Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sałatka z pieczarkami i ryżem
Sałatka z pieczarkami i ryżem, z jajkiem na twardo i majonezem raz odrobiną ostrej papryczki chili. Świetna sałatka imprezowa.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
15
minutes
minutes
Total Time:
25
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Polska
Keyword:
sałatka z pieczarkami i ryżem
Servings:
4
Calories:
271
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
½
szklanki
ryżu
200
g
pieczarek
oczyszczone, pokrojone na plasterki
1
cebula
średnia; drobno pokrojona
1
ząbek
czosnku
pokrojony w drobną kosteczkę
2
jajka
ugotowane na twardo; pokrojone w drobną kosteczkę; 1 plasterek można odłożyć do dekoracji
2-3
ogórki konserwowe
pokrojone w drobną kostkę
½
łyżeczki
papryczki chili
opcjonalnie; pokrojona w drobną kosteczkę; część można odłożyć do dekoracji
1
łyżka
masła klarowanego lub oliwy extra vergine
4
łyżki
majonezu
½
pęczka
szczypiorku lub natki pietruszki
drobno posiekany; 1 łyżka odłożona do dekoracji
sól, pieprz
Instructions
Ryż gotuję i odstawiam do wystudzenia.
Cebulę i czosnek szklę na maśle.
Dodaję pieczarki i chili, doprawiam solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem, następnie odkrywam i podsmażam, żeby odparować sos.
Wszystkie składniki mieszam w misce. W razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem.
Wygładzam wierzch sałatki, oczyszczam brzeg miski papierowym ręcznikiem lub serwetką. Posypuję sałatkę pietruszką/szczypiorkiem i dekoruję jajkiem.
Notes
Majonez
- przepis jak zrobić domowy
Jak ugotować ryż
Jak pokroić cebulę
Nutrition
Wielkość porcji:
150
g
|
Kalorie:
271
kcal
|
Węglowodany:
24
g
|
Białko:
6
g
|
Tłuszcze:
16
g
|
Tłuszcze nasycone:
4
g
|
Cholesterol:
97
mg
|
Sód:
440
mg
|
Potas:
317
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
660
IU
|
Witamina C:
12
mg
|
Wapń:
47
mg
|
Żelazo:
1.4
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!