Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa marchewkowa z imbirem
Zupa marchewkowa z imbirem, na wywarze warzywnym, z dodatkiem ziemniaka i śmietanki, smaczna i pożywna, rozgrzewająca i pięknie pachnąca.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
20
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Zupa
Kuchnia:
Europejska
Słowo kluczowe:
zupa marchewkowa z imbirem
Servings:
6
osób
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
½
kg
marchewki
umyta, oskrobana, pokrojona w 2-centymetrowe kawałki
1
ziemniak
średniej wielkości; pokrojony w kostkę
1
cebula
drobno pokrojona
1
łodyga selera naciowego
umyta, pokrojona w 1-centymetrowe kawałki
1
łyżka
utartego, świeżego korzenia imbiru
1
l
wywaru drobiowego lub warzywnego
1
łyżka
masła
5
łyżek
śmietanki kremówki
można użyć lżejszej, 12% wersji do zup i sosów
świeżo utarta gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Instrukcje
Na maśle duszę przez ok. 5 minut cebulę i seler.
Gdy zmiękną, dodaję ziemniak, marchew i imbir. Zalewam wywarem.
Zagotowuję całość, ustawiam średni płomień i gotuje pod przykryciem przez ok. 20 minut (nie można rozgotować ziemniaka).
Studzę i miksuję w blenderze na gładką masę.
Z powrotem wlewam do garnka, dodaje śmietankę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotuję jeszcze przez chwilę.
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
wywar warzywny
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!