Go Back
Print
Recipe Image
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Jak ugotować kuskus
Jak ugotować kuskus - najprostszy sposób. Gotowana kasza kuskus i podstawowe dodatki.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
5
minutes
minutes
Course:
Dodatek do obiadu, Półprodukt
Cuisine:
Afrykańska
Keyword:
kuskus czas gotowania
Servings:
2
Calories:
345
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
szklanka
kuskusu
1¼
szklanki
wody
1
łyżeczka
oliwy
extra vergine
1
szczypta
soli
1
szczypta
pieprzu
Instructions
Kuskus mieszam w misce z solą i pieprzem. Miska powinna być na tyle duża, żeby pomieścić kaszę, która po ugotowaniu podwoi swoją objętość.
Zagotowuję wodę. Następnie dodaję olej.
Zalewam kuskus w misce, mieszam delikatnie i przykrywam. Zostawiam na 3 minuty.
Mieszam kuskus za pomocą widelca i serwuję lub wykorzystuję jako składnik innych potraw.
Nutrition
Wielkość porcji:
130
g
|
Kalorie:
345
kcal
|
Węglowodany:
67
g
|
Białko:
11
g
|
Tłuszcze:
3
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
28
mg
|
Potas:
144
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Witamina B1:
1
mg
|
Witamina B2:
1
mg
|
Witamina B3:
3
mg
|
Witamina B5:
1
mg
|
Witamina B6:
1
mg
|
Witamina E:
1
mg
|
Witamina K:
1
µg
|
Wapń:
21
mg
|
Miedź:
1
mg
|
Żelazo:
1
mg
|
Mangan:
1
mg
|
Magnez:
38
mg
|
Fosfor:
147
mg
|
Cynk:
1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!