fbpx
Czytasz właśnie
Zabawa – naturalnie z Danką

Zabawa – naturalnie z Danką

Mleko od szczęśliwej krowy
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Pamiętacie mój wyjazd na farmę, na której mieszka Danka? Zaraz po moim powrocie Danka ruszyła w trasę po Polsce i odwiedza różne ładne zakamarki, a Wy przesyłacie jej swoje zdjęcia pięknych miejsc, w których żyje się w zgodzie z naturą.

A dziś mamy dla Was z Danką niespodziankę tutaj, na Pozytywnej Kuchni. Niespodziankę w postaci szybkiego, prostego i przyjemnego konkursu, a do wygrania książki autorstwa pewnej równie przyjemnej pani :).

 

Zadanie konkursowe: W komentarzach poniżej  możecie zgłaszać swoje przepisy na potrawy lub desery, w których wykorzystacie jeden z nowych jogurtów z serii Danone Natura. Spośród wszystkich zgłoszeń wybiorę 3 najciekawsze, a ich autorzy otrzymają po jednej książce autorstwa Nigelli Lawson.

Zobacz też
Dorota Kamińska - ocean i plaża w Brufut w Gambii - 7 wspaniałych lat

Krótko o zasadach:

  1. Zgłoszenia można przesyłać od 14 do 16 maja (do godz. 23.59) 2012 roku.
  2. Wyniki zabawy ogłoszę w piątek, 18 maja, w osobnym wpisie.
  3. Jedna osoba może przesłać jedno zgłoszenie. Jeśli jedna osoba przyśle więcej zgłoszeń, pod uwagę i tak wezmę tylko jedno, przysłane jako pierwsze.
  4. Jeden zwycięzca otrzymuje jedną książkę. Wybór książki jest losowy, ale przesyłając zgłoszenie do zabawy, można dopisać tytuł, który chciałoby się otrzymać :).
  5. Odbiorca nagrody musi być osobą pełnoletnią i mieszkać w Polsce.
  6. Udział w zabawie oznacza akceptację całego regulaminu.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

43 komentarze
  • Omlet fitness

    Składniki:
    – 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)
    – 1 łyżki posiekanych migdałów
    – 1 żółtko
    – 4 białka z jajek
    – 3 łyżki mleka
    – oliwa z oliwek
    – serek Danio waniliowy
    – banan

    Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.

    Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
    Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.

    Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).

  • Warstwowy deser bez cukru

    Składniki:
    250 g schłodzonego jogurtu naturalnego
    100 g muslli
    50 g prażonych płatków owsianych
    100 g truskawek
    3 owoce kiwi
    listki mięty do dekoracji

    Kiwi obrać, pokroić w ósemki, truskawki pozbawić szczypułek i pokroić w plasterki. Do trzech wysokich pucharków wkładać kolejno: po 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki muslli, łyżce płatków owsianych, 4 częściach kiwi i kilku plasterkach truskawek i tak postępować do wykorzystania wszystkich składników. Pucharki podawać udekorowane miętą.

  • Ja kocham prostotę, dlatego podam przepis na zwyczajnego kurczaka, ale w wersji, na którą przepis podsunęła mi babcia.
    Składniki (mniej się chyba już nie da):
    -podudzia (pałki z kurczaka)
    -jogurt naturalny
    -zioła prowansalskie
    -czosnek
    -sól, pieprz
    Pałki z kurczaka dokładnie myjemy, nacinamy co jakiś czas ostrym nożem. Szykujemy marynatę jogurtową – jogurt mieszamy z czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i do tego wszystkiego wkładamy udka. Im więcej czosnku, tym lepiej, mięso ładnie przechodzi jego aromatem i jest pikantne. Sześć godzin później usuwamy nadmiar jogurtu z mięsa i układamy je na blasze w piekarniku (blachę wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy ok. godziny w temp. 180 stopni.
    Nie jest to kurczak dla amatorów chrupiącej skórki, ale jest naprawdę super. Mięso ladnie przechodzi jogurtem i jest mięciutkie i kruche – dzięki nacięciom.

  • Całkiem inny sernik!

    Składniki:
    – 2 duże, gęste jogurty naturalne DANONE NATURA 🙂
    – 2 budynie śmietankowe
    – 1 szklanka cukru
    – 5 jajek
    – 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    – 1 puszka brzoskwiń

    Wykonanie:
    1. Wymieszaj żółtka, olej i budyń, następnie dodaj jogurt.
    2. Zmiksuj składniki i dodaj ubitą pianę z białek oraz cukier.
    3. Dodaj pokrojone brzoskwinie.
    4. Wyłóż blachę papierem i rozłóż na niej biszkopty.
    5. Na biszkopty wylej masę.
    6. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę.

