1kgbatatówumyte, obrane, z usuniętymi oczkami, opłukane w zimnej wodzie, opcjonalnie pokrojone na mniejsze kawałki; można też zostawić skórkę i nie kroić na mniejsze kawałki, ale wydłuży to czas gotowania
1łyżeczkasoli
Instructions
Obrane bataty (lub takie w mundurkach) wkładam do garnka do ok. ¾ jego wysokości i zalewam wodą (zimną lub wrzątkiem), ok. 2,5-5 cm powyżej ich powierzchni. Dosypuję sól.
Zagotowuję całość na dużym ogniu, następnie zmniejszam moc palnika tak, żeby woda delikatnie bulgotała. Gotuję bez przykrycia (gotowane pod przykryciem mogą się łatwiej rozpaść).Czas gotowania: 10-20 minut, w zależności od wielkości kawałków batatów, ich odmiany oraz początkowej temperatury wody.
Po 5 minutach sprawdzam miękkość batatów za pomocą noża, widelca lub drewnianego patyczka do szaszłyków. Powinny łatwo i płynnie dać się wbić do samego środka.Bataty pokrojone na mniejsze kawałki (kostka o boku 2-3 cm) ugotują się szybciej niż te większe, pozostawione w całości.Mniejsze kawałki, ugotowane szybciej, można wyjąć z garnka wcześniej, a duże pozostawić do dalszego gotowania.
Odcedzam ugotowane bataty na durszlaku, zostawiając je przez chwilę do odparowania znajdującej się na ich powierzchni wody.
Serwuję gorące słodkie ziemniaki z dodatkiem masła lub ulubionego sosu lub wykorzystuję do dalszej obróbki, zgodnie z przepisem na konkretne danie.
Notes
Można też przekroić każdy słodki ziemniak, po wyszorowaniu jego skórki pod wodą, na 2-3 części. I gotować w ten sposób, a potem obierać. To moja ulubiona metoda :).
Duże bataty (powyżej 15 cm długości) mogą wymagać dłuższego czasu gotowania niż 20 minut, zwłaszcza gdy będą gotowane w całości.
Bataty zalane wrzątkiem stracą mniej wartości odżywczych w trakcie gotowania. Z kolei te wkładane do zimnej wody ugotują się bardziej równomiernie.
Najwięcej wartości odżywczych uda się zatrzymać w batatach gotowanych w mundurkach (bez obierania).
Bataty, które mają być wykorzystane na zimno (np. do sałatki) odcedzam na durszlaku i przelewam zimną wodą. Można też zanurzyć je w misce z wodą i kostkami lodu.