Wywar z resztek warzyw

Wywar z resztek

W zeszłym roku podjęłam wyzwanie próby bycia zero waste i choć nie podołałam, bo naprawdę nie jest prosto przestawić się na taki styl życia, to z radością odkryłam, że od dawna jestem less waste. Korzystam z wielorazowych toreb, nie kupuję niepotrzebnych rzeczy, naprawiam zamiast wyrzucać. I nie marnuję jedzenia. Do tego stopnia, że wiem, jak zrobić wywar z resztek. W dodatku taki, który jest pyszny! Można go zjadać jako wegański rosół z resztek lub wykorzystać do przyrządzenia pysznej zupy albo risotto. Chcecie spróbować? To bardzo łatwe!

Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania

Wystarczy zbierać resztki – to proste :). I nie mam tu na myśli tego, co się zepsuło. Trzeba nauczyć się kupować ilości jedzenia, które się nie zepsują, albo zamrażać. Podobnie jak resztki – wystarczy przygotować w zamrażalniku specjalne, osobne pudełko.

Resztki z warzyw i owoców

Wrzucam do niego ogryzki, które wycięłam z jabłek. „Dupki” z cukinii czy bakłażanów i papryki – nawet z gniazdami nasiennymi. Końcówki cebuli, pora i czosnku. Końcówki marchewki i pietruszki, a nawet dyni i batatów. To, co zwiędło w domowym ogródku z ziołami: albo suszę, albo wrzucam do pojemnika z resztkami warzyw i owoców i zamrażam. Wszystko, co podeschło, przywiędło, ale nie wydziela brzydkiego zapachu i nie posiada oznak powstawania pleśni, można zamrozić i wykorzystać do wywaru z resztek.

Wywar warzywny z resztek
Wywar warzywny z resztek

Co zrobić z obierkami

Niektórzy miłośnicy zero waste wykorzystują nawet obierki z ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera… Można to zrobić, gdy wcześniej, przed obraniem, wyszorowało się warzywa i wyparzyło wrzątkiem. W tej kwestii jestem jednak zdania, że lepiej wyrzucić organiczne obierki, które szybko ulegną rozkładowi, niż zużywać energię na ich sparzanie. Ciekawa jestem, jakie jest Wasze zdanie na ten temat :). Takie wyparzone i osuszone obierki możecie wrzucić na głęboki tłuszcz i przygotować z nich dekoracyjne, chrupiące i smaczne chipsy. Można podać do przegryzania lub wykorzystywać do układania np. na kremowej zupie.

View this post on Instagram

Trwa moda na zero waste, choć moim zdaniem niestety standardowo jest do niej podejście wybiórcze i na podstawie informacji wyrwanych z kontekstu. Ale warto spojrzeć na to, ile na co dzień wyrzucamy różnych rzeczy i spróbować być less waste. U mnie od dłuższego czasu się to sprawdza, a jedzenia nie marnuję od wielu lat. ___________________ Polecam zbieranie resztek, oczywiście tych niezepsutych. Można potem siedzieć sobie w domu z kubkiem takiego pysznego, pachnącego rosołku, który ugotował się sam z uzbieranych w zamrażalniku końcówek warzyw i owoców. Tylko oliwę, zioła i przyprawy dorzuciłam. Składniki (do wyboru): ✔ resztki z cebuli (odkrojone spody lub przywiędłe, grubsze części zewnętrzne spod suchego liścia) ✔ 2 ząbki czosnku (+/lub ewentualne resztki) ✔ resztki pora (biała część lub zielone listki) ✔ resztki pietruszki ✔ resztki selera ✔ resztki marchewki ✔ resztki cukinii ✔ resztki bakłażana ✔ resztki dyni ✔ resztki jabłek i gruszek (ogryzki) ✔ resztki ryb lub owoców morza (opcjonalnie) ✔ kości i skrawki mięsa, np. tłuste i żylaste części (opcjonalnie) ✔ 2 l wody ✔ 4 łyżki oliwy ✔ 2 łyżki sosu sojowego (można zastąpić 1 łyżką soli; można też wymieszać „pół na pół” z sosem rybnym) ✔ 4 ziarna pieprzu ✔ 2 ziarna ziela angielskiego ✔ 1 łyżeczka lubczyku resztki ziół (opcjonalnie; tymianek, rozmaryn, mięta, bazylia, oregano, natka pietruszki, kolendra) ✔ 1 łyżeczka cynamonu ✔ 1 łyżeczka nasion kolendry (opcjonalnie) ✔ 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie) ✔ 4 goździki Bardzo podoba mi się takie podejście i wielokrotnie przekonałam się, że dzięki temu bez problemu gotuję sobie bazę na zupę, risotto czy sos, kiedy mi przyjdzie ochota. —> Więcej o wywarze z resztek i sposobach zbierania na niego składników: https://www.dorotakaminska.pl/wywar-z-resztek-warzyw/ a aktywny link do kliknięcia na @dorotakaminska ______________________________________ #rosół #przepis #czystamicha #wiemcojem #zupa #lesswaste #zerowaste #gotowanie #jedzenie #obiad #zupka #jedzonko #niemarnujejedzenia #obiad #sobota #comfortfood #domowejedzenie #pysznejedzenie #dobrejedzenie #uwielbiam #uwielbiamgotować #kuchniapolska #polskiejedzenie #kuchniazerowaste #kuchnialesswaste #gotujemy #obiadek