    Potem pozostaje tylko delektować się wspaniałym smakiem. 🙂
    Smacznego!

  • Jak pomnożyć jogurt Danki?

    1 litr mleka pasteryzowanego
    150 ml jogurtu Danone z żywymi kulturami bakterii, w temperaturze pokojowej

    Mleko podgrzej w rondlu do temperatury 45 stopni.
    Do ciepłego mleka dodaj jogurt (w temperaturze pokojowej, jeśli będzie zimny, za bardzo obniży temperaturę mleka), wymieszaj, krotką chwilę potrzymaj na ogniu by mieszanina nabrała wcześniejszej temperatury, przelej od razu to termosu, odstaw na 6-8 godzin.
    Możesz także wstawić naczynia do piekarnika nastawionego na 40- 50 stopni.
    Jogurt powinien być dobry po upływie podanego czasu, jeśli jest jednak za rzadki, poczekaj jeszcze kilka godzin.
    Gotowy jogurt przelej do mniejszych, szczelnych pojemników i przechowuj w lodówce. Możesz go przechowywać kilkanaście dni.

  • Indyjska zupa jogurtowa z chili

    Główne składniki tej niezwykłej i smacznej zupy to ostre chili i chłodzący jogurt 🙂

    Składniki (dla 2-3 osób):

    – 450 ml jogurtu naturalnego Danone Natura
    – 4 łyżki mąki besan
    – 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
    – 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy
    – sól
    – 2 świeże, drobno posiekane zielone chili
    – 2 łyżki oleju roślinnego
    – 4 suszone czerwone chili, w całości
    – łyżeczka kminku
    – 3 rozgniecione ząbki czosnku
    – roztarty 5-cm kawałek świeżego korzenia imbiru
    – posiekane liście świeżej kolendry do posiekania

    Jogurt i mąkę besan mieszamy ze sproszkowanym chili, kurkumą oraz solą. Tak powstałą pastę przecieramy do rondla przez sito. Dodajemy zielone chili i 10 minut dusimy na niewielkim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Od czasu do czasu mieszamy.
    Na ciężkiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pozostałe przyprawy, posiekany czosnek oraz świeży imbir, aż zmielone chili sczernieje.
    Jogurtową zupę polewamy olejem i posypujemy przyprawami. Przykrywamy rondel, zdejmujemy go z ognia i odstawiamy na 5 minut. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy 5 minut. Podajemy na gorąco z listkami kolendry.

  • Mam nadzieję, że się nie spóźniłam…

    Droga Pani mieszkająca w Pozytywnej Kuchni,
    zapytam nieśmiało: czy masz ochotę spróbować moich pszenno-żytnich naleśników z delikatnym sosem jogurtowym?

    Do ich przygotowania wystarczy, że poszukasz :
    1 szklani mąki pszennej
    1 szklanki mąki pełnoziarnistej (żytniej, orkiszowej)
    1 szklanki mleka
    1 (do 1,5) szklanki wody (może być to woda mineralna)
    1 jajka
    odrobiny soli
    3 łyżek oleju

    Nie zastanawiaj się dłużej. Wrzuć składniki do miski i rozluźnij się – wymieszaj wszystko dokładnie. Myślisz: co zrobić z olejem? Odczekaj 30 minut (jeżeli akurat Ci się śpieszy, nie musi tego robić) , daj ciastu „odpocząć”, po czym dodaj 3 łyżki oleju i zamieszaj. Doskonale to wiesz, że ciasto powinno być gładkie o rzadkiej , lejącej się konsystencji.

    Teraz już spokojnie możesz zacząć zabawę – nie myśl o niczym po prostu smaż cienkie, delikatne i pyszne naleśniki.

    Przydałoby się dla nich jakieś towarzystwo. Tu pomoże Ci wyobraźnia – możesz dodać wszystko, na co tylko masz ochotę – świeże owoce, dżem (truskawkowy, pomarańczowy…) biały ser, nutellę, cukier puder, czekoladę, orzechy).
    Ja wybrałam dla Ciebie naleśniki z dżemem wiśniowym (moim ulubionym).
    Rozsmarowujesz równomiernie dżem na naleśniku. Jeżeli się spieszy, możesz zrobić to niedbale, nikt się nie dowie. Po czym składasz go (delikatnie, żeby nie zrobić mu krzywdy) na pól i jeszcze raz na pół. Jeżeli wolisz, możesz pobawić się i zwinąć go w rulonik.

