Wściekły pies

Choć nie przepadam za czystą wódką wypijaną bezpośrednio z kieliszka, bardzo lubię smakowe, kolorowe shoty. Mogą być zmieszane z mocnych alkoholi, podane w małych kieliszkach do wódki. Moim ulubionym shotem jest wściekły pies. Klasycznie przygotowuje się go z czystej wódki, ale można dodać do niego dowolny, mocny biały alkohol, np. tequilę (z takiej mieszanki wyjdzie wściekły Meksykanin) lub żołądkową albo jeszcze inną. Eksperymenty dozwolone, jednak pod warunkiem, że smak alkoholu nie będzie „gryzł się” ze słodkim syropem malinowym i ostrym sosem Tabasco.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na drinki

Wściekły pies jest shotem szczególnie popularnym podczas wszelkich ważniejszych rozgrywek naszych sportowych reprezentacji. Można go wtedy często spotkać w klubach, pod inną nazwą: „Teraz Polska”. Łatwo „wchodzi”, ze względu na słodki malinowy syrop. Ostrość czuć jedynie przez chwilę. Na szczęście alkohol skraca czas „pieczenia” wywołanego przez chili. Syrop natomiast, oprócz łagodzenia alkoholu, pozwala też łatwiej tolerować ostry smak. 

5 od 1 osoby
Wściekły pies
Wściekły pies
Przygotowanie
1 min
Całkowity czas
1 min
 
Wściekły pies lub Teraz Polska czyli drink, a właściwie shot z wódki i syropu malinowego, z dodatkiem ostrego sosu Tabasco.
Danie: Drink
Kuchnia: Europejska
Przepis na: teraz polska, wściekły pies
Liczba kalorii: 118 kcal
Liczba porcji: 1 porcja
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 40 ml czystej wódki (lub białej wódki smakowej, która będzie pasować do pozostałych składników)
  • 10-20 ml syropu malinowego
  • 2-5 kropli ostrego sosu o smaku tabasco

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Wściekły pies - przepis i film wideo

Moje porady

Wściekły pies to shot – należy go wypić jednym łykiem.

Wściekły pies - Jak zrobić
  1. Schłodzoną wódkę wlewam do kieliszka.

  2. Syrop malinowy wlewam cienką strużką, a najlepiej kropla po kropli, do wódki. Należy wlewać go bardzo delikatnie, żeby osiadł na dnie kieliszka. Syrop powinien sięgać do połowy wysokości wódki w kieliszku, ale można zmniejszyć lub zwiększyć jego ilość według własnych upodobań.

  3. Buteleczkę z sosem przechylam do góry dnem nad kieliszkiem i trzymam w jednym miejscu, stukając delikatnie w dno. Dolewam do kieliszka kilka kropel sosu, który osiądzie pomiędzy wódką i syropem.

Wartości odżywcze
Wściekły pies
Wielkość porcji (50 ml)
Liczba kalorii 118 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 55mg 2%
Węglowodany ogółem 6g 2%
Cukry 2g
Witamina C 3.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Pamiętajcie, że cukier łagodzi smak alkoholu, ale procenty pozostają procentami! Trzeba pić z umiarem :).

Wściekły pies
Wściekły pies

Ciekawa jestem, czy wściekły pies Wam posmakuje. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! A może wolicie inne shoty? Napiszcie jakie!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

32 komentarze
  1. Beznadziejnie opisane, lepiej nalewać najpierw sok potem wódkę, zły kieliszek i ciekawe jak sok ma siegac do polowy kieliszka skoro jest go 3-4 razy mniej niz wódki … ten wpis jest gówno warty.

  2. jeeezu, to nie jest kieliszek do shotów, najpierw sok malinowy potem wóda, i KONIECZNIE 3 KROPLE tabasco, nie więcej nie mniej.

    1. To straszne, kieliszek do wódki na nóżce i w środku shot ;). I nie, właśnie nie najpierw syrop malinowy tylko klasycznie najpierw wódka. A jeśli komuś wygodniej odwrotnie, to przecież nikt nie broni :).

  3. Ja się o nim przekonałam niejeden raz ;). Można pić i pić, a potem człowiek wstaje od stołu i wtedy jest koniec ;).

  4. jeśli polejesz sok po sciance kieliszka to nie będzie taki zmącony tylko bedzie równa granica miedzy wodka a syropem

  5. Uuu, ostro się robi 🙂 Mój kolega miał głupi nawyk, żeby dorzucać jeszcze solony orzeszek – spróbuj wtedy wypić jednym łykiem Wściekłego Psa 😉 U mnie na studenckich imprezach leciało się od razu po trzy i popijało piwem.
    Rany, jakie to były dawne czasy… Rekordy Wściekłych się biło, przez trzy dni balowało…
    A teraz grzecznie kieliszek wina do kolacji i luli O.o

  6. Podobno żubrówka na trawie żubrowej + syrop miętowy + brązowy cukier smakuje nieźle jeszcze – ale to już tylko ze słyszenia znam 🙂

  7. @Mateusz Tak, zamiast wódki idzie srebrna tequila. @Michał łączę się w bólu, ale na pewno mają tam inne syropy, które można wykorzystać :).

  8. tabasco jak najwiecej 🙂 kieliszek ja osobiscie wole jak jest dlugi i prosty, bo ladniej wyglada 🙂 problem jest czasmi z dostaniem syropu malinowego w roznych dziwnych krajach 🙂

  9. @Maja – to spróbuj z pieprzem, zachowuje się charakter, a nie pali jak rabasco. W wersji z tequilą zastępuje się nią wódkę po prostu?

  10. Dla osób o łagodniejszym podniebieniu można nasypać pieprzu zamiast tabasco – utrzymuje się również na powierzchni soku – funkcjonowało to pod nazwą Wściekła Suka.
    Za to dla większych twardzieli zamiast wódki można dać spirytus – to cudo nazywało się Psem Pawłowa 🙂

  11. Ostatnim razem, kiedy miałam okazję spróbować Wściekłego psa, myślałam, że już nic nie może być bardziej ostre w smaku…

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)