Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Szparagi smażone
Szparagi smażone czyli smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Przepis na szparagi na maśle klarowanym - jak zrobić krok po kroku.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
15
minutes
minutes
Course:
Dodatek do obiadu
Cuisine:
Europejska
Keyword:
szparagi smażone
Servings:
4
Calories:
183
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
kg
szparagów
2
łyżki
soku z cytryny
4
łyżki
masła klarowanego
sól, biały pieprz
Instructions
Szparagi zielone lub białe wrzucam na rozgrzane na patelni masło klarowane. Posypuję solą i pieprzem.
Smażę przez 60-90 sekund na średnim ogniu (cieńsze szparagi krócej, a grubsze dłużej).
Obracam i dosmażam jeszcze przez 30-60 sekund.
Zdejmuję z ognia i skrapiam sokiem z cytryny bezpośrednio na patelni. Delikatnie potrząsam, żeby dobrze rozprowadził się po szparagach.
Serwuję na gorąco lub na zimno.
Notes
Jak oczyścić szparagi
Nutrition
Wielkość porcji:
300
g
|
Kalorie:
183
kcal
|
Węglowodany:
10
g
|
Białko:
5
g
|
Tłuszcze:
15
g
|
Tłuszcze nasycone:
9
g
|
Cholesterol:
38
mg
|
Sód:
44
mg
|
Potas:
505
mg
|
Błonnik:
5
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
1890
IU
|
Witamina C:
16.9
mg
|
Wapń:
60
mg
|
Żelazo:
5.3
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!