    Ale jeszcze czegoś brakuje. To jeszcze nie to.
    Sos. Niebylejaki, bo z jogurtem Danone Natura.
    Weź duże opakowanie naturalnego jogurtu Danone i wymieszają go energicznie z 2 łyżeczkami (a może nawet 3) prawdziwego cukru waniliowego przyrządzonego według Twojej receptury. Co za zapach, prawda?

    Możesz iść krok dalej… Rozpuść pól tabliczki czekolady gorzkiej albo mlecznej (takiej jaką Ty lubisz) w kąpieli wodnej. A teraz do dzieła… Polej obficie naleśnika sosem jogurtowym, na środek daj niewielkiego kleksa z dżemu wiśniowego (to będzie tak pół łyżeczki) oraz kilka fantazyjnych zygzaków roztopionej czekolady.
    Czy też masz ochotę przystroić naszego naleśnika listkami mięty?

    Teraz naleśnik jest Twój. Zrób z nim co chcesz.

    Baw się dobrze.
    Twoja czytelniczka – Inka

  • Wyślij je Natalio mailem na dorota małpa pozytywnakuchnia.pl, a na blogu, we wpisie pod konkursem, zostaw wersję „pisaną” przepisu i dopisek, że mailowo wysłałaś grafiki. Sama je dokleję do Twojego komentarza :).

  • Wiosenne Latte Mallinato-Danato 🙂

    Składniki na dwie porcje:
    0,5 kg mrożonych malin
    2 szklanki jogurtu naturalnego z serii Danone Natura
    6 łyżek brązowego cukru
    2 łyżki płatków migdałów
    2 biszkopty (paluszki)

    Do wysokich szklanek nakładamy następujące warstwy malinowej „kawy”:
    Dolna warstwa malinowej „kawy”:
    W rondelku mieszamy połowę rozmrożonych malin z 4 łyżkami cukru i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Gotujemy maliny przez 10 minut od czas do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Środkowa warstwa malinowej „kawy”:
    W blenderze miksujemy połowę malin, 2 łyżki brązowego cukru i szklankę jogurtu naturalnego.

    Górna warstwa malinowej „kawy”
    Szklanka jogurtu naturalnego.

    Na wierzchu malinowej „kawy” umieszczamy biszkopt i całość posypujemy płatkami migdałowymi.

    Smacznego!

    Serdecznie pozdrawiam,
    Gaja

  • Mam przepis podzielony na dwie grafiki w formacie PNG, których łączny rozmiar nie przekracza 500 kb. Niestety nie chcą się dodać.

  • [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/05/DSC05669-1.jpg[/img]

    Sałatka z pieczarkami w miseczkach z grillowanej papryki
    Składniki:

    papryka

    cebula

    pomidor

    ser feta

    4 pieczarki

    8 plastrów ogórka sałatkowego

    4 łyżeczki jogurtu naturalnego Natura Danone

    liście sałaty do dekoracji

    sól i pieprz wg.uznania

    Paprykę kroimy na pół i wyjmujemy nasiona. Pomidora kroimy w ćwiartki.Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry.Pieczarki też w plasterki.Nagrzewamy patelnię grillową i kolejno układamy na niej połówki papryki,pomidora,ogórka,cebulę i pieczarki.Warzywa lekko opruszamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Grillujemy i przewracamy na drugą stronę. Zgrillowanymi warzywami napełniamy połówki papryki.Dekoracyjnie układamy kawałki sera feta i polewamy jogurtem. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

  • Przepis na pajntowe muffinki:
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/05/przepis.PNG[/img]
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/05/przepis2.PNG[/img]

  • Przepis narysowany będzie mile widziany :). W komentarzach na Pozytywnej Kuchni jest możliwość wgrywania swoich zdjęć – zerknij tylko do krótkiej instrukcji, która jest zamieszczona nad polem do komentowania :).

  • Witam, chciałabym wam zaproponować pyszne i zdrowe naleśniki.

    Jako dietetyk codziennie szukam nowych pomysłów na zdrowe, a jednocześnie proste i smaczne posiłki. W ten oto sposób powstał zmodyfikowany przepis na amerykańskie naleśniki razowe z bananami i jogurtowym sosem karmelowo-cynamonowym. Banany, karmel i cynamon to idealne połączenie smaków. Dodatek razowej mąki, mleka i jogurtu to samo zdrowie.

