Najlepsze warzywa pieczone do steków i innych potraw z mięsa lub ryb albo po prostu jako wegański obiad lub kolacja. Doskonałe do podania z hummusem, ewentualnie guacamole lub innym dipem do maczania.
250gziemniakówobrane lub w umytych, dobrze wyszorowanych skórkach
250gbatatówobrane lub w umytych, dobrze wyszorowanych skórkach
250gcukiniipokrojona w ósemki
250gbakłażanapokrojony w ósemki
250gpaprykidowolny kolor
250gmarchewkiobrana, pokrojona w grube frytki
250gpietruszkiobrana, pokrojona w grube frytki
250gseleraobrany, pokrojony w grube frytki
250gburakówobrane, pokrojone w grube frytki
4łyżkioliwy z oliwek extra vergine
4łyżkisoku z cytryny lub limonkiopcjonalnie
2łyżkiskórki startej z cytryny lub limonkiowoc wcześniej wyszorowany i sparzony; można zastąpić przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub startym na tarce o drobnych oczkach świeżym imbirem