1kgbatatówobrane, z usuniętymi oczkami, opłukane w zimnej wodzie, opcjonalnie pokrojone na mniejsze kawałki lub w całe, w mundurkach, umyte
½łyżeczkisoli
Instructions
Na dno garnka, w którym będą gotowane ziemniaki, wlewam wrzątek i wkładam wkładkę do gotowania na parze lub durszlak.
Ziemniaki wkładam do garnka na wkładkę/durszlak, obsypuję solą (jeśli są obrane) i przykrywam.
Gotuję na parze na niewielkim lub średnim ogniu (woda powinna mocno parować, ale nie musi intensywnie wrzeć na całej powierzchni) przez ok. 10-25 minut.Bataty pokrojone na małe kawałki ugotują się szybciej od tych dużych.Mniejsze kawałki, ugotowane szybciej, można wyjąć z garnka wcześniej, a duże pozostawić do dalszego gotowania.
Odcedzam bataty z wody, która skropliła się na ich powierzchni podczas gotowania na parze (można osuszyć je ściereczką lub papierowym ręcznikiem) i zostawiam jeszcze przez chwilę na durszlaku.