    Ciasto:
    3/4 szklanki mąki pszennej typ 500,
    szklanka mąki pełnoziarnistej,
    szczypta soli,
    łyżeczka sody oczyszczonej,
    2 łyżki brązowego cukru,
    szklanka mleka 1,5% (może być troszeczkę więcej – ciasto musi być gęste, ale nie za bardzo)
    2 jajka
    1/4 kostki masła dobrej jakości

    Przygotowanie:
    Masło topimy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie do miski wrzucamy jajka, sól oraz cukier i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy część mleka oraz obie mąki wymieszane z sodą. Do ciasta wlewamy tyle mleka, aby osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Na sam koniec dodajemy rozpuszczone, zimne masło. Na rozgrzanej, teflonowej patelni smażymy placki – ja najbardziej lubię takie małe o średnicy około 10 cm, ale można też upiec większe.

    Sos:
    kubeczek jogurtu naturalnego DANONE „Natura”,
    2 łyżeczki masy kajmakowej,
    płaska łyżeczka cynamonu – najlepiej świeżo mielonego

    Jogurt dokładnie mieszamy z cynamonem. Dodajemy kajmak i łączymy składniki tak, aby powstała mozaika kolorów.

    + 1 duży banan pokrojony na plasterki
    + ewentualnie łyżka masła orzechowego – polecam!

    Na talerzu układamy na przemian naleśniki, banany, sos aż powstanie z nich wieża pożądanej wysokości. No koniec obficie polewamy sosem, tak aby spływał po bokach „naleśnikowej konstrukcji”. Jeśli zdecydujemy się na dodatek masła orzechowego proponuję posmarować nim naleśniki zanim ułożymy na nich plasterki banana. Na koniec delikatnie posypujemy cynamonem.

    Smacznego! 🙂

  • Właśnie dziś zauważyłam, że mam w lodówce prawie całe opakowanie jogurtu naturalnego :). Wymyśliłam więc, że zrobię gofry. Przepisu na takie z jogurtem nigdzie nie znalazłam, wymyśliłam więc swoje:
    2 szklanki mąki
    2 jajka,
    1,5 szklanki jogurtu naturalnego Danone,
    0,5 szklanki mleka skondensowanego,
    szczypta soli,
    1/3 szklanki oleju,
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać – powinna wyjść gęsta, gładka masa. Piec gofry 🙂 i zajadać je ze smakiem!

  • Staram się odżywiać naturalnie i zdrowo! A skoro tu właśnie o Naturę chodzi, to…
    Kiedy nadchodzi letni czas mam swoje ulubione śniadanie – piekę owsiankę z sezonowymi owocami z dodatkiem orzechów, słodzoną miodem bądź syropem z agawy, czasami w ramach szaleństw trochę posiekanej czekolady, suszonych owoców. Piekę porcję na kilka dni, wystudzoną trzymam w lodówce. Na śniadanie nakładam do miseczki owsiankę, zalewam jogurtem naturalnym Danone Natura i jako wisienka na torcie pyszne owoce – w zależności jakie mam akurat w domu – maliny, banany, jabłka, gruszki, maliny, truskawki, borówki. Żeby tego było mało do tego uwielbiam szklankę jogurtu zmiksowanego z truskawkami!
    Nie ma nic lepszego.

    Owsiankę pieczoną robię na oko – z 1,5 szklanki płatków owsianych, szklanka mleka, jajko, starte jabłko, ew. gruszka, miód – do smaku, sól – do smaku, proszek do pieczenia -1łyż, orzechy, bakalie – do smaku i ochoty, owoce sezonowe pokrojone, ew. cynamon, kakao, wiórki kokosowe, tarte orzechy, tarte migdały – zależy na co ma się ochotę.
    Wymieszać wszystko i piec ok. 45min w 180stopni.

    Mniam, mniam, mniam.

    Polecam!!

    • 3 szklanki mąki pszennej
      1 szklanka cukru
      1/2 szklanki kakao
      2 łyżeczki sody oczyszczonej
      1/3 łyżeczki soli
      1 szklanka wody
      1 szklanka jogurtu naturalnego
      2/3 szklanki oleju
      2 łyżki rumu
      2 żółtka
      Nadzienie serkowe:
      250 g serka mascarpone
      4 łyżki cukru
      2 łyżeczki mąki pszennej
      2 białka

      Nadzienie serkowe: serek mascarpone wymieszać łyżeczką z pozostałymi składnikami i wsadzić do zamrażalki.

      Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.

      Ciasto: wszystkie składniki wrzucić w podanej kolejności do naczynia TM i miksować 20 sec poz 5.

      Papilotki napełnić masą do 1/3 wysokości. w środek nałożyć po 1 łyżce lekko zmorożonego nadzienia serkowego i przykryć łyżką masy czekoladowej.

