Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Zupa-krem z cukinii z papryką
Zupa-krem z cukinii z papryką, czerwoną pastą curry i mlekiem kokosowym oraz marchewką, pietruszką i odrobiną batata lub ziemniakiem, posypana prażonym słonecznikiem.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Zupa
Cuisine:
Azjatycka, Europejska, Wegańska
Keyword:
zupa z cukinii z papryką
Servings:
6
osób
Calories:
261
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
Zupa krem z cukinii i papryki
300
g
cukinii
pokrojona w kostkę o boku ok. 2 cm
200
g
czerwonej papryki
pokrojona w kostkę o boku ok. 2 cm
1
cebula
drobno pokrojona
1
marchewka
nieduża, obrana, pokrojona w grubsze plastry
50
g
batata lub ziemniaka
pokrojony w grubą kostkę
2
ząbki
czosnku
drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
1
łyżeczka
czerwonej pasty curry
w wersji wege musi to być pasta bez krewetek
½
cytryny
tylko starta, wcześniej sparzona skórka; można zastąpić kilkoma łodygami trawy cytrynowej
3
szklanki
wywaru warzywnego
można zastąpić wodą
200
ml
mleka kokosowego
1
łyżeczka
imbiru
świeży; starty na tarce o drobnych oczkach
2
łyżki
sosu sojowego
2
łyżki
soku z cytryny
opcjonalnie
4
łyżki
oleju
½
łyżeczki
kurkumy
½
łyżeczki
kolendry
opcjonalnie; zmielona
4
listki
limety kaffir
można zastąpić 1-2 łyżkami soku z cytryny lub limonki
sól, pieprz
Do dekoracji
świeża bazylia lub kolendra
do dekoracji
6
łyżek
nasion słonecznika
lekko uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
Instructions
Cebulę, czosnek, imbir, skórkę z cytryny i pastę curry oraz szczyptę soli ucieram w moździerzu.
Uzyskaną pastę podsmażam chwilę w garnku na oleju, żeby wydobyć jej smak. Następnie zdejmuję i odkładam na talerzyk.
Na pozostałym po smażeniu pasty oleju podsmażam warzywa: cukinię, paprykę, marchewkę i ziemniak lub batat.
Dodaję pastę curry, zalewam wodą lub wywarem i zagotowuję.
Dodaję kurkumę, kolendrę i listki kaffiru. Zmniejszam ogień, żeby zupa delikatnie pyrkała pod przykryciem. Gotuję przez 15 minut.
Zdejmuję garnek z palnika. Dolewam mleko kokosowe, sos sojowy i dosypuję szczyptę czarnego, świeżo zmielonego pieprzu.
Miksuję całość blenderem. Dla podbicia smaku dodaję sok z cytryny.
Przelewam zupę do talerzy i dekoruję bazylią oraz słonecznikiem.
Notes
Jak zrobić
wywar warzywny
Czerwona pasta curry
- przepis
Nutrition
Wielkość porcji:
300
g
|
Kalorie:
261
kcal
|
Węglowodany:
14
g
|
Białko:
5
g
|
Tłuszcze:
22
g
|
Tłuszcze nasycone:
8
g
|
Sód:
847
mg
|
Potas:
437
mg
|
Błonnik:
3
g
|
Cukier:
6
g
|
Witamina A:
4100
IU
|
Witamina B1:
1
mg
|
Witamina B2:
1
mg
|
Witamina B3:
2
mg
|
Witamina B5:
1
mg
|
Witamina B6:
1
mg
|
Witamina C:
58
mg
|
Witamina E:
4
mg
|
Witamina K:
6
µg
|
Wapń:
36
mg
|
Miedź:
1
mg
|
Żelazo:
2
mg
|
Mangan:
1
mg
|
Magnez:
68
mg
|
Fosfor:
148
mg
|
Selen:
6
µg
|
Cynk:
1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!