Go Back
Print
Recipe Image
Instruction Images
–
+
servings
Pasta z wędzonej makreli z rzodkiewkami
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
min
Cook Time:
10
min
Oczekiwanie:
30
min
Total Time:
50
min
Course:
Śniadanie
Kuchnia:
Polska
Keyword:
pasta z wędzonej makreli
Liczba porcji:
6
Autorka:
Dorota Kamińska
Ingredients
Pasta
1
serek Almette śmietankowy
1
wędzona makrela
obrana ze skóry i oczyszczona z płetw i ości
natka pietruszki
kilka łyżek, posiekana
sól, pieprz
Piklowane rzodkiewki
1
pęczek
rzodkiewek
oczyszczone, pokrojone na plasterki
½
szklanki
octu jabłkowego
½
szklanki
wody
1
łyżka
cukru lub miodu
1
łyżka
soli
Grzanki
12
kromek
chleba
lub 6 bułek/bajgli
kilka łyżek oliwy
Instructions
Piklowane rzodkiewki
Wodę z octem zagotowuję z dodatkiem soli i cukru. Zdejmuję z ognia.
Zalewam gorącą zalewą rzodkiewki i odstawiam na ok. 30 minut.
Pasta z makreli
Rybę ugniatam widelcem w miseczce.
Dodaję serek i natkę pietruszki, mieszam dokładnie i doprawiam solą i pieprzem.
Grzanki
Kromki chleba lub bułki/bajgla polewam oliwą.
Wstawiam do piekarnika, włączam grill od góry i piekę w 180 st. C do zezłocenia, przez kilka minut.
Nakładam na kromki pastę i dekoruję odcedzonymi plasterkami rzodkiewek.
Video
Tried this recipe?
Let us know
how it was!