      Piec w piekarniku 25 minut.

      Masy starcza na 2krotne pieczenie.

    • 3 szklanki mąki pszennej
      1 szklanka cukru
      1/2 szklanki kakao
      2 łyżeczki sody oczyszczonej
      1/3 łyżeczki soli
      1 szklanka wody
      1 szklanka jogurtu naturalnego
      2/3 szklanki oleju
      2 łyżki rumu
      2 żółtka
      Nadzienie serkowe:
      250 g serka mascarpone
      4 łyżki cukru
      2 łyżeczki mąki pszennej
      2 białka

      Nadzienie serkowe: serek mascarpone wymieszać łyżeczką z pozostałymi składnikami i wsadzić do zamrażalki.

      Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.

      Ciasto: wszystkie składniki wrzucić w podanej kolejności do naczynia TM i miksować 20 sec poz 5.

      Papilotki napełnić masą do 1/3 wysokości. w środek nałożyć po 1 łyżce lekko zmorożonego nadzienia serkowego i przykryć łyżką masy czekoladowej.

      Piec w piekarniku 25 minut.

      Masy starcza na 2krotne pieczenie.
      [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/05/564767_430372673657440_100000541340762_1552472_1254874649_n-1.jpg[/img]

  • Się pogubiłam z gavatarem (zdjęcie muszę dodać, mój przepis jest….raczej narysowany :)). Wszędzie indziej komentarze idą normalnie albo przez fejsa. No więc założyłam go, ale co dalej? Co robić? jak żyć?

  • Makaron pełnoziarnisty
    Twaróg chudy – kostka
    Jogurt Naturalny Danone
    Cukier trzcinowy/brzozowy do smaku, wg uznania 🙂

    Mieszamy twaróg, jogurt i cukier, następnie mieszamy z ugotowanym makaronem.
    Lekkie, sycące i zdrowe 🙂

    Można dodać do tego świerze truskawki, i też jest pycha

  • Ja proponuję coś na pyszne śniadanie które doda nam energii na bardzo długo 🙂

    Pancakes orzechowo zbożowe

    2 małe kubeczki jogurtu Danone „Natura” ze zbożami
    szklanka mąki pełnoziarnistej
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    2 łyżki cukru trzcinowego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    8 migdałów
    8 orzechów laskowych
    6 orzechów włoskich

    miód gryczany do polania

    Mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurtem, jajkiem, cukrem i olejem dokładnie mieszamy.

    Dodajemy drobno posiekane lub zblendowane orzechy i ponownie łączymy składniki.

    Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując placuszki.

    W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

    Usmażone możemy polać przed podaniem miodem gryczanym.

    Smacznego 🙂

    Pozdrawiam 🙂
    Mienta

  • Ja mam własny ogród, jak zaczyna się sezon ogórkowy to codziennie jest mizeria z pachnących ogóreczków:

    Kroję ogórki w plasterki, solę delikatnie i odstawiam na 2 godziny, odlewam powstałą wodę,
    pieprzę pieprzem naturalnym posypuję zielonym drobno krojonym koperkiem i zalewam jogurtem naturalnym firmy DANONE. Pychota. Podaję z nowymi ziemniaczkami z dużym koprem.
    Smacznego!!!!!!!!!!Najlepsze danie na gorące dni .

    Książka KUCHNIA

  • Jogurt naturalny w moim domu gości niemal codziennie,zastąpiłam nim całkowicie śmietanę.Od kiedy odkryłam Danon Natura nie muszę już szukać innego.
    moja propozycja to:

    Zupa na różowo

    Składniki: porcja dla 4 osób
    1/2 kg buraków
    Cebula
    Ogórek konserwowy
    200 g twarożku ze szczypiorkiem
    1 l jogurtu Danone Natura
    ząbek czosnku
    pęczek natki pietruszki
    sól,pieprz
    sos tabasco

    wykonanie:
    Buraki ugotować,wystudzić,obrać i posiekać wraz z cebulą i ogórkiem po czym zmiksować. Wymieszać z twarożkiem i jogurtem Danone Natura,zmiażdżonym czosnkiem i posiekaną natką. Przyprawić solą i pieprzem i odrobiną tabasco.
    Można już na talerzach posypać groszkiem ptysiowym lub parmezanem.

