Go Back
Print
Recipe Image
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Surówka z pora
Surówka z pora z jabłkiem, marchewką i miętą, w sosie z majonezu i jogurtu. Najlepsza surówka porowa!
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Total Time:
5
minutes
minutes
Course:
Dodatek do obiadu
Cuisine:
Polska
Keyword:
surówka z pora
Servings:
2
osoby
Calories:
55
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
por
duży; tylko biała część; pokrojony w półksiężyce
1
jabłko
ze skórką lub obrane; starte na tarce o grubych oczkach
1
marchewka
średnia; starta na tarce o grubych oczkach
1
łyżka
majonezu
1
łyżka
jogurtu naturalnego
1
łyżeczka
soku z cytryny lub limonki
opcjonalnie
2
łyżki
świeżej mięty
posiekana; opcjonalnie; można zastąpić innymi ziołami, np. natką pietruszki lub tymiankiem
sól, pieprz
Instructions
Wszystkie składniki surówki mieszam w miseczce, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Nutrition
Wielkość porcji:
1
porcja
|
Kalorie:
55
kcal
|
Węglowodany:
1
g
|
Tłuszcze:
5
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Cholesterol:
4
mg
|
Sód:
88
mg
|
Witamina A:
150
IU
|
Witamina C:
1.5
mg
|
Wapń:
12
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!