Wywar rybny przepis na wywar z ryb i owoców morza | Dorota Kamińska

Wywar rybny

Wywar rybny

Przydatny do gotowania rybnego gulaszu czy zupy, jako składnik sosów i wielu potraw z dodatkiem ryb i owoców morza, najprostszy wywar rybny przygotowuję, gotując na wolnym ogniu resztki, które regularnie zbieram do specjalnego pojemnika ustawionego w zamrażalniku. Pancerze krewetek, głowy i ogony ryb, a czasem nawet resztki innych skorupiaków to świetna podstawa i sposób na maksymalne ich wykorzystanie. Szkoda wyrzucać ;). Ale od czasu do czasu warto pokusić się o wyjątkowy wywar z ryb, z warzywnymi dodatkami i odrobiną ziół oraz przypraw. Chcecie wiedzieć jak zrobić wywar rybny?

Wywar rybny

Wywar rybny

Wywar rybny na zupę, sos lub rybny gulasz czy bigos. Podstawowy wywar z ryb, opcjonalnie z dodatkiem owoców morza, pachnący ziołami i przyprawami, o idealnym smaku. 
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 35 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: wywar rybny, wywar z owoców morza
Liczba porcji: 10 l
Kalorie: 16kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500-1000 g resztek chudych ryb lub owoców morza (głowy, płetwy, ości, ogony, pancerze (np. z pstrąga, flądry, soli, okonia, krewetek, kalmarów, homarców, raków; mogą być wcześniej ugotowane i/lub zamrożone; jeśli wywar będzie gotowany z dodatkiem warzyw, wystarczy mniejsza porcja ryb i owoców morza))
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część; pokrojony w piórka)
  • 2 marchewki (pokrojone w grube plasterki)
  • 5 łodyżek natki pietruszki (bez listków)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • ½ bulwy kopru włoskiego (opcjonalnie; pokrojony w ósemki)
  • 2 gałązki tymianku (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Warzywa duszę pod przykryciem w garnku na maśle lub oliwie, przez ok. 10 minut.
  • Dodaję resztki ryb i owoców morza, mieszam i duszę całość jeszcze przez 5 minut.
  • Zalewam wrzątkiem, dodaję sól, zioła i przyprawy i gotuję na średnim ogniu przez ok. 20 minut, do miękkości warzyw. 5 minut przed końcem gotowania dolewam białe wino i sok z cytryny.
  • Przelewam przez sito w celu odcedzenia i wykorzystuję od razu lub przechowuję w zamrażalniku. Wywar rybny może stać 3 dni w lodówce, ale warto codziennie go zagotowywać, studzić i znów schładzać, żeby utrzymał odpowiednią konsystencję.

Wartości odżywcze

Serving: 100ml | Calories: 16kcal | Protein: 2g (4%) | Sodium: 318mg (13%) | Potassium: 86mg (2%) | Calcium: 3% | Iron: 1.2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)