    Niezapomniany smak,naprawdę wart spróbowania

  • JOGURTOWO ZBOŻOWY PRZYSMAK Z OWOCAMI

    – Małe jabłko
    – Pomarańcza
    – Ćwiartka ananasa lub kilka plastrów ananasa z puszki
    – Kilka orzechów włoskich
    – inne owoce (truskawki, banany)
    – 3 łyżki muesli
    – Kilka łyżek otrąb granulowanych
    – Ok. 100ml jogurtu naturalnego DANONE NATURA
    – Ok. 150ml jogurtu zbożowego DANONE NATURA
    – Kopiasta łyżka serka waniliowego
    – Łyżeczka kakao

    Na spód miseczki układamy ok. 1/3 jabłka, 1/3 pomarańczy i kilka cząstek ananasa, zalewamy połową jogurtu naturalnego DANONE NATURA i posypujemy 1,5 łyżki muesli, układamy 2 takie warstwy.
    Następnie kładziemy większą część pozostałego ananasa, resztę jabłka i zasypujemy otrębami, całość zalewamy jogurtem zbożowym DANONE NATURA.
    Na wierzchu układamy pozostałe owoce, posypując je otrębami, szczególnie na środku miseczki.
    Na wierzchu układamy serek waniliowy posypując go kakao a całość drobno posiekanymi orzeszkami włoskimi .
    SMACZNEGO!

  • UDZIEC Z INDYKA W JOGURTOWEJ MARYNACIE

    Składniki:
    około 1,5 kg udżca z indyka
    marynata:
    1 szkl naturalnego jogurtu Danone
    1 łyżeczka pieprzu mielonego
    2 ząbki czosnku
    sól

    Składniki marynaty wymieszać,zalać nią mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 2h.Po tym czasie mięso razem z marynatom przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 1h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  • Akurat dziś zrobiłam sałatę ze szczawiem w sosie jogurtowo-serowym :
    Pół główki sałaty,
    garść młodego szczawiu,
    kilka rzodkiewek,
    kawałek zielonego ogórka,
    po pół zielonej i zółtej papryki,
    koperek, dymka ze szczypiorem
    Sól ziołowa, pieprz świeżo zmielony
    3/4 szklanki jogurtu Danone natura
    łyżka musztardy
    kawałek kostki twarogu
    Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki, szczaw myjemy i suszymy. Dodajemy pokrojone : dymkę, ogórek, rzodkiewki i paprykę, ser biały. Solimy solą ziołową. Jogurt mieszamy z musztardą ubijając widelcem, dodajemy pieprz, polewamy sałatkę i mieszamy. Na koniec posypujemy koperkiem. Pycha 🙂
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/05/salszczajog.jpg[/img]

  • Mój przepis na świetną sałatkę z jogurtem Danone natura.
    Składniki:
    1 duży brokuł
    3 pomidory
    150g żółtego sera
    1 papryka w dowolnym kolorze (u mnie dziś czerwona)
    1 łyżeczka masła
    1/2 kubka jogurtu naturalnego Danone nature
    2 łyżki majonezu
    1-2 ząbki czosnku (zależy, czy chcemy sos bardziej czosnkowy)
    płaska łyżeczka suszonej bazylii
    szczypta ostrej mielonej papryki
    szczypta świeżo mielonego, czarnego pieprzu
    sól

    Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła (jak ktoś lubi to można tylko zblanszować). Ser, paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos: dokładnie mieszamy jogurt z majonezem, pieprzem, papryką, bazylią i przeciśniętym przez praskę. Gdy brokuły przestygną mieszamy z pozostałymi składnikami i sosem.

  • Zapiekanka ziemniaczana

    Składniki:

    1 kg młodych ziemniaków
    250 ml jogurtu naturalnego DANONE
    1 ½ szklanki drobno startego sera ementaler
    1 jajko
    po pół pęczka oregano i bazylii
    łyżeczka startej gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz kolorowy

    Wykonanie:
    Ziemniaki umyć i bez obierania pokroić na plasterki o grubości ok. 4 mm. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 5 minut.
    Robimy masę jogurtową:
    Mieszamy jogurt, szklankę sera, jajko, grubo posiekane zioła, gałkę, sól i pieprz.
    Odcedzone ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, przekładamy masą jogurtową, znowu ziemniaki i zalewamy resztą masy. Posypujemy pozostałym serem.
    Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

    Smacznego:)

    Świetnie smakuje również na zimno, wiec genialnie nadaje się do piknikowego koszyka:)

    Pozdrawiam:)

  • Najlepszy deserek z jogurtu i truskawek
    1/2 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    1 ,1/2 szklanka cukru
    2 galaretki wiśniowe
    truskawkowe galaretki rozpuszczamy z połowie ilości wody,jaka jest podana na opakowaniu.Jogurt z cukrem ucieram i dodajemy przestudzone galaretki.W tortownicy układamy truskawki i zalewamy masą.W lodówce ma stężeć.Na wierzch układamy truskawki i zalewamy chłodną galaretką wiśniową.Pycha i ma mało kalorii!

