Placki z dyni najlepsze, chrupiące i dobrze doprawione. Placki z dynią utartą grubo lub cienko na tarce, z cebulą i czosnkiem lub imbirem oraz ziołami lub korzennymi przyprawami.
750gdynio wysokoskrobiowym miąższu, np. piżmowa lub hokkaido; obrana, wypestkowana i pokrojona na mniejsze kawałki
1cebuladuża
1ząbek czosnkuopcjonalnie; przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 1 łyżką świeżego imbiru drobno startego
½szklanki mąkipszenna lub bezglutenowa (polecam moją mieszankę uniwersalną)
2jajka
1łyżeczkasoli
½łyżeczki pieprzu
Przyprawy do wyboru
1łyżeczkamieszanki przypraw korzennych, np. garam masala lub tikka masalaopcjonalnie; zamiast gotowych mieszanek można wykorzystać mieszankę kolendry, kuminu, gałki muszkatołowej i cynamonu
1łyżeczkaziół prowansalskichopcjonalnie
Do smażenia
olej
Instructions
Dynię i cebulę ucieram na tarce o grubych lub cienkich oczkach. W razie potrzeby odciskam i odlewam sok z dyni, a potem zlewam go znad wytrąconej skrobi, którą dodaję z powrotem do masy na placki.
Jajka roztrzepuję widelcem i mieszam za pomocą trzepaczki lub miksera z dynią, cebulą, mąką, czosnkiem lub imbirem i przyprawami.Jeśli wykorzystuję mąkę bezglutenową i masa wyjdzie za rzadka, dodaję 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
Każdy placek odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podaję.