2jajkao temperaturze pokojowej; białka oddzielone od żółtek
⅓szklankioleju
2szklankimlekamożna zastąpić maślanką lub kefirem, pitnym jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym
2szklankimąki
1łyżeczkaproszku do pieczenia
2łyżkicukru waniliowegolub 1 mała paczka gotowego cukru z wanilią
1szczyptasoli
Instructions
Ciasto na gofry
Żółtka miksuję z olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i cukrem waniliowym.
Z białek i szczypty soli ubijam sztywną pianę.
Delikatnie mieszam masę żółtkową z ubitymi białkami. Powinno wyjść ciasto o lekko gęstej konsystencji (na pewno dużo bardziej niż na naleśniki, ale wciąż delikatnie lejącej).
Smażenie gofrów
Gofrownicę delikatnie smaruję olejem (tylko przed nalaniem pierwszej porcji ciasta) i rozgrzewam. Nalewam ciasto tak, żeby delikatnie przykryć całą powierzchnię miejsca w foremce.
Gofry bez mleka można przygotować, zastępując je maślanką, kefirem, jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym, albo wodą czy sokiem owocowym, np. pomarańczowym. Gofry bezglutenowe, zamiast mąki pszennej, zawierają moją najlepszą, uniwersalną mąkę bezglutenową. Gofry wegańskie można przygotować bez cukru, i zastąpić 2 jajka 4 łyżkami siemienia lnianego zalanego 8 łyżkami gorącej wody (odstawionego do wystudzenia) a mleko krowie - mlekiem roślinnym, wodą lub sokiem. Do spulchnienia ciasta trzeba dodać więcej proszku do pieczenia - łącznie 3 łyżeczki. Do takich gofrów świetnie sprawdzi się bita śmietana kokosowa.Przydatne poradniki: