Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Spaghetti all'Amatriciana
Spaghetti all'Amatriciana - przepis na makaron z pancettą i sosem pomidorowym z cebulą i chili, posypany serem pecorino. Łatwy i szybki do zrobienia włoski obiad.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
25
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Włoska
Keyword:
spaghetti amatriciana
Servings:
4
Calories:
780
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
500
g
makaronu spaghetti
lub bucatini
200
g
pancetty
w Polsce można zastąpić surowym boczkiem; pokrojona w kostkę
750
g
pomidorów
dojrzałe, o lekko słodkim smaku, najlepiej malinowe; bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
1
cebula
drobno pokrojona
1-2
ząbki
czosnku
opcjonalnie; drobno posiekany
2
łyżki
oliwy
extra vergine
¼
papryczki chili
drobno posiekana
sól, pieprz
50
g
sera pecorino
starty na tarce o drobnych oczkach
2
łyżki
świeżego tymianku
opcjonalnie; do dekoracji
Instructions
Pancettę podsmażam na niedużym ogniu na oliwie, przez ok. 2-3 minuty.
Dodaję cebulę i czosnek i podsmażam na małym ogniu do miękkości.
Dodaję pomidory i chili, doprawiam solą. Zagotowuję. Zmniejszam ogień.
Na małym ogniu gotuję sos przez ok. 15 minut, do zgęstnienia i wytrącenia tłuszczu.
Pod koniec gotowania sosu, w osobnym garnku, gotuję makaron „al dente” czyli lekko twardy. Odcedzam i przekładam do sosu, doprawiam pieprzem.
Mieszam makaron z sosem na patelni i przekładam na talerze. Dekoruję serem i tymiankiem.
Notes
Jak pokroić cebulę
Jak ugotować makaron
Nutrition
Wielkość porcji:
400
g
|
Kalorie:
780
kcal
|
Węglowodany:
97
g
|
Białko:
27
g
|
Tłuszcze:
32
g
|
Tłuszcze nasycone:
10
g
|
Cholesterol:
46
mg
|
Sód:
570
mg
|
Potas:
1227
mg
|
Błonnik:
7
g
|
Cukier:
13
g
|
Witamina A:
1215
IU
|
Witamina C:
31.9
mg
|
Wapń:
213
mg
|
Żelazo:
5.6
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!