Wywar z resztek

Wywar z resztek

W zeszłym roku podjęłam wyzwanie próby bycia zero waste i choć nie podołałam, bo naprawdę nie jest prosto przestawić się na taki styl życia, to z radością odkryłam, że od dawna jestem less waste. Korzystam z wielorazowych toreb, nie kupuję niepotrzebnych rzeczy, naprawiam zamiast wyrzucać. I nie marnuję jedzenia. Do tego stopnia, że potrafię przygotować wywar z resztek. W dodatku taki, który jest pyszny! Chcecie spróbować? To bardzo łatwe!

Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania

Wystarczy zbierać resztki – to proste :). I nie mam tu na myśli tego, co się zepsuło. Trzeba nauczyć się kupować ilości jedzenia, które się nie zepsują, albo zamrażać. Podobnie jak resztki – wystarczy przygotować w zamrażalniku specjalne, osobne pudełko.

Resztki z warzyw i owoców

Wrzucam do niego ogryzki, które wycięłam z jabłek. „Dupki” z cukinii czy bakłażanów i papryki – nawet z gniazdami nasiennymi. Końcówki cebuli i czosnku. To, co zwiędło w domowym ogródku z ziołami: albo suszę, albo wrzucam do pojemnika z resztkami warzyw i owoców.

Co zrobić z obierkami

Niektórzy miłośnicy zero waste wykorzystują nawet obierki z ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera… Można to zrobić, gdy wcześniej wyszorowało się warzywa i wyparzyło wrzątkiem. W tej kwestii jestem jednak zdania, że lepiej wyrzucić organiczne obierki, które szybko ulegną rozkładowi, niż zużywać energię na ich sparzanie. Ciekawa jestem, jakie jest Wasze zdanie na ten temat :).

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)