  • Ciasto jogurtowo-czekoladowe

    Składniki:
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    1 jajko
    3/4 szklanki cukru
    1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
    1/2 szklanki oleju
    2 szklanki mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    50g poszatkowanej gorzkiej czekolady (możemy zastąpić bakaliami)
    dodatkowo:
    cukier puder do posypania

    1. Wymieszać razem mąką, proszek do pieczenia i sodę.

    2. Do drugiej miski wsypać cukier, dodać jajko, jogurt, olej, aromat i wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.

    3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać czekoladę, wymieszać.

    4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

    Udanych wypieków:)

  • PROSTA I SMACZNA…SAŁATKA TUŃCZYKOWO-JOGURTOWA

    Składniki:

    -puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    -3 jajka na twardo
    -cebula czosnkowa
    -2 srednie ogótki konserwowe
    -ser mozzarella
    -jogurt..rzecz jasna naturalny’bez cukru
    -lyzeczka musztardy sarepskiej
    -sos vinaigrette

    Jak to zrobić?

    Tuńczyka odsączyć, lekko podsmażyć, przełożyć do dużego naczynia.
    Warzywa drobno pokroić i dodać.
    „Postrzępić” ser, rozmieszać z całą resztą.
    Jogurt wymieszać z musztardą, dodać do naczynia z tuńczykiem i resztą składników.
    Polać sosem vinegrette z solą i pieprzem.
    Palce lizać…/najlepiej swoje/ 🙂

  • Proponuję lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne ciasto jogurtowe z jagodami i chrupiącą kruszonką. Doskonałe połączenie, które posmakuje każdemu:) Do ciasta można użyć jagód mrożonych lub innych ulubionych owoców (malin, truskawek, rabarbaru, jabłek, gruszek itp.)

    Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

    Składniki:
    340 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 całe duże jajka
    80 g cukru
    pół szklanki oleju
    300 g jogurtu naturalnego Danone Natura
    300-400 g jagód
    kruszonka (mąka pszenna + masło + cukier)

    Przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia. Przekładamy ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą), układamy na wierzchu jagody i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut do 170-180 stopni.

    Smacznego! 🙂
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/05/IMGP0141.JPG[/img]
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/05/IMGP0142.JPG[/img]
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/05/IMGP0145.JPG[/img]

    pozdrawiam ciepło,
    ilka_86

  • Kocham takie jedzenie, za to, że jest niesamowicie proste, smaczne i że przywołuje wesołe wspomnienia. Dlatego moja propozycja to klasyk, ale za to smaczny klasyk.
    Oto przepis na ryż zapiekany z jabłkami i jogurtem naturalnym.

    Składniki:
    2 woreczki białego ryżu,
    1 szklanka mleka,
    2 szklanki wody,
    szczypta soli,
    2 łyżki masła,
    2 duże jabłka,
    do smaku: cynamon, cukier
    1 opakowanie jogurtu naturalnego DANONE NATURA.

    Ryż ugotować w wodzie wymieszanej z mlekiem z dodatkiem soli i 1 łyżeczką masła i dwoma łyżkami jogurtu naturalnego DANONE NATURA (gotować na wolnym ogniu). W tym czasie przygotować jabłka – umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Można skropić sokiem z cytryny. Do jabłek dodać cukier waniliowy i cynamon (tu już zależnie od preferencji smakowych – ja daję opakowanie cukru i 1-2 łyżeczki cynamonu). Na dnie wysmarowanego naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ryżu, przykryć warstwą jabłek, znów ryżu i jabłek, tak aby wierzchnią warstwę stanowił ryż. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i zapiekać przez około 30-40 minut.
    Podawać z jogurtem naturalnym i cukrem.
    Pycha!
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/05/w153_h189_mf_bffffff-2.jpg[/img]

  • Źródło energii na cały dzień 😀

    Jogurt Danone Natura + ulubiony mód + orzechy = aksamitny raj dla podniebienia

    Cudowny kontrast delikatnego jogurtu, wyrazistych orzechów i słodyczy miodu 🙂

    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/05/jogurt.jpg[/img]

  • Ciasto naturalne kubkowe:) w sam raz na śniadanie

    1 kubek jogurtu Danone nature – kubek zachowaj jako miarkę
    1 kubek oleju
    1,5 kubka cukru
    3 kubki mąki
    szczypta soli
    4 jajka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder do posypania

