Go Back
Print
Recipe Image
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Zupa ze szpinaku
Kremowa zupa ze szpinaku z serem feta, z dodatkiem kalafiora, orzechów piniowych lub migdałów, czosnku i białego wina. Cudownie delikatna konsystencja i łagodny smak oraz chrupkie bakalie do dekoracji.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
35
minutes
minutes
Course:
Zupa
Cuisine:
Europejska
Keyword:
zupa ze szpinaku
Servings:
4
Calories:
217
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
250
g
szpinaku
świeży, bez grubych gałązek
2
szklanki
kalafiora
same różyczki
1
cebula
mała; drobno posiekana
1
łodyga
selera naciowego
oczyszczona z łyka, pokrojona na plasterki
1
ząbek
czosnku
przeciśnięty przez praskę
6
łyżek
orzechów piniowych
delikatnie uprażone na suchej patelni; można zastąpić migdałami w słupkach lub nerkowcami; połowa odłożona do dekoracji
1½
szklanki
wywaru warzywnego
¼
szklanki
białego wina
wytrawne
kilka
kropel
sosu Worcestershire
lub ½ łyżeczki sosu sojowego
1
łyżka
oliwy
czarny pieprz
Do dekoracji
50
g
sera feta
pokrojony w kostkę
Instructions
Cebulę, czosnek i seler szklę w garnku na oliwie.
Dodaję wino, wywar i kalafior. Zagotowuję. Gotuję na średnim ogniu do miękkości kalafiora, przez ok. 10 minut.
Dodaję szpinak i gotuję jeszcze przez kilka minut.
Dodaję połowę orzechów, zdejmuję z ognia. Miksuję blenderem zupę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Serwuję zupę w talerzach posypaną serem feta i orzechami.
Nutrition
Wielkość porcji:
250
g
|
Kalorie:
217
kcal
|
Węglowodany:
10
g
|
Białko:
6
g
|
Tłuszcze:
16
g
|
Tłuszcze nasycone:
3
g
|
Cholesterol:
11
mg
|
Sód:
628
mg
|
Potas:
627
mg
|
Błonnik:
3
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
6100
IU
|
Witamina C:
43.1
mg
|
Wapń:
139
mg
|
Żelazo:
2.8
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!