Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Twarożek kokosowy wegański
Twarożek kokosowy wegański. Łatwy i szybki, wegański twarożek kanapkowy - przepis na domowy twarożek wegański do kanapek na bazie wiórków kokosowych.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Total Time:
5
minutes
minutes
Course:
Półprodukt, Śniadanie
Cuisine:
Polska
Keyword:
twarożek kokosowy
Servings:
200
g
Calories:
347
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
szklanka
wiórków kokosowych
można zastąpić nerkowcami lub migdałami; zalane wodą i odstawione do lodówki na całą noc; polecam wykorzystywać też pozostałości wiórków/migdałów/orzechów odciśnięte na sitku po przygotowaniu mleka roślinnego
2
łyżki
płatków drożdżowych
opcjonalnie; podbijają smak twarożku
2-4
łyżki
soku z cytryny lub limonki
można wykorzystać też wodę z ogórków kiszonych
1
łyżeczka
oleju kokosowego
opcjonalnie
sól, pieprz
1
rzodkiewka, pół cebuli dymki, 1 łyżka szczypiorku
opcjonalnie; posiekane
Instructions
Odcedzam wiórki/migdały/orzechy na sitku (zachowuję wodę).
Miksuję wiórki/migdały z dodatkiem soku z cytryny i płatkami drożdżowymi w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby dodaję olej kokosowy.
Doprawiam solą i pieprzem. Dosypuję dodatki.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam w większej miseczce.
Notes
Jak zrobić klasyczny
twaróg
czyli domowy biały ser
Nutrition
Wielkość porcji:
100
g (twarożek z dodatkiem oleju kokosowego, soku z cytryny, płatków i przypraw, bez opcjonalnych warzyw i ziół)
|
Kalorie:
347
kcal
|
Węglowodany:
14
g
|
Białko:
6
g
|
Tłuszcze:
31
g
|
Tłuszcze nasycone:
27
g
|
Sód:
74
mg
|
Potas:
394
mg
|
Błonnik:
9
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina C:
6.5
mg
|
Wapń:
12
mg
|
Żelazo:
1.9
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!