    Wszystkie składniki na ciasto jogurtowe dokładnie łączymy ze sobą łyżką. Masę przelewamy do tortownicy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułka tartą. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
    Piec w 180 stopniach, 40-45 minut.
    Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

  • Kawałki kurczaka w sosie ketchupowo-jogurtowo-śliwkowym

    Składniki:
    3 podwójne piersi

    na sos:
    2 duże cebule pokrojone w kostkę
    2 ząbki czosnku w kostkę

    1 szklanka ketchupu
    1/2 szkl jogurtu naturalnego Danone
    1 1/2 szkl powideł śliwkowych
    2 szkl wody
    1 lyżeczka soku z cytryny

    ponadto:

    olej do smażenia
    jajko
    mąka

    Przygotowanie:
    Filety pokroić albo w grube plastry albo w dowolne dość duże kawałki. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i mące, lekko podsmażyć na oleju.

    Przygotować sos.

    Cebulę i czosnek usmażyć na oleju.
    Pozostałe składniki: ketchup, jogurt, powidła, wodę oraz sok z cytryny wymieszać, dodać usmażoną cebulę z czosnkiem, wszystko zagotować.

    W naczyniu żaroodpornym układać warstwami:
    mięso – sos – mięso – sos.

    Zapiekać w 160 st. ok 30 minut.

  • bułgarska banica z sosem jogurtowym!
    ciasto:25dag mąki, 1 łyżka oleju słonecznikowego, pół łyżki octu, sól
    farsz: 40 dag bryndzy, 4 jajka,15 dag masła, szklanka mleka, woda niegazowana mineralna, 2 łyżki jogurtu Danone Natura ze zbożami
    sos: jogurt Danone Natura naturalny, 3 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, czerwona papryka ostra (wszystko mieszamy razem w kolejności wypisanej- odstawiamy do lodówki 😉

    ciasto gnieciemy z mąki, kilku łyżek wody, octu i szczypty soli. jak zacznie odchodzić od dłoni dzielimy je na 8 małych kulek, smarujemy olejem i odstawiamy do odrośnięcia.
    rozcieramy bryndzę, dodajemy połowę mleka. odstawiamy na poczekanie 🙂
    ciasto wałkujemy i rozciągamy do kształtu koła. w międzyczasie smarujemy tortownice masłem (na tej 25cm wychodzi idealnie). na dno kładziemy ciasto skrapiamy roztopionym masłem, potem warstwa bryndzy.. i tak potwarzamy aż się skończy ciasto. ostatniego placka nie pokrywamy serem, tylko polewamy rozmąconym mlekiem, z jajkami, jogurtem zbożowym i stopionym masłem.
    pieczemy w 180 ok. 45 minut
    podajemy z wcześniej przygotowanym sosem 🙂

    ach. i tradycyjnie do banicy podaje się ajran- Mieszamy jogurt Danone Natura naturalny z wodą gazowaną w proporcji 2:1 (więcej jogurtu). Można mniej wody, jeśli lubimy gęstsze napoje. dodajemy do napoju dwie szczypty suszonej mięty, pieprzu białego,ew. czosnku

  • Pyszna chrupiąca sałatka z kalarepy

    składniki

    * 2 szt jajko,

    * 1 szt kalarepka młoda,

    * 1 szt cebula czerwona,

    * pieprz kamis

    *jogurt naturalny Danone

    * Sól,

    * szczypiorek,

    * natka pietruszki

    Kalarepę obieramy kroimy w plastry następnie w paseczki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek siekamy . Cebulę czerwoną kroimy w piórka. składniki mieszamy solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Polewamy jogurtem naturalnym i ozdabiamy natką pietruszki
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/05/sałatka z kalarepy.jpg[/img]

  • Buraczki light 🙂
    składniki
    * jogurt naturalny Danone
    * 2 szt buraki,
    * Sól,
    * ocet jabłkowy,
    * pieprz,
    * cebula czerwona,
    * szczypiorek,
    * 1 szt jajko

    Buraki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli ,można dodać kucharka uniwersalnego .; Po ugotowaniu buraczki studzimy i ścieramy na tarce duże oczka. Do buraczków dajemy sól,ocet jabłkowy do smaku i mieszamy . Podajemy z jogurtem naturalnym i pokrojona cebulką i szczypiorkiem . Doprawiamy pieprzem
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/05/buraczki light.jpg[/img]

  • Najlepszy przepis z wykorzystaniem tego jogurtu to:
    duży jogurt,
    duża łyżka,
    duże łóżko
    .
    .
    .
    .
    i wcinamy.

    Do tego jogurtu nie trzeba dodatków, ewentualnie musli.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom