Zapiekanka ze szpinakiem, ze śmietanką z sokiem i skórką z cytryny, a do tego świeże zioła, cukinia i ziemniaki oraz ser feta. Najlepsza zapiekanka szpinakowa na pyszny, łatwy obiad.
250gszpinakukrótko przelany wrzątkiem, odciśnięty na sicie
250gcukiniipokrojona w duże plastry o grubości 3-5 mm
500gziemniakówobrane i pokrojone w plastry o grubości 3-5 mm
100gsera fetapokruszony
50gpomidorków koktajlowychpokrojone na połówki
1cebuladuża; drobno posiekana
2-4ząbkiczosnkupokrojony w cienkie plasterki
2szklankisłodkiej śmietanki do zup i sosów18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka
1jajkolub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
2łyżkioliwy lub oleju roślinnegodo smażenia
1łyżeczkamieszanki cynamonu i gałki muszkatołowejlub 3 łyżki tymianku lub mieszanki ziół prowansalskich
1łyżeczkaskórki startej z cytryny lub posiekanego drobno imbiruopcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem
1łyżkabazyliiposiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, oregano, tymiankiem lub szałwią
sól, pieprz
Instructions
Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem.
Cebulę z czosnkiem szklę na oliwie na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć.
Dodaję szpinak i podsmażam całość, mieszając i rozdrabniając za pomocą łopatki.
Cynamon i gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam ze śmietanką i jajkiem/mąką ziemniaczaną (rozcieram grudki). Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
Na dnie naczynia żaroodpornego układam cukinię i ziemniaki, przekładając każdą warstwę niewielką ilością szpinakowej masy oraz posypując tymiankiem. Jako ostatnią warstwę układam cukinię z ziemniakami.
Zalewam całość mieszanką śmietankową i przykrywam.
Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. Cukinia i ziemniaki powinny zmięknąć.