Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Kopytka z serem
Kopytka z serem, ziemniakami i mąką z jajkami. Pokazuję jak zrobić kopytka serowe polane podsmażoną cebulą i posypane natką pietruszki.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
30
minutes
minutes
Cook Time:
15
minutes
minutes
Total Time:
45
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Polska
Keyword:
kopytka z serem
Servings:
4
Calories:
356
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
Ciasto na leniwe
250
g
ziemniaków
mączyste/sypkie, ugotowane, zmielone w maszynce
250
g
twarogu
zmielony w maszynce lub rozgnieciony widelcem
250
g
mąki
kilka łyżek odsypanych do omączenia stolnicy
2
jajka
można oddzielić żółtka od białek i ubić białka na pianę
2
szczypty
soli
+dodatkowa do gotowania
Instructions
Wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki, łączę w misce i mieszam za pomocą łyżki.
Dosypuję partiami mąkę i zagniatam kulę ciasta.
Przekładam na omączoną stolnicę, dzielę na kilka części i formuję wałki z ciasta.
Każdy wałek delikatnie spłaszczam, następnie wykrawam kopytka za pomocą noża lub łopatki.
Wrzucam kopytka do gotującej się, lekko osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.
Przykrywam garnek i gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Odcedzam i serwuję z dodatkiem masła, cukru waniliowego i cynamonu lub bułki tartej z masłem, albo z cebulą podsmażoną na oleju.
Notes
Jak ugotować ziemniaki
Jak zrobić
twaróg
Nutrition
Wielkość porcji:
225
g
|
Kalorie:
356
kcal
|
Węglowodany:
57
g
|
Białko:
17
g
|
Tłuszcze:
5
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Cholesterol:
92
mg
|
Sód:
285
mg
|
Potas:
420
mg
|
Błonnik:
3
g
|
Cukier:
1
g
|
Witamina A:
205
IU
|
Witamina C:
7.1
mg
|
Wapń:
92
mg
|
Żelazo:
5.3
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!