Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Sałatka z ryżu z brokułem
Sałatka z ryżu z brokułem, jarmużem, cebulą i suszonymi pomidorami idealna jako samodzielny posiłek lub pożywna imprezowa przekąska.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
25
minuty
minuty
Rodzaj:
Sałatka
Kuchnia:
Amerykańska, Europejska
Słowo kluczowe:
sałatka z ryżu z brokułem
Servings:
4
Calories:
278
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
½
szklanki
ryżu
150
g
brokułów
ugotowane; tylko nieduże różyczki, bez grubych trzonów
1
cebula
średnia; drobno pokrojona
1
ząbek
czosnku
opcjonalnie; pokrojony w drobną kosteczkę
50
g
suszonych pomidorów
odcedzone z zalewy, pokrojone w grube paski
1
garść
jarmużu
można zastąpić świeżym szpinakiem
½
łyżeczki
papryczki chili
opcjonalnie; pokrojona w drobną kosteczkę; część można odłożyć do dekoracji
4
łyżki
majonezu
2
łyżki
soku z pomarańczy
1
łyżka
masła klarowanego
można zastąpić oliwą extra vergine
sól, pieprz
Instrukcje
Ryż gotuję i odstawiam do wystudzenia.
Cebulę i czosnek szklę na maśle. Przekładam do miski z ryżem.
Dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam w misce. W razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem.
Uwagi
Majonez
- przepis jak zrobić domowy
Jak ugotować fasolę
Jak ugotować ryż
Jak pokroić cebulę
Wartości odżywcze
Serving:
150
g
|
Kalorie:
278
kcal
|
Carbohydrates:
29
g
|
Białko:
4
g
|
Fat:
16
g
|
Tłuszcze nasycone:
4
g
|
Cholesterol:
15
mg
|
Sód:
184
mg
|
Potas:
520
mg
|
Fiber:
2
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
2910
IU
|
Witamina C:
82.7
mg
|
Wapń:
74
mg
|
Żelazo:
1.2
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!