z których dzisiaj (upraszczając nieco przepis do 3 podgrzybków 😉 ) przygotowałam dobrą kolację. Zapiekanka jajeczna z grzybami: prosta, smaczna i pożywna.

Zobacz też: Więcej pomysłów na smaczne kolacje

Zapiekanka jajeczna z grzybami
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
25 min
 
Zapiekanka jajeczna z grzybami czyli jajka z piekarnika z dodatkiem grzybowej potrawki, serwowane, opcjonalnie, z wędliną. Smaczna kolacja lub pożywne, białkowe śniadanie.
Danie: Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: zapiekanka jajeczna z grzybami
Liczba porcji: 3 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 4 jajka
  • 3 podgrzybki (oczyszczone, umyte, pokrojone na plasterki)
  • 2 łyżki sosu pomidorowego 100% (można zastąpić keczupem)
  • ¼ małej papryczki chili (drobno pokrojona)
  • ¼ zielonej papryki (pokrojona w kostkę)
  • 2 plasterki dojrzałego pomidora (pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 3 listki suszonej bazylii (drobno pokruszone)
  • sól i pieprz
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • 4 plasterki Plasterki wędliny (opcjonalnie; np. polędwica sopocka)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Zapiekanka jajeczna z grzybami - Jak zrobić
  1. Na oliwie szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy paprykę i papryczkę chili i delikatnie podsmażamy aż zmięknie.
  2. Dodajemy grzyby, mieszamy, przykrywamy i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy pomidora i koncentrat/keczup i delikatnie mieszając przesmażamy całość aż do uzyskania konsystencji 'papki' grzybowej, pod koniec doprawiając całość.

  3. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, układamy na dnie plasterki wędliny. Na wierzchu każdego z plasterków kładziemy farsz grzybowy, formując w nim zagłębienie, do którego następnie wbijamy surowe jajko.

  4. Zapiekamy całość w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 °C przez ok. 15-20 minut.

  5. Podajemy z chrupkim pieczywem posmarowanym masłem, np. czosnkowym.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)