Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa z mięsa wołowego lub wieprzowego, z cebulą, papryką, pomidorami i pieczarkami czyli klasyczna polska zupa gulaszowa przygotowana na smalcu, pachnąca majerankiem i rozmarynem.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
20
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Zupa
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
zupa gulaszowa
Servings:
2
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
250
g
wołowiny lub wieprzowiny
pokrojona na kawałki wielkości 1 kęsa lub mielona
500
ml
wywaru wołowego, wieprzowego lub warzywnego
500
g
pomidorów
½
czerwonej lub pomarańczowej papryki
½
zielonej lub żółtej papryki
1
cebula
2
ząbki
czosnku
4
pieczarki
4
łyżki
smalcu lub masła klarowanego
ostra papryka w proszku lub chili
majeranek
suszony
rozmaryn
suszony
sól, pieprz
Instrukcje
Masło lub smalec powoli roztapiam na małym ogniu, następnie dodaję drobno pokrojoną cebulę i szklę.
Do zeszklonej cebuli dodaję paprykę i czosnek. Podsmażam, aż również staną się miękkie.
Do warzyw dodaję pieczarki, bardzo delikatnie mieszam i duszę pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Do garnka dodaję zmielone mięso i podsmażam, ostrożnie mieszając, aż zmięknie i delikatnie się zrumieni. Przykrywam i duszę przez ok. 5 minut.
Do całości dodaję wywar i pomidory, mieszam i zagotowuję.
Zmniejszamy ogień, doprawiam zupę gulaszową, opcjonalnie zakwaszam sokiem z cytryny i gotuję jeszcze chwilę.
Zupę podaję gorącą, z dodatkiem chleba. Najlepsza będzie drugiego dnia po przygotowaniu.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak zrobić
masło klarowane
Jak zrobić
wywar warzywny
Jak pokroić cebulę
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!