A post shared by DorotaKaminska.pl (@dorotakaminska) on

Kości, ości i inne resztki

W wersji niewegańskiej również można przygotowywać smaczne wywary. Do warzyw wystarczy dodać uzbierane po jedzeniu kości kurczaka, wołowe lub wieprzowe i przygotować wywar warzywno-drobiowy/wieprzowy/wołowy z resztek. Spróbujcie kolekcjonować w zamrażalniku głowy i ogonki oraz pancerze krewetek, muszle po małżach, a nawet głowy i ogony z ryb. Można z nich zrobić doskonały wywar rybny, nawet gotując bez dodatku warzyw.

Wywar z resztek i przyprawy

Można doprawić go tak samo jak zwykły rosół. Polecam sól, pieprz, owoce jałowca, ziele angielskie. Resztki papryczki chili dodadzą mu ostrości, ale można też doprawić chili w proszku dla podbicia smaku. Suszony lubczyk to charakterystyczny aromat „rosołowy”, dlatego warto mieć jego zapas w kuchni. Jako wzmocnienie smaku możecie dolać sos sojowy lub sos rybny, jeśli nie robicie wersji wegańskiej. Polecam też dodatek grzybów, jeśli wersja na samych warzywach okaże się dla Was zbyt delikatna. Dla mnie jednak numerem jeden jest wywar z resztek warzyw doprawiany solą, pieprzem, zielem angielskim, kolendrą i anyżem.

5 od 1 osoby
Wywar z resztek
Wywar z resztek warzyw
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
45 min
 

Wywar z resztek warzyw i owoców doprawiony sosem sojowym, kolendrą, zielem angielskim, pieprzem i anyżem. To doskonały wegański rosół warzywny z resztek lub baza do przygotowywania zup, sosów i risotto.

Danie: Półprodukt, Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: wegański rosół z resztek, wywar z resztek warzyw i owoców
Liczba kalorii: 5 kcal
Liczba porcji: 2 l
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • resztki z cebuli (odkrojone spody lub przywiędłe, grubsze części zewnętrzne spod suchego liścia)
  • 2 ząbki czosnku (+/lub ewentualne resztki)
  • resztki pora (biała część lub zielone listki)
  • resztki pietruszki
  • resztki selera
  • resztki marchewki
  • resztki cukinii
  • resztki kalafiora lub brokuła (np. trzonki i liście)
  • resztki bakłażana
  • resztki dyni
  • resztki jabłek i gruszek (ogryzki)
  • resztki ryb lub owoców morza (opcjonalnie)
  • kości i skrawki mięsa, np. tłuste i żylaste części, szyjki gęsie/kacze/indycze, korpusy (opcjonalnie)
  • 2 l wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego (można zastąpić 1 łyżką soli; można też wymieszać „pół na pół” z sosem rybnym)
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • resztki ziół (opcjonalnie; tymianek, rozmaryn, mięta, bazylia, oregano, natka pietruszki, kolendra)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (opcjonalnie)
  • 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
  • 4 goździki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Na 2 l wody powinny przypadać 4 szklanki resztek.
  2. Dobrze, gdy warzywa są zróżnicowane. Niezbędną podstawą są zawsze: cebula, czosnek, marchewka i pietruszka. Jeśli brakuje ich w resztkach, można dołożyć świeże kawałki.
Wywar z resztek warzyw - Jak zrobić
  1. Suche przyprawy podsmażam na oliwie w większym garnku, aż zaczną delikatnie „podskakiwać”.

  2. Dodaję resztki cebuli, czosnku i pora. Podsmażam do delikatnego zeszklenia.

  3. Dodaję pozostałe składniki i zalewam wodą. Zagotowuję.

  4. Zmniejszam ogień tak, żeby wywar delikatnie bulgotał. Gotuję pod przykryciem przez ok. 30 minut.

  5. Odcedzam wywar i od razu podaję jako wegański rosół warzywny lub wykorzystuję do ugotowania zupy czy sosu.

Wartości odżywcze
Wywar z resztek warzyw
Wielkość porcji (100 ml (wersja warzywna))
Liczba kalorii 5 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 400mg 17%
Węglowodany ogółem 1g 0%
Witamina A 4.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam wegański rosół warzywny z resztek. A może przyrządziliście niewegańską wersję? Z jakich składników wychodzi najsmaczniejszy?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)