Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Surówka z kalafiora
Surówka z kalafiora z czosnkiem, koperkiem i kukurydzą lub ogórkiem, z dodatkiem jabłka i majonezowo-jogurtowego sosu.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Leżakowanie:
15
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Polska
Keyword:
surówka z kalafiora
Servings:
6
Calories:
102
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
kalafior
średni, bez trzonu; utarty na tarce o grubych oczkach lub grubo zmielony w blenderze
200
g
kukurydzy
ugotowana lub z puszki, odcedzona
1
jabłko
obrane; utarte na tarce o grubych oczkach
1
pęczek
koperku
drobno posiekany; można zastąpić tymiankiem
1-2
ząbki
czosnku
opcjonalnie; drobno posiekany
2-4
łyżki
jogurtu naturalnego
2-4
łyżki
majonezu
1
łyżeczka
soku z cytryny
opcjonalnie
sól, pieprz
Instructions
Wszystkie składniki mieszam dokładnie w misce i odstawiam do lodówki na 30 minut do „przegryzienia”.
Notes
Kukurydzę można zastąpić utartym na tarce o grubych oczkach ogórkiem.
Nutrition
Wielkość porcji:
1
porcja
|
Kalorie:
102
kcal
|
Węglowodany:
15
g
|
Białko:
3
g
|
Tłuszcze:
4
g
|
Cholesterol:
2
mg
|
Sód:
61
mg
|
Potas:
394
mg
|
Błonnik:
3
g
|
Cukier:
5
g
|
Witamina A:
95
IU
|
Witamina C:
49.7
mg
|
Wapń:
32
mg
|
Żelazo:
0.6
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!