500gpieczarekumyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach
1cebuladrobno pokrojona
½szklankibiałego wina wytrawnegoopcjonalnie; można zastąpić całość lub połowę śmietanką kremówką 30-36% albo wywarem z warzyw, ewentualnie drobiowym
3ząbkiczosnkudrobno posiekany
25gsera pleśniowegonp. rokpol
½papryczki chilimożna zastąpić zwykłą czerwoną papryką i doprawić szczyptą suszonego chili
50gparmezanuopcjonalnie; można zastąpić innym, twardym serem włoskim
1pęczeknatki pietruszkiposiekana
sól, pieprz
Ciasto naleśnikowe
¾szklankimleka
¾szklankiwodynajlepiej mineralna, gazowana
2jajkaśrednie
1-1¼szklankimąkiw zależności od typu mąki; najpierw daję mniej i w razie potrzeby stopniowo dosypuję, żeby wyregulować konsystencję ciasta
1łyżkaoleju lub stopionego masła klarowanego
1szczyptasoli
Do smażenia
olej lub masło klarowane
Instructions
Naleśniki
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję reguluję, dosypując dodatkową mąkę.
Dobrze rozgrzewam patelnię i delikatnie smaruję olejem lub stopionym masłem. Smażę z obu stron cienkie naleśniki. Układam na talerzyku, przykrywam miską i odstawiam do lekko rozgrzanego piekarnika, żeby nie wystygły.
Farsz pieczarkowy
Cebulę z czosnkiem szklę na maśle lub oleju na patelni.
Do zeszklonej cebuli dodaję pieczarki. Obsmażam szybko, następnie zmniejszam ogień i dolewam białe wino.
Duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut. Gdy grzyby zmiękną, odkrywam i gotuję, aż sos zacznie gęstnieć.
Dodaję ser pleśniowy i gotuję jeszcze chwilę, mieszając i doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
Dodaję połowę natki pietruszki, mieszam i zdejmuję z ognia.
Na naleśnikach wykładam pieczarki i posypuję żółtym serem oraz pozostałą natką pietruszki.