Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Tzatziki
Tzatziki czyli przepis na grecki dip do mięs oraz pieczywa czy dodatek do sałatek. Idealny dodatek do potraw z grilla, o różnym składzie. Najlepsze tzatziki z ogórkiem i czosnkiem.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
20
minuty
minuty
Łączny czas:
20
minuty
minuty
Rodzaj:
Półprodukt
Kuchnia:
Grecka
Słowo kluczowe:
grecki dip do mięs, warzyw i pieczywa, tzatziki
Servings:
6
osób
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
2
średnie ogórki
świeże, obrane ze skórki, pokrojone w kosteczkę
1-2
ząbki
czosnku
pokrojony w bardzo drobną kosteczkę
300-500
ml
gęstego jogurtu naturalnego greckiego
5
łyżek
oliwy z oliwek
1
pęczek
koperku
umyty, osuszony, drobno posiekany
sól, biały pieprz
Instrukcje
Ogórki podsypujemy solą i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut.
Oliwę z oliwek mieszamy w miseczce ze szczyptą soli i białego pieprzu.
Do oliwy dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy.
Ogórki odciskamy w serwetce papierowej, w dłoniach lub na durszlaku i dodajemy do jogurtu.
Mieszamy całość w miseczce, w razie potrzeby doprawiamy i dekorujemy drobno posiekanym koperkiem, najlepiej świeżym.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Domowy jogurt naturalny
- przepis
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!