Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Brukselka smażona
Brukselka smażona z dodatkiem orzechów włoskich, czosnku i rodzynek lub żurawiny. Doskonała jako dodatek do ryby lub mięsa, a także samodzielne danie warzywne.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
15
minutes
minutes
Course:
Dodatek do obiadu
Cuisine:
Polska
Keyword:
brukselka smażona
Servings:
8
Calories:
227
kcal
Author:
Superfood po polsku
Ingredients
1
kg
brukselek
umyte, od spodu nacięte „na krzyż”
½
szklanki
orzechów włoskich
uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
2-4
ząbki
czosnku
drobno posiekany
½
szklanki
rodzynek lub żurawiny
opcjonalnie
1
łyżka
miodu
można zastąpić syropem z agawy
6
łyżek
masła klarowanego
można zastąpić oliwą extra vergine
1
cytryna
wyciśnięty sok
świeża mięta lub tymianek
posiekane
sól, pieprz
Instructions
Orzechy wkładam do dużej miski, polewam miodem i 1 łyżką stopionego masła. Potrząsam, żeby dokładnie rozprowadzić składniki.
Brukselki gotuję przez 5 minut na parze. Osuszam na sitku.
Rozgrzewam na patelni pozostałe masło i delikatnie karmelizuję brukselki na średnim ogniu.
Dodaję czosnek i rodzynki, zmniejszam ogień. Po 1 minucie doprawiam solą i pieprzem, dosypuję zioła i skrapiam sokiem z cytryny.
Przekładam całość do miski z orzechami. Dokładnie mieszam.
Notes
Masło klarowane
- przepis
Nutrition
Wielkość porcji:
150
g
|
Kalorie:
227
kcal
|
Węglowodany:
19
g
|
Białko:
5
g
|
Tłuszcze:
16
g
|
Tłuszcze nasycone:
7
g
|
Cholesterol:
28
mg
|
Sód:
51
mg
|
Potas:
537
mg
|
Błonnik:
6
g
|
Cukier:
8
g
|
Witamina A:
945
IU
|
Witamina C:
113.4
mg
|
Wapń:
63
mg
|
Żelazo:
2.1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!