Wywar rybny

Wywar rybny

Przydatny do gotowania rybnego gulaszu czy zupy, jako składnik sosów i wielu potraw z dodatkiem ryb i owoców morza, najprostszy wywar rybny przygotowuję, gotując na wolnym ogniu resztki, które regularnie zbieram do specjalnego pojemnika ustawionego w zamrażalniku. Pancerze krewetek, głowy i ogony ryb, a czasem nawet resztki innych skorupiaków to świetna podstawa i sposób na maksymalne ich wykorzystanie. Szkoda wyrzucać ;). Ale od czasu do czasu warto pokusić się o wyjątkowy wywar z ryb, z warzywnymi dodatkami i odrobiną ziół oraz przypraw. Chcecie wiedzieć jak zrobić wywar rybny?

5 od 1 osoby
Wywar rybny
Wywar rybny
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
 

Wywar rybny na zupę, sos lub rybny gulasz czy bigos. Podstawowy wywar z ryb, opcjonalnie z dodatkiem owoców morza, pachnący ziołami i przyprawami, o idealnym smaku. 

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: wywar rybny, wywar z owoców morza
Liczba kalorii: 16 kcal
Liczba porcji: 10 l
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500-1000 g resztek chudych ryb lub owoców morza (głowy, płetwy, ości, ogony, pancerze (np. z pstrąga, flądry, soli, okonia, krewetek, kalmarów, homarców, raków; mogą być wcześniej ugotowane i/lub zamrożone; jeśli wywar będzie gotowany z dodatkiem warzyw, wystarczy mniejsza porcja ryb i owoców morza))
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część; pokrojony w piórka)
  • 2 marchewki (pokrojone w grube plasterki)
  • 5 łodyżek natki pietruszki (bez listków)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • ½ bulwy kopru włoskiego (opcjonalnie; pokrojony w ósemki)
  • 2 gałązki tymianku (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Wywar rybny - Jak zrobić
  1. Warzywa duszę pod przykryciem w garnku na maśle lub oliwie, przez ok. 10 minut.
  2. Dodaję resztki ryb i owoców morza, mieszam i duszę całość jeszcze przez 5 minut.
  3. Zalewam wrzątkiem, dodaję sól, zioła i przyprawy i gotuję na średnim ogniu przez ok. 20 minut, do miękkości warzyw. 5 minut przed końcem gotowania dolewam białe wino i sok z cytryny.
  4. Przelewam przez sito w celu odcedzenia i wykorzystuję od razu lub przechowuję w zamrażalniku. Wywar rybny może stać 3 dni w lodówce, ale warto codziennie go zagotowywać, studzić i znów schładzać, żeby utrzymał odpowiednią konsystencję.
Wartości odżywcze
Wywar rybny
Wielkość porcji (100 ml)
Liczba kalorii 16 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 318mg 13%
Potas 86mg 2%
Białko 2g 4%
Wapń 3%
Żelazo 1.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)