Omlet ze szpinakiem smażony na maśle klarowanym lub oleju kokosowym, podany z pastą z awokado i pomidorkami koktajlowymi. Najlepszy zielony omlet - przepis krok po kroku.
1łyżkamigdałów w płatkachopcjonalnie; delikatnie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
Instructions
Żółtka ze szpinakiem i szczyptą pieprzu rozkłócam widelcem lub trzepaczką w misce, wprowadzając do masy jak najwięcej powietrza, żeby omlet był puszysty i lekki.
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
Rozgrzewam patelnię o nieprzywierającej powłoce (jest odpowiednio nagrzana, kiedy dość mocno grzeje dłoń znajdującą się kilka centymetrów nad jej powierzchnią).
Roztapiam tłuszcz na patelni i równomiernie rozprowadzam go po całej powierzchni.
Wlewam powoli masę żółtkową do ubitych białej, bardzo delikatnie mieszając i łącząc składniki.
Na średnim ogniu, na średniej wielkości palniku, smażę masę wylaną na natłuszczoną patelnię.
Gdy wierzch masy się delikatnie zetnie, obracam omlet i dosmażam z drugiej strony. Można też przykryć patelnię z omletem drugą, większą patelnią delikatnie nasmarowaną tłuszczem i obrócić obie tak, żeby ta mniejsza znalazła się na górze.Jeśli omlet ma być z dodatkiem sera, nie obracam go! Posypuję górną, lekko ściętą warstwę i składam na pół, dosmażając jeszcze chwilę z obu stron, żeby ser w środku się podgrzał i rozpuścił.
Gotowy omlet szpinakowy zsuwam z patelni na talerz.