Omlet ze szparagami z jajek, bez dodatku wody czy mleka i mąki, smażony na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Najlepszy omlet szparagowy z serem - przepis krok po kroku.
Jajka rozkłócam widelcem lub trzepaczką w misce, wprowadzając do nich jak najwięcej powietrza, żeby omlet był puszysty i lekki.
Oczyszczone szparagi blanszuję przez 1 minutę (wrzucam do wrzątku i gotuję pod przykryciem). Odcedzam.
Rozgrzewam patelnię o nieprzywierającej powłoce (jest odpowiednio nagrzana, kiedy dość mocno grzeje dłoń znajdującą się kilka centymetrów nad jej powierzchnią).
Roztapiam tłuszcz na patelni i równomiernie rozprowadzam go po całej powierzchni.
Na średnim ogniu, na średniej wielkości palniku szklę lekko osoloną cebulę na niewielkim ogniu, rozkładając ją równomiernie po całej powierzchni patelni.
Sprawdzam, czy na patelni nadal jest wystarczająca, równomierna warstwa tłuszczu. W razie potrzeby uzupełniam. Następnie ostrożnie zalewam cebulę masą jajeczną.
Na niedużym ogniu smażę omlet, nie mieszając go.
Tuż przed całkowitym ścięciem masy nakładam na połowę szparagi. Można też posypać masę solą i pieprzem. Dokładam nieduże kawałki sera (można też go utrzeć, w zależności od stopnia twardości).
Składam omlet na pół, dosmażając go delikatnie.
Omlet zsuwam z patelni na talerz, zachowując złożony kształt.
Dekoruję wierzch ziołami i kawałkami pomidora oraz, ewentualnie, posypuję solą i pieprzem.