Najlepsze ciasto z cukinii z dodatkiem jabłka lub ananasa. Jest to eleganckie ciasto cukiniowe z cytryną lub limonką, albo z trawą cytrynową, do podania z dodatkiem kremu lub bez dekoracji.
Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika).
Ucieram całe jajka z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
Cały czas miksując, powoli dolewam olej cienką strużką.
Na koniec dosypuję mąkę, proszek i sodę, migdały oraz dodaję cukinię, jabłko, trawę cytrynową, imbir i skórkę z cytryny. Delikatnie miksuję do połączenia składników.
Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
Piekę ciasto z cukinii przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę na kratce.
Gdy ciasto wystygnie, dekoruję kremem i owocami i serwuję.